Dacă aliații Ucrainei aveau nevoie de o dovadă a cinismului sălbatic al Moscovei în ceea ce privește pacea, anunțul unui armistițiu imediat pentru Paște a oferit exact acest lucru, subliniază principalul corespondent al CNN pentru securitate internațională, Nick Paton Walsh. Jurnalist care a relatat de pe front despre războiul din Ucraina, Walsh remarcă momentul ales, cât de concis a fost anunțul și caracterul lui brusc și unilateral, scrie hotnews.ro.
Anunțul a venit la doar câteva ore după ce secretarul de stat american Marco Rubio și președintele Donald Trump au anunțat că au nevoie nevoie în zilele următoare de un semn urgent că Kremlinul vorbește serios despre pace.
Pentru susținătorii Rusiei, anunțul de sâmbătă al președintelui rus Vladimir Putin a părut a fi un semn din partea lui Trump, dar declarația bruscă este atât de plină de defecte practice încât este probabil să fie pur și simplu folosită de Putin pentru a-și susține falsa idee că Kievul nu dorește ca războiul său să înceteze.
Va fi un coșmar logistic pentru forțele ucrainene să înceteze brusc și imediat luptele la ordinul lui Putin. Unele poziții de pe linia frontului ar putea fi în mijlocul unor confruntări violente atunci când acest ordin va fi transmis, iar o încetare de această natură necesită probabil zile întregi de pregătire.
Dezinformarea este menită să creeze confuzie în rândul trupelor cu privire la punerea în aplicare a armistițiului, la modul de raportare sau de răspuns la încălcări și chiar la ceea ce trebuie să facă atunci când acesta se încheie.
Este posibil ca acest moment să se dovedească un semn rar că ambele părți pot opri violențele pentru o perioadă scurtă. Dar este mult mai probabil ca ambele părți să folosească încălcările și confuzia pentru a arăta că adversarul lor nu este de încredere. Începând de sâmbătă seara, oficialii ucraineni au declarat că loviturile rusești au continuat în zonele de pe linia frontului.
Un armistițiul de 30 de zile limitat la infrastructura energetică s-a născut în condiții de haos total. Casa Albă a anunțat că sunt acoperite „energia și infrastructura”, Kremlinul a declarat că a încetat imediat atacurile asupra „infrastructurii energetice”, iar Ucraina a declarat că armistițiul a început cu o săptămână mai târziu decât anunțul Kremlinului. Execuția acestuia a fost la fel de afectată de neîncredere și de acuzații de încălcare.
Moscova a făcut o declarație unilaterală similară în ianuarie 2023, solicitând o zi de pace pentru a permite creștinilor ortodocși să sărbătorească Crăciunul, o mișcare pe care Kievul și liderii occidentali au respins-o la momentul respectiv ca fiind o pauză strategică în scopuri militare.
Un armistițiu autentic necesită negocieri cu adversarul și pregătiri pentru ca acesta să se instaleze. Această grabă bruscă pare a fi concepută în întregime pentru a satisface cererile Casei Albe de a primi vreun semn că Rusia este dispusă să înceteze lupta. Aceasta va alimenta, probabil, încadrarea conflictului de către Trump, uneori pro-Moscova. De asemenea, ar putea provoca complexități pentru Ucraina atunci când va fi acuzată în mod inevitabil de încălcarea a ceea ce Washingtonul poate considera a fi un gest de bunăvoință din partea Moscovei.
În cele din urmă, această oprire scurtă, probabil teoretică, probabil retorică și complet unilaterală a unui război de trei ani este de natură să afecteze mai mult rolul diplomației în următoarele luni decât să îl sprijine.