Spaima lui Vladimir Putin a devenit realitate: Rusia a devenit o tara „inconjurata” de sanctiuni economice severe si este, in acest moment, un stat cvasiizolat si detestat pe scena internationala, dupa invazia brutala a Ucrainei. Uniunea Europeana a anuntat ca intentioneaza sa inceapa furnizarea de arme catre Ucraina - o premiera in intreaga istorie a Uniunii. O alta decizie istorica a venit luni din partea Elvetiei, care a decis sa blocheze banii rusilor implicati in invadarea Ucrainei. In plus, scoaterea Federatiei Ruse din sistemul de plati bancare SWIFT reprezinta o veritabila „lovitura nucleara financiara” aplicata Bancii Centrale a Moscovei, dupa cum a declarat fostul director adjunct al bancii nationale rusesti.

„A inceput razboiul, dar banii s-au terminat inainte ca razboiul sa se termine”, a declarat Serghei Aleksasenko, fostul director al Bancii Centrale a Moscovei.

Rusia se bazeaza pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol si gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem impiedica bancile sa faca operatiuni in strainatate si blocheaza exporturile si importurile rusesti, conform sefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA si UE, alaturi de Marea Britanie si Canada, vor impune restrictii care sa impiedice Banca Centrala Rusa - estimate la 630 de miliarde de dolari - sa-si foloseasca rezervele internationale pentru a diminua impactul sanctiunilor.

Practic, o mare parte din rezervele Bancii Centrale a Moscovei - cele in valuta (dolari, euro etc.) - este in acest moment indisponibila. Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, preciza duminica faptul ca nu toate rezervele Bancii Centrale ruse pot fi blocate, intrucat nu toate se afla in state occidentale, UE neputand bloca, de exemplu, rezervele din China.

Consecintele: exporturile rusesti de bunuri precum petrolul, metalele si de cereale vor fi extrem de afectate in urma sanctiunilor occidentale, se arata intr-o analiza Reuters.

Neutra Elvetie se aliniaza sanctiunilor. Turcia inchide Marea Neagra. Cozi la bancomate in Rusia
Daca o mare parte din rezerva de 630 de miliarde de dolari e blocata, in schimb, banca nationala a Rusiei dispune totusi de o rezerva in aur estimata la 130 de miliarde de dolari.

„Cui am putea vinde aurul?”, s-a intrebat Aleksasenko.

Elvetiei, de pilda, un stat neutru recunoscut ca fiind centru comercial si financiar major al lumii. Doar ca aurul rusesc e imposibil „de adus” aici fizic, din cauza faptului ca UE a inchis tot spatiul aerian pentru Rusia, inclusiv in cazul zborurilor private folosite de catre oligarhii de la Moscova.Iar Elvetia e, practic, „o enclava” in interiorul UE, nu se poate ajunge pe calea aerului aici altfel decat trecand prin spatiul aerian al Uniunii.

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, si-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva intrucat avionul sau nu avea autorizatie sa survoleze spatiul aerian pe care Uniunea Europeana l-a inchis aviatiei ruse.

Dar asta nu e tot: Elvetia a anuntat ca urmeaza exemplul Uniunii Europene si va adopta sanctiuni impotriva rusilor implicati in invazia Ucrainei de catre armata lui Vladimir Putin.

Banca centrala a Rusiei a facut un apel la calm, de teama ca oamenii s-ar putea grabi sa-si retraga banii din banci. De altfel, in mai multe orase rusesti au fost cozi uriase la bancomate.

Rubla ruseasca a scazut cu 30% in raport cu dolarul american, dupa ce tarile occidentale. Noul minim istoric pentru moneda ruseasca a fost inregistrat dupa excluderea bancilor rusesti din sistemul international de plati SWIFT.

Nu in ultimul rand, Turcia a anuntat va implementa Conventia de la Montreux, un pact international privind circulatia navala catre Marea Neagra care ii permite Ankarei, in anumite conditii, sa limiteze accesul prin stamtorile Bosfor si Dardanele a vaselor de razboi. Care pot fi nave militare rusesti, in acest caz. Luni seara, Ankara a anuntat ca navele de razboi nu mai au voie sa treaca prin stramtori.

Arme pentru Ucraina, sanctiuni pentru Rusia
Comisia Europeana va propune statelor membre sa foloseasca linia de finantare de urgenta a UE pentru a furniza fortelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protectie si articole medicale”. Decizia, anuntata luni, in a cincea zi de la inceputul invaziei trupelor ruse in Ucraina, a pus, in esenta, capat „tabuului potrivit caruia Uniunea Europeana nu furnizeaza arme beligerantilor”, dupa cum a spus seful diplomatiei europene, Josep Borrell.

„Pentru prima data, UE va finanta achizitia si livrarea de arme si echipamente catre o tara atacata”, a adaugat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precizat ca decizia marcheaza „un moment de cotitura”.

In plus, UE a anuntat impunerea de sanctiuni „pe persoana fizica” in cazul presedintelui rus Vladimir Putin si a ministrului sau de externe, Serghei Lavrov.

Izolarea internationala a lui Putin este fara precedent. State europene care, pana acum, aveau cel putin o pozitie ambigua sau favorabila fata de Rusia, precum Germania sau Ungaria, s-au alaturat UE in privinta adoptarii de sanctiuni dure. De aemenea, acordul Ciprului in cazul decuplarii bancilor rusesti de la sistemul SWIFT, a fost si el important, aceasta tara fiind o destinatie importanta pentru investitorii rusi.

Furia Irlandei, mesajul Chinei, sanctiunile Japoniei
Ministrul de Externe al Irlandei a respins comentariile sefului diplomatiei de la Moscova, care a incercat sa justifice invazia Rusiei in Ucraina comparand minoritatea vorbitoare de limba rusa din aceasta tara cu istoria coloniala a Irlandei sub Imperiul Britanic.

Serghei Lavrov declarase vineri, la o conferinta de presa:, „Ce parere ar avea Marea Britanie daca Irlanda ar interzice folosirea limbii engleze?”.

Comentariile sale au starnit reactia ministrului irlandez de Externe, Simon Coveney, care a dat o replica furioasa.

Pana si China, un partener economic important al Moscovei, a facut un apel la calm, dupa decizia lui Putin de a pune fortele nucleare in stare de alerta.

De asemenea, Japoniei a sanctionat si ea Rusia. Mai intai, prin interzicerea emiterii de obligatiuni emise de Rusia in Japonia si inghetarea conturilor unor rusi precum si restrictionarea calatoriilor in Japonia. Apoi, a venit runda a doua de sanctiuni: masurile vizeaza sectorul financiar si exporturile de componente electronice.

In plus, Japonia a mai anuntat ca negociaza cu Uniunea Europeana redirectionarea unui volum mai mare din importurile sale de gaz natural lichefiat (GNL) catre Europa, in cazul in care ar exista posibilitatea ca Rusia sa restranga exportul de gaze,

Fara Pornhub, fara Eurovision, fara finala Champions League la Sankt Petersburg
Site-ul pentru adulti Pornhub a decis blocarea accesului pentru utilizatorii din Rusia. Cei care intra pe acest site de pe o adresa IP din Rusia vor vedea, in loc de continut porno, imagini cu steagul Ucrainei.

Paginile de internet ale mai multor publicatii rusesti au fost atacate duminica de hackeri, care au lasat un mesaj pentru cetatenii rusi:

„Va indemnam sa opriti aceasta nebunie, sa nu va trimiteti fiii si sotii la moarte sigura”

Mesajul a aparut simultan pe pagina publicatiilor TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka si alte publicatii din Rusia.

Rusia a fost interzisa inclusiv la concursul de la Eurovision: organizatorii concursului au anuntat vineri ca Rusiei nu i se va permite sa concureze.

De asemenea, Sputnik si Russia Today, publicatii apropiate regimului de la Kremlin, au fost interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anuntul a fost facut de presedinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.

Romania s-a conformat si ea acestei decizii: Russia Today nu va mai difuzat in Romania, iar site-ul propagandei rusesti Sputnik va fi blocat, a anuntat, luni, guvernul de la Bucuresti.

Rusii vor ramane si fara fotbal sau, cel putin, fara bucuria organizarii finalei Champions League. In a doua zi de la invazia Rusiei in Ucraina, forul fotbalistic european UEFA a decis ca orasul rusesc Sankt Petersburg sa nu mai gazduieasca finala Champions League. Finala, programata in 28 mai, se va juca in schimba la Paris, pe arena Stade de France din Saint-Denis.

Luni, mai multe federatii europene de fotbal au anuntat ca nu vor juca niciun fel de meci cu Rusia in contextul actual. Tara Galilor, Scotia, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Elvetia si Albania au urmat exemplul Angliei, Cehiei, Suediei si Poloniei, refuzand sa intalneasca Rusia in orice competitie de fotbal. La scurt timp, FIFA si UEFA au decis suspendarea echipelor si cluburilor nationale ale Rusiei de la participarea la toate competitiile.

Sursa: