Doua surori vitrege din Ucraina, acum in varsta de 24, respectiv 25 de ani, s-au revazut dupa aproape doua decenii. Cele doua tinere, care au acelasi tata, au fost instrainate in copilarie din cauza saraciei si a problemelor de familie. Una dintre ele a fost adoptata de o familie din Spania, la varsta de 8 ani, iar cealalta a ramas in grija unei matusi, in tara atacata de Rusia. S-au regasit in 2019, pe Facebook, dar pandemia le-a impiedicat sa calatoreasca. In cele din urma, razboiul din Ucraina le-a reunit.  

Publicat:14.05.2022, 09:51

Strigate de bucurie au rasunat atunci cand cele doua tinere – una dintre ele, dupa o calatorie de 34 de ore din Ucraina, iar cealalta, dupa o tura de noapte – s-au vazut pe un trotuar din Catalonia. Ani intregi s-au pregatit pentru aceasta reintalnire, dar ultimele detalii au fost stabilite in graba, in timp ce tancurile rusesti navaleau pe strazile din Ucraina.  

„Momentul a fost unul fericit”, a povestit Angelika Batiai, in varsta de 24 de ani. „Mi-am revazut sora dupa aproape 20 de ani, dar, pe de alta parte, tocmai imi parasisem familia si prietenii intr-o tara aflata in razboi”, a completat ea, relateaza The Guardian. 
Angelika, in varsta de 5 ani, a fost trimisa sa locuiasca cu o matusa, iar Tatiana, in varsta de 6 ani, cu o bunica, inainte de a ajunge in grija statului.  

Au cerut sa ramana impreuna 

Copilele au implorat sa fie tinute impreuna, isi aminteste Tatiana, acum in varsta de 25 de ani. „Dar, din punct de vedere economic, era imposibil, matusa Angelikai nu isi permitea sa ne ia pe amandoua la ea”, a povestit femeia, potrivit sursei citate.
La varsta de 8 ani, Tatiana a fost adoptata de o familie din orasul spaniol Girona, in apropiere de Barcelona. Chiar daca amintirile din Ucraina se estompau, sora ei ramanea constant in gandurile ei. „Intotdeauna am spus ca voi merge in Ucraina si o voi gasi”, a marturisit Tatiana. In adolescenta, ea si-a cautat sora pe toate retelele de socializare, inclusiv pe reteaua rusa VK.
S-au regasit pe Facebook, in 2019 

La mai mult de 3.000 de kilometri distanta, in Ucraina, Angelika facea acelasi lucru. Cand a dat peste profilul de Facebook al unei tinere vesele din Spania, in 2019, a fost sigura ca a gasit-o pe Tatiana: „Am stiut pur si simplu ca era sora mea”, a povestit ea.  In cateva saptamani, au reusit sa treaca peste barierele lingvistice si culturale si au ajuns sa vorbeasca zilnic pe reteaua de socializare. „A fost ca o prietena pe care incepi sa o cunosti, dar care, de fapt, este sora ta si cu care vrei sa-ti imparti viata”, a mai spus Tatiana. Cu mare entuziasm, si-au facut planuri de a se intalni in Spania, doar ca pandemia le-a impiedicat sa se vada. 
„Credeam ca sunt doar zvonuri si ca totul va fi bine” 

In februarie, in timp ce trupele rusesti se adunasera la granita cu Ucraina, Tatiana i-a spus surorii sale, la telefon, ca va izbucni razboiul, insa Angelika a incercat sa o tempereze. „Credeam ca sunt doar zvonuri si ca totul va fi bine. Dar a fost din ce in ce mai rau”, isi aminteste si Angelika. 
Apoi, ea si logodnicul ei si-au parasit casa din Nova Odesa, indreptandu-se spre un sat din apropiere, unde varul ei isi transformase subsolul intr-un adapost improvizat. „Tatiana imi trimitea mesaje in fiecare zi, spunandu-mi sa impachetez si sa plec, ca e foarte ingrijorata si ca ma asteapta la ea”, povesteste tanara.  

Nu a vrut sa-si paraseasca familia din Ucraina  

Angelika s-a decis insa foarte greu, pentru ca cei din jurul ei erau hotarati sa ramana. „Nu am vrut sa-mi parasesc familia. In plus, ma astepta un drum foarte lung, nu stiam daca voi reusi sa-l parcurg singura”. 
In cele din urma, un mesaj de la mama adoptiva a Tatianei, care a intarit faptul ca va fi in siguranta in Spania, a fost cel care a convins-o pe Angelika. S-a pregatit pentru ce era mai rau si a pornit cu masina spre granita poloneza, impreuna cu alti cativa ucraineni care voiau sa fuga din calea rusilor. „Eram ingrozita ca vom fi arestati sau ca va porni o alerta aeriana”, isi aminteste Angelika. 

De la casa ei din Girona, Tatiana i-a urmarit fiecare pas. I-a cumparat apoi un bilet de avion de la Varsovia. „Nu mai fusese niciodata intr-un avion, nu stia nici cum sa-si inregistreze bagajele, eram foarte ingrijorata pentru ea”, a povestit tanara. 
Revederea  

Grijile s-au topit de indata ce si-a vazut, in cele din urma, sora. „Intotdeauna m-am intrebat cum va fi acel moment”, a spus Tatiana. „Ma gandeam ca voi fi in stare de soc, ca nu voi sti ce sa spun, ca voi plange, poate. In cele din urma, pur si simplu nu-mi venea sa cred ca se intampla”, a adaugat ea, scrie The Guardian. 

A trecut o luna de cand Angelika a ajuns in siguranta in Spania, la sora ei vitrega, iar cele doua tinere locuiesc acum impreuna, in apartamentul Tatianei. Folosesc Google translate pentru a comunica si limbajul corpului, caci tanara din Spania a uitat de mult limba ucraineana.   

„Pe masura ce trec zilele, ma uit la ea si inca nu-mi vine sa cred”, a mai spus Tatiana. „Ma gandesc doar: e aici!”, a adaugat ea.  Asemenea celor 135.000 de refugiati ucraineni care au trecut granita Spaniei, Angelika nu stie cum va arata viitorul ei. Nu stie daca se va putea intoarce la logodnicul ei din Ucraina si la jobul pe care l-a lasat in urma sau daca va putea sa-si aduca familia ramasa in tara invadata de rusi, acolo unde este ea acum, in Spania. 
„Inca de cand eram mici visam sa ne revedem, dar nu ne-am imaginat niciodata ca asta se va intampla din cauza unui razboi”, a mai spus Tatiana. 

Pentru Angelika, faptul ca s-a intors alaturi de sora ei a fost „incredibil”, dupa cum insasi a povestit pentru The Guardian, dar bucuria i-a fost umbrita de gandul ca i-a lasat pe cei dragi in urma, intr-o tara aflata in razboi.  

„Pur si simplu, nu ma pot opri sa ma gandesc la asta”, a adaugat ea. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: