Pădurile și dealurile joase de la granița de nord a Ucrainei sunt un teren de luptă foarte diferit de stepa plană din Donbas. Există mai multe locuri în care trupele se pot ascunde și mai multe poziții de apărat. Totuși, modul de luptă de uzură al Rusiei este în mare parte neschimbat. „Rangers” (Pădurarii - n.red.), un regiment de forțe speciale, a fost creat în martie anul trecut cu scopul de a efectua misiuni de recunoaștere și asalt. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, pe fondul primelor salve ale unei noi ofensive rusești, rolul lor a fost mai degrabă de „stingător de incendii”, spune Bakhcha, comandantul regimentului, citat de The Times, potrivit digi24.ro.

În marea parte a zilelor, pe porțiunea de graniță dintre Sumî și Kursk apărată de Regimentul 4 Rangers al Ucrainei, aproximativ o duzină de inamici intră în luptă pe motociclete cu patru roți, încercând să cucerească o mică așezare sau un sat. Sarcina lui „Bakhcha” și a oamenilor săi este să anticipeze atacul și să îl distrugă. 

„Ei ne testează liniile de apărare făcând raiduri zilnice în sate, pentru a vedea unde pot găsi o slăbiciune”, a declarat Bakhcha, un colonel robust în vârstă de 33 de ani care luptă împotriva rușilor încă din 2014. Bakhcha - care în ucraineană înseamnă grădină pentru cultivarea pepenilor - este indicativul său de apel. 

Deși negocierile de încetare a focului sunt în curs de desfășurare, dorința declarată a Kremlinului pentru pace se reflectă foarte puțin în operațiunile sale militare. Rusia începe acum o ofensivă de primăvară pe mai multe fronturi, iar Ucraina afirmă că numărul atacurilor zilnice s-a dublat în ultimele două săptămâni. 

Sumî, o zonă de relativă liniște timp de mai bine de doi ani de conflict, pare să fie una dintre țintele principale. Orașul și provincia înconjurătoare se află peste graniță de Kursk, regiunea rusă care a fost invadată de forțele ucrainene în august anul trecut. 

Rusia i-a alungat aproape pe ultimii ucraineni rămași și face propriile incursiuni peste graniță. Președintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că Moscova a poziționat peste 67.000 de soldați la frontiera Sumî-Kursk, pregătindu-se pentru o ofensivă împotriva orașului, care se află la aproximativ 24 de km de frontieră. 

„[Rusia] a finalizat relocarea [trupelor] pentru un atac în direcția Sumî”, a spus el. „Există multe atacuri acolo. Majoritatea atacurilor, în medie, sunt în acea direcție”.

„Rușii încearcă să creeze o zonă tampon” 

Rusia a încercat și nu a reușit să captureze orașul Sumî în februarie 2022. Până la sfârșitul primăverii din acel an, toate forțele sale au fost împinse înapoi peste graniță. De atunci, și în special de la invazia regiunii Kursk de către Ucraina, fortificațiile orașului au fost puternic consolidate. 

Câmpurile din jurul orașului sunt presărate cu dinți de dragon - obstacole antitanc din beton - și marcate de tranșee. 

„Rușii încearcă să creeze o zonă tampon”, a declarat o sursă ucraineană din domeniul apărării. „Vor încerca să avanseze cât de mult pot, dar nu au resursele necesare pentru a încerca să ajungă până la Sumî”. 

Cu toate acestea, cel mai mortal atac asupra civililor ucraineni din acest an a avut loc în Sumî la sfârșitul săptămânii, când 34 de persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise de rachete. 

O porțiune de 30 km de-a lungul frontierei este acum o zonă gri de sate disputate. Mass-media rusă a transmis că forțele Kremlinului ocupă 70 km pătrați din regiunea Sumî, inclusiv satele Loknya și Basivka, deși aceste afirmații nu au fost confirmate în mod independent. 

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că dovezile sale sugerează că forțele ruse ocupă doar 44 de km pătrați în regiune. 

Ucraina efectuează raiduri proprii în Kursk și continuă să ocupe o mică porțiune din teritoriul rusesc pentru a imobiliza inamicul și a-l împiedica să construiască o concentrare de forțe. 

Regimentul lui Bakhcha a folosit drone de recunoaștere pentru a identifica lanțurile de aprovizionare care alimentează forțele rusești din prima linie, astfel încât acestea să poată fi distruse de Himars - artileria cu rachete furnizată de americani. 

Brigăzile trimise de ruși în luptă 

Ca întotdeauna, ucrainenii sunt depășiți numeric. Printre forțele ruse relocate pentru ofensiva de la Sumî se numără două brigăzi de forțe presupus de elită: 155 de pușcași marini, care înainte se aflau în Donbas; și 810 pușcași marini, care se aflau în Robotine, în regiunea Zaporijia.

Cu toate acestea, sosirea lor a avut un impact redus, spune Bakhcha, adăugând că unitățile rusești de elită au încetat să mai facă diferența după mai 2022, din cauza ratei ridicate a victimelor și a lipsei de pregătire în rândul întăririlor. 

O altă presupusă brigadă de elită cu care se confruntă ucrainenii este Brigada 76 de parașutiști, deși și aceasta este slab instruită și prost echipată, spune Bakhcha. 

Săptămâna trecută, oamenii lui Bakhcha au oprit un raid cu motociclete de 12 soldați din Brigada a 76-a, folosind drone și artilerie. Singurul supraviețuitor, care a fost luat prizonier, semnase un contract în timp ce se afla în închisoare în Saratov, în sudul Rusiei, cu doar două săptămâni înainte. 

Pentru că nu dispun de echipamente de vedere pe timp de noapte, rușii efectuează aceste raiduri mai ales în timpul zilei. În fiecare zi, de-a lungul liniei apărate de regimentul lui Bakhcha, rușii pierd aproximativ zece oameni. 

Până de curând, teritoriul apărat de Rangers a fost teritoriu rusesc, având baza în orașele Sudzha și Mala Loknya, ambele în regiunea Kursk, din octombrie anul trecut până în martie, când trupele ucrainene au început să se retragă. 

Rușii au reușit să recucerească acest teritoriu, spune el, în mare parte datorită întăririlor nord-coreene care le-au oferit un avantaj covârșitor în materie de forță de luptă. 

„Nu că nord-coreenii ar fi fost mai bine pregătiți, dar este dificil să te aperi când ai o sută de arme îndreptate spre tine”, a spus el. 

Bakhcha nu a întâlnit niciun nord-coreean pe teritoriul ucrainean și se crede că Moscova s-a abținut până acum să le ordone să treacă granița.

Indiferent dacă o fac sau nu, este posibil ca rușii să întâmpine o rezistență mai dură în această nouă fază a războiului din nord. 

„În Kursk a fost diferit, pentru că nu era pământul nostru”, a declarat Bakhcha. „Nu ne-a păsat atât de mult să-l apărăm. Dar acesta este pământul nostru și ne vom apăra granița până la ultimul glonț”.