Kievul nu susține propunerea Uniunii Europene de a separa cererile de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova. Aflată într-o vizită la Chișinău, vicepremierul pentru integrare europeană din țara vecină a criticat declarația comisarului european Marta Kos în acest sens. Șeful Parlamentului de la Chișinău susține că decizia va fi luată la Bruxelles, până la urmă, și subliniază că Moldova este cu temele făcute, iar acum așteaptă începerea negocierilor de aderare.
Vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană, Olga Stefanishina, a criticat sugestia comisarului european Marta Kos, care a spus că Republica Moldova ar putea fi decuplată de Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană, numind aceste discuții neconstructive, în condițiile în care au fost făcute exact în timpul vizitei sale în Ungaria.
Olga STEFANISHINA, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ AL UCRAINEI: „Nu am perceput acea declarație de ieri foarte bine, deoarece ieri eram în Budapesta, în negocieri cu guvernul ungar, discutam potențialele linii de dialog pentru a elabora un calendar de deschidere a clasterelor privind negocierile de aderare. A fost straniu să am un asemenea mesaj din partea Comisiei Europene în timpul negocierilor mele. Noi susținem Moldova, vom merge mână în mână, cot la cot la fiecare pas pe această cale. Sunt sigură că împreună vom fi mai puternici.”
Vicepremierul ucrainean spune că va avea mâine o discuție la telefon cu Marta Kos la acest subiect. Și vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și-a declarat astăzi susținerea pentru Ucraina.
Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ DE LA CHIȘINĂU: „Vreau să vă mulțumesc pentru că astăzi Moldova este în siguranță datorită rezistenței poporului ucrainean. Curajul și determinarea voastră de a vă apăra țara cu orice preț ne întărește și ne oferă speranță într-un viitor mai sigur și mai prosper.”
Șeful parlamentului de la Chișinău a comentat de asemenea, o posibilă decuplare a Moldovei de Ucraina.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Asta pe noi un pic ne depășește, este o discuție la nivel de Comisia Europeană, de Parlament European. Evident că noi ținem foarte mult la prietenii noștri și vecinii noștri ucraineni care se apără pe ei, ne apără pe noi, apără întreaga Europă. Eu sper foarte mult ca aceste lucruri să fie discutate și până la urmă să se ajungă la un numitor comun. Noi facem totul posibil ca să fim gata pentru deschiderea negocierilor pe clasterul 1, 2, 3, vreo trei clastere deja avem pregătite toate etapele tehnice. Noi suntem cu lecția făcută, așteptăm decizia politică.”
Ina COȘERU, PREȘEDINTELE COMISIEI POLITICĂ EXTERNĂ A PARLAMENTULUI: „Mesajul doamnei comisar este unul foarte important pentru noi pentru că putem să avansăm repede și putem să menținem acea viteză în procesul de integrare europeană pe care deja am demonstrat-o din 2021, cu obiectivul major pentru Republica Moldova de a ne integra către 2030, dar auzim din partea oficialilor instituțiilor europene că acest lucru ar putea să fie posibil și mai repede.”
Condițiile trebuie îndeplinite, între timp, subliniază Ina Coșeru și face referire deschis la cele politice.
Ina COȘERU, PREȘEDINTELE COMISIEI POLITICĂ EXTERNĂ A PARLAMENTULUI: „Cea mai importantă condiție este majoritatea pro-europeană în Parlamentul Republicii Moldova care va veni aici în urma scrutinului electoral în septembrie și ulterior un proces finalizat de negocieri în doi ani, după care să începem să discutăm tratatul de aderare.”
Recent, într-un interviu acordat publicației Europa Liberă, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că UE analizează posibilitatea continuării procesului de aderare a Republicii Moldova, separând-o de Ucraina, pe fondul rezistenței Ungariei la negocierile cu Kievul.