Cel mai probabil Marea Britanie va renunța la planurile de a trimite forțe terestre în Ucraina, considerând că riscurile ar fi mult prea mari în cazul destrămării unui armistițiu ipotetic între cele două țări, relatează The Times, citând surse guvernamentale, potrivit adevarul.ro.
Într-o aparentă revizuire a planurilor, Marea Britanie și Europa nu ar mai lua în calcul o forță terestră menită să asigure protecție orașelor cheie, porturilor și centralelor nucleare în timpul unui acord de pace.
Se speră, totodată, că această atenuare a sprijinului militar pentru Ucraina ar putea determina Moscova să-și reconsidere liniile roșii astfel încât să se facă progrese către un acord de pace.
În schimb, accentul în cadrul unui angajament de securitate față de Ucraina ar fi pus pe reconstituirea și reînarmarea armatei Kievului, alături de o protecție aeriană și maritimă.
Instructori militari britanici și francezi ar urma să fie trimiși în vestul Ucrainei. Asta ar corespunde angajamentului asumat anterior de a amplasa forțe în interiorul țării - care ar fi însă departe de linia frontului, nu ar păzi instalațiile cheie și nu ar avea scopul de a proteja trupele ucrainene.
Avioanele aliate ar proteja spațiul aerian al Ucrainei și ar oferi acoperire aeriană trupelor vestice de la sol. Turcia ar juca un rol maritim în cadrul celor mai plauzibile planuri luate în considerare.
Ucraina ar continua să primească arme din Marea Britanie și Europa, astfel încât Ucraina să fie în poziția să se apere în cazul în care Rusia încalcă termenii unui acord de încetare a focului. Nicio variantă nu a fost încă exclusă, în timp ce Ministerul Apărării a transmis în termeni clari că Marea Britanie nu e dispusă să abandoneze cu totul planurile de a trimite trupe în Ucraina, notează The Times.
O sursă implicată în discuțiile din cadrul „coaliției voluntarilor” a declarat despre planurile europene pentru o forță terestră în Ucraina: „Riscurile sunt mult prea mari și forțele inadecvate pentru o astfel de sarcină. Acesta a fost întotdeauna concepția Regatului Unit. Franța a fost cea care și-a dorit o abordare mai musculoasă."
„Instructorii „asigură” prin faptul că sunt acolo, dar nu sunt o forță de descurajare sau de protecție”, a spus sursa.
Europenii fac eforturi să stimuleze progresele către un acord
Eforturile diplomatice europene pentru a convinge toate părțile să convină asupra unui acord de încetare a focului continuă, pe fondul amenințării care se profilează din partea SUA că s-ar putea retrage din negocieri.
Oficialii britanici și francezi încearcă să-l convingă pe președintele american Donald Trump să accepte o întâlnire cu președintele Zelenski sâmbătă, după înmormântarea Papei, în încercarea de a atenua tensiunile și de a face progrese către un acord.
O sursă diplomatică britanică a spus că există o „oportunitate evidentă” pentru discuții după funeraliile Papei Francisc, având în vedere lista de participanți Există, de asemenea, planuri ca premierul britanic Keir Starmer să se întâlnească cu președintele Emmanuel Macron în cursul zilei.
Oficialii britanici sunt sceptici că președintele Putin ar fi dispus să accepte o forță de menținere a păcii „unilaterală” în Ucraina, în contextul în care garanțiile de securitate și teritoriul sunt subiectele cheie pentru negocieri cu Rusia.
O sursă diplomatică a declarat pentru The Times: „Ne vom schimba poziția, dar vrem ca Moscova să-și tempereze liniile roșii”.
Totodată, Marea Britanie ar fi insistat în discuțiile de miercuri de la Londra că Marea Britanie și Europa să aibă posibilitatea de a reînarma Ucraina, ca parte a garanțiilor de securitate oferite în schimbul acordului de pace.
„Problema noastră acum este să încercăm să găsim un punct de plecare în care Ucraina să nu fie nevoită să-și abandoneze toate liniile roșii”, a adăugat sursa diplomatică.
Planul discutat anterior, propus de președintele francez Emmanuel Macron și de prim-ministrul britanic Keir Starmer, prevedea un armistițiu de 30 de zile în aer și pe mare, precum și o încetare a atacurilor asupra infrastructurii energetice, notează Kyiv Post în contextul dezvăluirilor The Times. O forță de menținere a păcii ar urma să fie desfășurată într-o a doua fază. Bloomberg a relatat că națiunile europene ar putea trimite până la 30 000 de soldați în Ucraina.
Cu toate acestea, surse militare de rang înalt din armata britanică ar fi respins propunerea lui Starmer de a trimite un contingent de menținere a păcii în Ucraina ca parte a unei „coaliții a voluntarilor”, catalogând planul „teatru politic”.
La sfârșitul lunii martie, o sursă militară de rang înalt a declarat pentru The Telegraph: „Starmer s-a pripit vorbind despre bocanci la sol înainte de a ști despre ce vorbește”.
Potrivit acestora, un mic contingent de aproximativ 10 000 de soldați, staționat departe de linia frontului în vest, nu ar fi capabil să se apere împotriva celor 700 000 de soldați ruși care se află în Ucraina.
„Există aproximativ 700.000 de ruși în și în jurul Ucrainei și peste un milion de ucraineni sub arme”, a declarat o altă sursă.
„Ce se presupune că ar trebui să facă o forță internațională de 10.000 de oameni în vestul țării, la peste 400 de kilometri de linia frontului? Nu se poate proteja nici măcar pe sine. Care este misiunea sa? Care este legitimitatea sa? Nimeni nu știe”, a adăugat aceasta.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat desfășurarea forțelor europene de menținere a păcii drept „inacceptabilă” pentru Moscova, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a avertizat că o astfel de acțiune ar putea duce la o confruntare directă NATO-Rusia. Zaharova a acuzat Franța și Marea Britanie că deghizează intervenția militară într-o operațiune de menținere a păcii.