În acest timp, aliații Ucrainei au reconfirmat, într-o reuniune la Bruxelles, un sprijin militar în valoare de 21 de miliarde de euro pentru Kiev. Este un ajutor record, care va conține sisteme antiaeriene IRIS-T, rachete Patriot, tancuri Leopard și vehicule de luptă. În contextul în care Rusia și-a intensificat ofensivele pe front și continuă să atace orașele ucrainene. Aseară a lansat aproape 90 de drone, rănind patru persoane şi avariind clădiri comerciale şi rezidenţiale din Kiev şi din alte părţi ale ţării.
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 56 din cele 88 de drone ruseşti lansate de Rusia noaptea trecută. Rămăşiţe ale dronelor au distrus o locuinţă privată şi au avariat mai multe clădiri comerciale, provocând incendii mari în mai multe zone ale Kievului.
Primarul Kievului a declarat că trei persoane au fost rănite în capitală în urma atacului cu drone. Reuters a publicat imagini cu atacul nocturn asupra Kievului. În materialul video se văd zecile de drone lansate spre oraș și nori de fum după lovitură. https://t.me/stranaua/192436 (iMAGINI DRONE KIEV)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut ieri aliaților occidentali, reuniți la sediul NATO, să furnizeze urgent sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, subliniind că Ucraina are nevoie de încă zece baterii Patriot pentru a face față amenințărilor ruse.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Știți că Ucraina duce lipsă de sisteme de apărare antiaeriană. Știți că sistemele Patriot pot proteja eficient împotriva amenințărilor balistice. Vă cer să vă concentrați, înainte de toate, pe apărarea aeriană a Ucrainei. Zece sisteme Patriot lumea liberă le are. Acum este nevoie de decizii politice.”
Apelul lui Zelenski a fost lansat într-un mesaj video transmis din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui, unde un atac cu rachetă al Rusiei a ucis săptămâna trecută 19 persoane, dintre care nouă copii.
Ucraina a subliniat în repetate rânduri că are nevoie de sisteme de apărare aeriană precum Patriot pentru a se proteja de atacurilor cu rachete rusești. După cea de-a 27-a întâlnire a grupului de contact Ramstain, creat de țările occidentale special pentru a ajuta Ucraina, ministrul german al apărării a declarat că Germania nu poate furniza în prezent Ucrainei noi sisteme Patriot, întrucât și Berlinul se află în așteptarea unor livrări.
„După cum știți, Germania a furnizat deja patru sisteme Patriot cu drepturi depline. Momentan nu putem oferi mai multe, pentru că așteptăm livrări de la Raytheon în următorii ani, acestea nu vor fi până în 2027."
În schimb Germania va transfera 4 sisteme antiaeriene IRIS-T și 300 de rachete interceptoare pentru acestea. 30 de rachete Patriot, 15 tancuri Leopard-1, 25 de vehicule de luptă Marder și alte 100 de mii de obuze.
Boris PISTORIUS, MINISTRUL GERMAN AL APĂRĂRII: „Ne asumăm mai multe responsabilități ca europeni în cadrul NATO, ca europeni împreună cu UK. Vom face tot ce ne stă în putere ca să sprijinim Ucraina cât timp va fi nevoie. Cred că azi am dovedit ceea ce vrem și suntem capabili să facem. E mai puțin important dacă un ministru participă fizic sau prin videoconferință.”
După reuniunea Ramstain, Marea Britanie anunțat că oferă un ajutor de 450 de milioane de lire sterline: sute de mii de drone, sisteme radar și reparații la echipamentele livrate anterior. Norvegia va contribui cu 100 de milioane de lire sterline, iar Belgia oferă Ucrfainei un pachet de ajutor de un miliard de euro. Danemarca și-a anunțat cel de-al 25-lea pachet de ajutor în valoare de aproape 900 de milioane de euro. Lituania a fost de acord să aloce 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de muniție. Țările de Jos alocă 150 de milioane de euro pentru consolidarea apărării aeriene. Acest sprijin militar în valoare de 21 de miliarde de euro pentru Kiev este cel mai mare de până acum.