Negocierile dintre SUA și Ucraina privind mineralele rare devin tensionate, relatează Reuters, o sursă descriind poziția SUA drept „maximalistă”. Noua propunere a Casei Albe s-a dovedit a fi mai dură decât cea anterioară. America vrea să preia controlul asupra gazoductului Gazprom care traversează Ucraina până în Europa.Ucraina va fi obligată să returneze tot ajutorul militar și financiar primit de la Statele Unite din 2022 – cu 4 procente pe an.Nu există mențiuni despre garanții de securitate pentru Ucraina în proiectul de acord.

SUA și Ucraina nu pot ajunge la un acord privind mineralele. Întâlnirea de ieri, potrivit unor surse, a fost foarte tensionată și contradictorie din cauza cererilor maximaliste ale Statelor Unite, scrie Reuters. Potrivit New York Times, noua versiune a acordului dintre Kiev și Washington prevede că:  Ucraina va fi obligată să returneze tot ajutorul militar și financiar primit de la Statele Unite din 2022 – cu 4 procente pe an. Pentru a face acest lucru, Kievul trebuie să direcționeze 50 la sută din veniturile din extracția resurselor naturale către un fond de investiții american. SUA vor controla acest fond și vor lua toate profiturile până când Ucraina va plăti integral. Condițiile includ și transferul gazoductului Gazprom prin Ucraina către Europa către americani. 

Acordul a fost mult mai blând anterior dar s-a prăbușit după întâlnirea dezastruoasă din Biroul Oval dintre Trump și Zelenski.

„  - Încercăm să rezolvăm o problemă, nu ne spune ce o să simțim, pentru că nu ești în poziția de a dicta  ce o să simțim noi. 
- Eu nu vă spun...
- Pentru că nu sunteți în măsură să dictați.
- Eu nu dictez...”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu este dispusă să recunoască ajutorul militar american acordat în ultimii ani drept datorie în cadrul acordului cu Statele Unite privind exploatarea mineralelor şi nu îl va semna, dacă îi ameninţă aderarea la Uniunea Europeană.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „În ceea ce privește chestiunea datoriilor? Nu știu cum este în acest acord. Dacă se va pune această problemă acolo, nu vom accepta datorii, așa cum am spus."

Potrivit Reuters, este puțin probabil ca noile discuții tehnice, care au început ieri la Washington între americani și ucraineni să ducă la un progres semnificativ. Ultima versiune a fost scrisă de americani în condiții foarte stricte. Dacă nu se poate ajunge la un compromis asupra acordului și Kievul refuză să-l semneze, consecințele ar putea fi de mare anvergură, scrie presa de la Kiev. 

Secretarul Trezoreriei SUA a spus deja că acordul face parte din planul lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, care suna ca un indiciu: „Dacă nu semnați, America își va spăla mâinile și va continua să luptați fără ajutorul nostru”.