Trimisul președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit vineri, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta planul SUA de a pune capăt războiului din Ucraina. Trump a declarat că cele două părți sunt „foarte aproape de un acord”, în ciuda diferențelor aparente dintre pozițiile lor, scrie Reuters, scrie hotnews.ro
Trump a declarat într-o postare pe rețelele sociale, după încheierea întâlnirii lui Witkoff, că a fost o zi bună de discuții și a solicitat o întâlnire la nivel înalt între Kiev și Moscova pentru a încheia un acord.
„Majoritatea punctelor importante au fost convenite”, a declarat Trump în postarea sa după aterizarea la Roma pentru funeraliile Papei Francisc, sâmbătă. „Opriți vărsarea de sânge, ACUM.”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski era de asemenea așteptat să participe la funeralii, deși vineri a declarat că nu era sigur că va putea ajunge.
Rusia și Ucraina nu au mai purtat discuții directe de la începutul războiului, care a izbucnit în februarie 2022, odată cu invazia rusă în Ucraina.
Consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, care a participat la întâlnirea de vineri și a informat reporterii cu privire la detalii, a descris-o anterior ca fiind constructivă și foarte utilă.
„Această conversație a permis Rusiei și Statelor Unite să-și apropie și mai mult pozițiile, nu numai cu privire la Ucraina, ci și cu privire la o serie de alte probleme internaționale”, a declarat el reporterilor.
„În ceea ce privește criza ucraineană în sine, discuția s-a concentrat în special pe posibilitatea reluării negocierilor directe între reprezentanții Federației Ruse și ai Ucrainei”.
Witkoff nu a făcut niciun comentariu imediat.
Miliardar a devenit principalul interlocutor al Washingtonului cu Putin, în contextul în care Trump presează pentru încheierea unui acord care să pună capăt războiului.
Ultima sa călătorie urmează discuțiilor din această săptămână, în cadrul cărora oficialii ucraineni și europeni au respins unele dintre propunerile SUA privind soluționarea conflictului, cel mai sângeros din Europa de după al Doilea Război Mondial.
Întâlnirea lui Witkoff a avut loc la doar câteva ore după ce o mașină-capcană a ucis un ofițer militar rus de rang înalt în apropiere de Moscova, incident pentru care Kremlinul a dat vina pe Kiev.
Joi, Trump a criticat un atac cu rachete și drone rusești asupra Kievului, care a ucis cel puțin 12 persoane, și a postat un mesaj pentru Putin pe rețelele de socializare în care scria: „Vladimir, OPREȘTE-TE!”.
Trump a avertizat ambele părți că SUA își vor abandona eforturile dacă nu se vor înregistra progrese reale.
Trump: Crimeea va rămâne la Rusia
Witkoff nu avea experiență diplomatică înainte de a se alătura echipei lui Trump în ianuarie, iar criticii l-au descris ca fiind depășit de situație atunci când a fost aruncat într-o negociere directă cu Putin, liderul suprem al Rusiei din ultimii 25 de ani.
Imaginile video de la începutul întâlnirii de vineri îl arătau pe american, însoțit doar de un traducător, așezat vizavi de Putin, consilierul Kremlinului Ușakov și trimisul rus pentru investiții Kirill Dmitriev, de asemenea însoțit de un interpret.
Criticii l-au acuzat uneori pe Witkoff că repetă discursul Kremlinului. Într-un interviu acordat jurnalistului Tucker Carlson luna trecută, de exemplu, Witkoff a afirmat că nu există niciun motiv pentru care Rusia ar dori să anexeze Ucraina sau să îi ia mai mult teritoriu și că este „absurd” să se creadă că Putin ar dori să trimită armata să mărșăluiască prin Europa.
Ucraina și mulți dintre aliații săi europeni susțin contrariul. Putin neagă orice intenții asupra teritoriului NATO, iar Moscova a respins în repetate rânduri aceste acuzații, considerându-le dovezi ale ostilității europene și ale „rusofobiei”.
Potrivit textelor consultate de Reuters, propunerea de pace prezentată de Witkoff solicită recunoașterea oficială de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei – peninsula ucraineană capturată și anexată de Moscova în 2014 – precum și recunoașterea de facto a controlului Rusiei asupra zonelor din sudul și estul Ucrainei aflate sub controlul forțelor sale.
Un document european și ucrainean amână discuțiile detaliate despre teritoriu până după încheierea unui armistițiu, fără a menționa recunoașterea controlului Rusiei asupra vreunui teritoriu ucrainean.
Există, de asemenea, diferențe cu privire la ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, forma garanțiilor de securitate pentru Ucraina și dimensiunea viitoare a armatei ucrainene.
Zelenski a declarat săptămâna aceasta că recunoașterea Crimeii ca parte a Rusiei ar încălca constituția Ucrainei.
Trump a declarat într-un interviu acordat revistei Time și publicat vineri: „Crimeea va rămâne la Rusia. Zelenski înțelege acest lucru, și toată lumea înțelege că este a lor de mult timp”.