Rusia își intensifică producția de drone pentru războiul din Ucraina. O fabrică din sudul țării, Alabuga, a devenit centrul acestei operațiuni. Potrivit CNN, imaginile din satelit arată o expansiune rapidă a facilităților de producție și a spațiilor de cazare pentru muncitori, scrie libertatea.ro.

Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei, punând la încercare capacitatea țării de a se apăra. Spre exemplu, într-o singură zi, 728 de drone și 13 rachete au fost lansate, în contextul în care bombardamentele devin tot mai frecvente.

Producția de drone la scară largă. „Nu vă fie frică” 

Directorul general al Alabuga, Timur Shagivaleev, a apărut recent într-un documentar TV, oferind prima privire oficială în interiorul fabricii. El a declarat sfidător: „Nu aveți dreptul să vă fie frică”, citând un erou sovietic din Al Doilea Război Mondial.

Fabrica Alabuga produce drone de atac de tip Shahed, proiectate inițial în Iran, dar acum localizate complet în Rusia. De asemenea, produce versiuni mai ieftine, numite „Gerbera”, destinate să fie folosite ca momeală. 

David Albright, fost inspector ONU pentru armament, a declarat pentru CNN că decizia Moscovei de a face publică fabrica arată că „autoritățile ruse se simt mai încrezătoare în capacitatea lor de a produce drone”.

Expansiune rapidă a facilităților 

Între sfârșitul anului 2024 și mijlocul lunii iulie 2025, imaginile din satelit arată cel puțin opt noi structuri de tip depozit la Alabuga, în apropierea clădirilor identificate anterior ca facilități de producție Shahed.

Mai frapant este că experții au identificat o expansiune majoră a spațiilor de cazare pentru muncitori. O imagine din 12 iulie arată cel puțin 104 clădiri identice rectangulare, fie complet, fie parțial construite. În februarie, existau doar 15 astfel de clădiri. 

Creșterea producției și impactul asupra războiului 

Numărul exact de drone produse la Alabuga rămâne un secret bine păstrat. Shagivaleev a menționat în interviul TV că „acum producem de nouă ori mai mult decât era planificat inițial”. 

În decembrie, CNN a raportat că Alabuga produsese peste 5.700 de drone Shahed între ianuarie și septembrie 2024, mai mult decât dublu față de întregul an 2023. Obiectivul pentru 2024 era de 10.000 de drone momeală Gerbera.

Rusia intenționează să lanseze 2.000 de drone deodată spre Ucraina, spune un general german 

Generalul-maior german Christian Freuding, șeful task force-ului pentru Ucraina din Ministerul Apărării al Germaniei, a declarat, într-un interviu publicat pe 19 iulie, că Moscova plănuiește să lanseze 2.000 de drone simultan asupra Ucrainei. Recomandări

Implicații pentru conflictul din Ucraina 

Creșterea producției de drone la Alabuga coincide cu intensificarea atacurilor cu drone asupra Ucrainei. Experții cred că obiectivul final al sitului ar putea fi producția în masă de drone pentru export global. 

Această expansiune rapidă ridică întrebări serioase despre capacitatea Ucrainei de a face față unui număr crescut de atacuri cu drone și despre potențialul impact al acestei producții asupra echilibrului de forțe în regiune. 

Expansiunea fabricii Alabuga reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor Rusiei în războiul din Ucraina. Rămâne de văzut cum va răspunde comunitatea internațională la această creștere a producției de drone și care vor fi implicațiile pe termen lung pentru conflictul în curs.

Invazia rusă în Ucraina, începută în februarie 2022, a evoluat rapid de la lupte convenționale la un război tehnologic, în care dronele au devenit o armă principală, ieftină și eficientă. Dacă în primul an erau folosite ocazional pentru recunoaștere, începând cu 2023, Rusia a început să atace masiv cu drone Shahed-136, de fabricație iraniană, rebotezate „Geran-2” de Moscova. 

Aceste drone zboară la joasă altitudine, sunt greu de detectat și pot transporta o încărcătură explozivă de peste 30 kg. Costă puțin (aproximativ 20.000 dolari bucata) comparativ cu o rachetă clasică, dar pot provoca daune serioase asupra infrastructurii civile și militare.