Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Washingtonul solicită Kievului și Moscovei să se angajeze direct în discuții pentru un armistițiu, scrie Kyiv Independent, transmite hotnews.ro.
Statele Unite rămân angajate să sprijine eforturile de pace din Ucraina, dar își vor reduce rolul direct de mediator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, joi, pe 1 mai.
„El (președintele american Donald Trump) știe, de asemenea, că există o altă parte a lumii, un întreg glob care are nevoie de atenție”, a declarat Bruce reporterilor.
„Nu vom zbura în jurul lumii imediat pentru a media întâlniri; discuția este acum între cele două părți și acum este momentul în care trebuie să prezinte și să dezvolte idei concrete despre modul în care acest conflict se va încheia”, a adăugat oficiala.
O schimbare de abordare
Comentariile reflectă o schimbare semnificativă în abordarea Washingtonului, după luni de tentative diplomatice menite să medieze o încetare a focului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Secretarul de stat Marco Rubio și Trump au avertizat anterior că SUA se vor retrage din eforturile de mediere dacă nu se vor înregistra progrese semnificative.
„Dacă una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația, vom spune pur și simplu: «Sunteți proști, sunteți nebuni, sunteți niște oameni oribili» și ne vom retrage”, a spus Trump pe 18 aprilie.
Vicepreședintele JD Vance s-a făcut ecoul acestei decizii pe 1 mai, declarând pentru Fox News că este puțin probabil ca războiul din Ucraina să se încheie „prea curând”.
„Va depinde de ruși și de ucraineni acum că fiecare parte știe care sunt condițiile celeilalte pentru pace. Va depinde de ei să ajungă la un acord și să oprească acest conflict brutal, brutal”, a declarat Vance.
Rusia și-a păstrat condițiile maximale
Statele Unite și-au intensificat demersurile diplomatice la începutul acestui an, inclusiv prin negocierea unor propuneri pentru o încetare a focului de 30 de zile și a unor armistiții parțiale menite să stopeze atacurile asupra infrastructurii energetice civile.
Moscova a respins aceste inițiative și a încălcat armistițiul parțial asumat, acuzând Ucraina că a făcut același lucru.
Mai mult, forțele ruse au intensificat atacurile în Ucraina. Pe 24 aprilie, Rusia a lansat 215 rachete și drone, omorând cel puțin 12 civili și rănind 87 numai în Kiev.
Președintele Trump a criticat atacul ca fiind „inutil” și „într-un moment foarte nepotrivit”, făcând apel direct la președintele rus Vladimir Putin: „Vladimir, oprește-te!”.
Cu toate acestea, el s-a abținut de la a emite vreo condamnare către Moscova.
Senatorul republican Lindsey Graham a declarat tot pe 1 mai că cel puțin 72 de senatori sunt pregătiți să voteze pentru noi sancțiuni și taxe vamale împotriva Rusiei, în cazul în care Putin continuă să evite negocieri de pace serioase.
Prima vânzare de arme către Ucraina din administrația Trump
În paralel, administrația Trump a decis să aprobe prima sa vânzare de echipamente militare către Ucraina de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, într-un indiciu că acordul privind mineralele semnat de cele două țări în această săptămână ar putea deschide calea către noi livrări de arme.
Departamentul de Stat a certificat o licență propusă pentru a exporta „50 de milioane de dolari sau mai mult” de echipamente și servicii de apărare către Ucraina, potrivit unei comunicări trimise comisiei americane pentru relații externe.
Aceasta ar marca prima autorizație de acest tip de când Trump a suspendat toate ajutoarele militare legate de Ucraina la scurt timp după preluarea mandatului.
Ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina a fost acordat în timpul administrației Biden, când Congresul a autorizat cheltuieli în valoare de 1 miliard de dolari, administrația demisionară încercând să accelereze ajutorul militar înainte ca Trump să intre în funcție.