Moscova nu va accepta încetarea focului în conflictul cu Ucraina decât dacă sancțiunile împotriva internaționale Rusiei vor fi ridicate și dacă țările occidentale vor returna sutele de miliarde de dolari din activele rusești înghețate, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, potrivit publicației independente The Moscow Times, scrie hotnews.ro.
„Sancțiunile anti-rusești trebuie ridicate, toate acțiunile în justiție împotriva Rusiei trebuie abandonate, iar activele confiscate în Occident trebuie returnate”, a spus Lavrov, într-un interviu acordat ziarului ungar Magyar Nemzet, publicat luni.
De asemenea, Lavrov a reiterat poziția Kremlinului potrivit căreia orice rezoluție trebuie să înlăture „cauzele profunde” ale conflictului pe care Moscova l-a declanșat împotriva vecinului său în februarie 2022.
Oficialii ruși au invocat în repetate rânduri termenul „cauze profunde”, care, potrivit lui Putin, includ retragerea Kievului din regiunile ucrainene ocupate în prezent de forțele ruse și renunțarea țării la aderarea la NATO.
Lavrov a insistat, totodată, ca comunitatea internațională să recunoască oficial peninsula Crimeea și regiunile parțial ocupate Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie ca parte a Rusiei.
Ministrul rus de Externe a invocat referendumurile organizate în toamna anului 2022, care au fost condamnate pe scară largă de observatorii internaționali ca fiind ilegitime și desfășurate sub coerciune și ocupație militară.
El a mai spus că Rusia rămâne „deschisă unei soluții politice și diplomatice a conflictului”, dar a avertizat că Moscova nu dorește „o încetare temporară a ostilităților” care ar permite Ucrainei și aliaților săi occidentali să se regrupeze.
„Obiectivul ar trebui să fie o pace durabilă”, a spus șeful diplomației ruse, respingând orice propuneri care ar îngheța pur și simplu liniile actuale ale frontului.
„Rusia nu dorește o pauză care ar permite guvernului ucrainean și susținătorilor săi externi să se regrupeze, să continue mobilizarea și să-și consolideze capacitatea militară”, a mai afirmat el.
Delegațiile ruse și ucrainene au făcut schimb de memorandumuri în care au prezentat condițiile pentru un eventual armistițiu, în timpul negocierilor de la Istanbul din 2 iunie. Documentele au relevat diferențe profunde între pozițiile celor două părți, dintre care unele sunt probabil ireconciliabile.
De atunci, cele două părți nu au mai purtat discuții directe.