Minele de sare cu peste 200 de kilometri de tuneluri, o fortareata cruciala pentru obtinerea controlului total asupra Donbasului. De asta este important orasul Soledar pentru rusi. Tancurile si vehiculele de lupta s-ar putea deplasa la o adancime de 80-100 de metri prin aceasta retea subterana, care le-ar oferi un refugiu perfect si militarilor rusi.
Soledar, un oras cu circa 10.000 de locuitori inainte de declansarea razboiului, este situat la circa 20 de kilometri de Bahmut. Cele doua orase fac parte din linia ucraineana de aparare din fata zonei urbane Sloviansk si Kramatorsk.
Inca de la invazia rusa din 2014 in regiunea Donbas, regiune careia ii apartin Soledar si vecinul sau Bahmut, cele doua orase au rezistat pana acum. Cand Rusia a inceput razboiul impotriva Ucrainei in februarie 2022, aceasta zona a fost din nou una dintre tintele principale, iar Bahmut si, mai ales, Soledar, sunt considerate cheia pentru obtinerea controlului total asupra Donbasului. Micul oras Soledar este caracterizat de mina de sare Artiomsoli. Un intreg oras subteran, o enclava pretioasa datand din secolul al 19-lea si care in timpul razboiului a devenit o fortareata strategica.
Cu toate acestea, inainte de inceperea conflictului, rolul sau era destul de diferit. Acest labirint de galerii si pasaje, cu peste 200 de kilometri de tuneluri la o adancime de 300 de metri, a fost vizitat de o multime de turisti. A gazduit meciuri de fotbal si concerte de muzica clasica in vremuri pasnice.
Rusia este constienta de faptul ca minele reprezinta un loc practic inexpugnabil, ferit de rachete si drone si lipsit de radare prin satelit. Este refugiul perfect, capabil sa ofere adapost pentru mii de soldati si civili, dar si sa depoziteze arme. Seful companiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a asigurat, ca unitatile sale au preluat minele din Soledar, de unde a publicat imagini impreuna cu unitatea sa.
„Deasupra capului nostru, la un kilometru, doi, stau ucrainenii, dar nu-i nimic, asta e temporar.”
Dincolo de obiective strategice, cucerirea Soledarului si a Bahmutului are si o importanta propagandistica, mai ales pentru Prigojin. Potrivit Institutului pentru Studiul Razboiului el are nevoie de o victorie pentru a-si prezenta mercenarii ca o forta de lupta eficienta. De asemenea, el a recunoscut ca este interesat de „orasele subterane” de langa Soledar si Bahmut. Anterior, un oficial de la Casa Alba a afirmat ca oligarhul rus este interesat sa preia controlul asupra minelor de sare si ghips din apropiere de Soledar si Bahmut.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.