Cinci cetateni rusi care au fugit fiecare separat din tara pentru a scapa de mobilizare au ramas blocati intr-un aeroport din Coreea de Sud dupa ce autoritatile de la Seul le-au respins cererile de azil, relateaza hotnews.ro.

Unii dintre barbatii rusi se afla la Aeroportul International Incheon din Seul de doua luni, ei numarandu-se printre cei care au reusit sa paraseasca Rusia ceva mai tarziu dupa ce presedintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea partiala pe 21 septembrie.

Amintim ca anuntarea mobilizarii a declansat un veritabil exod din Rusia, biletele de avion pentru cursele internationale epuizandu-se rapid sau ajungand sa se vanda la preturi astronomice dupa discursul in care liderul de la Kremlin a facut publica masura.

Cei 5 barbati care au reusit sa ajunga in Coreea de Sud in lunile care au urmat nu au avut insa in vedere ca legislatia acestei tari din Asia nu prevede fuga de mobilizarea militara drept temei pentru a acorda statutul de refugiat.

Insa autoritatile sud-coreene le ofera in prezent acestora 3 mese pe zi, potrivit ziarului Korea Times, care a publicat un amplu material despre situatie.

Ce spun „refugiatii” rusi din Coreea de Sud

Dzhashar Khubiev, un fost fotbalist in varsta de 31 de ani din Nalcik, capitala regiunii Kabardino-Balkaria din Caucazul de Nord, afirma ca a avut noroc sa scape din Rusia si sa evite soarta cunostintelor si prietenilor sai care au fost ucisi in razboi.

„Aproape 400 de soldati rusi au fost ucisi la Makiivka. Doi dintre ei erau cunostinte ale mele. Inca sunt in stare de soc”, a declarat acesta pentru Korea Times, afirmand ca el nu ar fi oricum eligibil pentru incorporare in Rusia, dar ca „oameni din armata au venit la mine acasa si m-au fortat sa semnez un document ca voi fi considerat un dezertor daca nu ma prezint la recrutare in cateva zile”.

Un alt barbat trecut de 30 de ani care a cerut sa fie identificat doar drept „Andrei” afirma ca este din orasul siberian Krasnoiarsk si ca a ajuns pe 14 octombrie in Coreea de Sud.

El sustine ca a fost un opozant „fervent” al regimului „corupt” al lui Putin cu mult inainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie si ca nu a avut de ales decat sa fuga dupa ce a primit ordinul de mobilizare.

„Am participat la multe proteste antiguvernamentale. Politia m-a arestat si batut o data in timpul unui interogatoriu ce-a durat ore intregi. A trebuit sa ma operez din cauza ca mi-au spart barbia si nasul”, sustine acesta, explicand ca initial a fugit in Kazahstan si abia apoi in Coreea de Sud, dupa aparitia unor zvonuri ca Astana ii va deporta pe rusii care au fugit de mobilizare.

„Imi e cu adevarat dor de sotia si fiul meu. Dar deocamdata nu ma pot intoarce la ei. Sper ca Coreea sa ma ajute sa stau aici macar pana cand se termina razboiul”, le-a mai spus acesta jurnalistilor sud-coreeni.

Barbatii rusi inca spera sa primeasca azil la Seul

„Desi nu am nicio legatura cu Coreea de Sud, stiam ca este o tara foarte dezvoltata in ceea ce priveste democratia si drepturile civile. Stirea ca un fost presedinte (sud-coreean) a fost condamnat la inchisoare pentru coruptie m-a lasat masca. In Rusia nu ne-am putea inchipui un lider trimis in judecata”, afirma si Vladimir Maraktaev, un rus in varsta de doar 23 de ani originar din republica Bureatia.

Acesta a povestit ca a fugit din tara cu masina in Mongolia imediat dupa decretarea mobilizarii, alaturi de alti cunoscuti, si ca ulterior a luat un zbor catre Filipine unde a ramas pret de cateva saptamani, inainte de a-si cumpara un nou bilet de avion pentru Seul.

Avocatul care ii reprezinta pe cei 5 barbati afirma ca a depus un apel fata de decizia Ministerului Justitiei de a le respinge cererea de azil si ca se asteapta ca acesta sa fie judecat mai tarziu in cursul lunii ianuarie.