Sunt tensiuni între SUA, Ucraina și Europa în negocierile pentru un posibil acord de pace cu Rusia, arată documente obținute în exclusivitate de Reuters, potrivit stirileprotv.ro.
Propunerile americane pentru oprirea războiului din Ucraina, transmise în cadrul discuțiilor diplomatice de la Paris (17 aprilie) și Londra (23 aprilie), au fost întâmpinate cu rezerve de oficialii ucraineni și europeni, care au venit cu contrapropuneri semnificative pe teme-cheie precum teritorii, sancțiuni și garanții de securitate, relatează Reuters.
Diferențele majore dintre cele două seturi de documente vizează ordinea în care se rezolvă chestiunile teritoriale, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, dimensiunea armatei ucrainene și viitorul statut de securitate al țării.
Propunerile SUA: concesii teritoriale și renunțarea la NATO
Documentul american, redactat de emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff, și prezentat inițial europenilor la Paris, prevede recunoașterea oficială a anexării Crimeei de către Rusia, precum și recunoașterea de facto a controlului rusesc asupra unor regiuni din sudul și estul Ucrainei. De asemenea, se stipulează că Ucraina va beneficia de „garanții robuste de securitate”, însă nu va mai solicita aderarea la NATO.
În privința sancțiunilor, Washingtonul propune ridicarea completă a acestora, inclusiv cele impuse din 2014, ca parte a acordului de pace. În schimb, nu sunt oferite detalii clare despre sursele compensațiilor financiare promise Ucrainei.
Răspunsul Ucrainei și al Europei: fără concesii teritoriale, sprijin militar nelimitat
Documentul elaborat ulterior de oficialii ucraineni și europeni, în cadrul discuțiilor de la Londra, contrazice ferm abordarea americană. Acesta propune amânarea negocierilor teritoriale până după încheierea unui armistițiu, fără a recunoaște vreun control rusesc asupra teritoriului ucrainean.
În plus, Ucraina cere garanții de securitate similare cu Articolul 5 al NATO, fără limite privind forțele proprii sau desfășurarea trupelor aliate pe teritoriul său, un punct sensibil pentru Moscova.
În ce privește sancțiunile, Ucraina și partenerii săi europeni propun o relaxare graduală, doar după obținerea unei păci durabile, cu posibilitatea reimpunerii acestora dacă Rusia încalcă acordul. De asemenea, Kievul cere despăgubiri financiare din activele rusești înghețate în străinătate.
Zelenski: „Documentul se află acum pe biroul lui Trump”
Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că ultima versiune a propunerilor, rezultate din discuțiile de la Londra, a fost deja înaintată administrației Trump. Este cel mai amplu efort diplomatic pentru oprirea războiului de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.
Cu armata rusă controlând în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean, presiunea pentru găsirea unei soluții diplomatice se intensifică, însă diferențele de abordare dintre aliați ar putea complica procesul de pace.