Într-o schimbare de atitudine, președintele Donald Trump pare să se fi retras din inițiativa europeană de a impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, părând mai interesat să reia relațiile de afaceri cu aceasta, scrie The New York Times.
Timp de luni de zile, Trump a amenințat că va renunța complet la negocierile dificile pentru un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina. După o convorbire telefonică de luni cu președintele rus Vladimir Putin, se pare că exact acest lucru îl face acum președintele american.
Întrebarea mai profundă este dacă Trump renunță și la proiectul de susținere a Ucrainei – o democrație aflată la început de drum – proiect pe care Statele Unite îl sprijină de trei ani. Deși a acuzat în trecut Rusia pentru invazia ilegală a Ucrainei, Trump a dat vina frecvent și pe Kiev pentru prelungirea conflictului.
După discuția cu Putin, Trump i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și altor lideri europeni că Rusia și Ucraina trebuie să-și rezolve singure conflictul, la doar câteva zile după ce afirmase că doar el și Putin ar putea ajunge la un acord. Mai mult, el s-a retras din promisiunea sa anterioară de a se alătura eforturilor europene de a impune sancțiuni suplimentare Rusiei, potrivit a șase oficiali care cunosc discuțiile și care au vorbit sub protecția anonimatului.
Relatarea acestora arată clar că Trump a ales să abandoneze procesul de pace, deși anterior promisese că va rezolva conflictul „în 24 de ore”. Iar dacă nu va reveni din nou asupra deciziei, evoluțiile de luni i-au oferit lui Putin exact ce își dorea: nu doar oprirea presiunii americane, ci și crearea unei rupturi adânci în interiorul NATO, între Statele Unite și aliații lor tradiționali europeni, care spun că vor continua cu impunerea de sancțiuni, chiar și fără sprijinul american.