Razboiul din Ucraina este pe cale sa intre in al treilea an calendaristic. „Linia frontului cu greu s-a mutat in ultimele luni, dar s-ar putea schimba cursul razboiului in 2024?”, se intreaba jurnalistii de la BBC, intr-un articol in care trei analisti militari explica cum ar putea evolua conflictul anul viitor, scrie digi24.ro.
Presedintele Volodomir Zelenski a recunoscut ca ofensiva de primavara a tarii sale nu a avut succesul asteptat. Rusia controleaza inca aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.
Trei analisti militari au explicat pentru BBC cum cred ei ca se pot desfasura evenimentele in urmatoarele 12 luni.
Razboiul va dura, dar nu la infinit
Perspectivele pentru incheierea razboiului din Ucraina raman sumbre. Comparativ cu aceasta perioada a anului trecut, Vladimir Putin este mai puternic, mai mult politic decat militar, este de parere Barbara Zanchetta, de la Departamentul pentru Studii de Razboi al King's College din Londra.
Situatia pe campul de lupta ramane incerta. Recent, ofensiva de iarna a Ucrainei pare sa se fi oprit. Dar nu exista nici o bresa in defensiva rusa. Mai mult ca oricand, rezultatul depinde de deciziile politice luate la kilometri distanta de centrul conflictului - la Washington si la Bruxelles.
Spectacolul impresionant de unitate al Occidentului, afisat in 2022 si care a durat pe tot parcursul anului 2023, incepe sa aiba probleme.
Pachetul de ajutor al SUA este blocat de ceea ce presedintele Biden a numit pe buna dreptate „politica meschina” la Washington. Iar viitorul ajutorului economic al UE depinde aparent de pozitia incongruenta a Ungariei.
Ezitarea din capitalele occidentale l-a incurajat pe Putin. Recentele sale aparitii publice si declaratiile sfidatoare demonstreaza ca, in ceea ce-l priveste, Rusia vede razboiul pe termen lung.
Deci, va avea Occidentul puterea si rezistenta de a continua sa se opuna lui Putin?
Decizia UE de a deschide discutiile de aderare cu Ucraina si Moldova este mai mult decat simbolica. Inseamna implicit sprijinire continua pentru Kiev, deoarece un viitor in UE pentru Ucraina ar fi imposibil cu o victorie in toata regula a Rusiei.
La Washington, este putin probabila o inversare completa a politicii.
Desi suntem tentati sa vedem scenarii apocaliptice pe masura ce scorul lui Trump creste in sondaje, fostul presedinte, pe fondul tuturor teatralitatilor, nu a iesit din NATO in 2016. Si nu ar putea de unul singur sa schimbe complet politica externa a Statelor Unite.
Acest lucru nu inseamna ca fisurile recente din tabara vestica sunt lipsite de sens. Pentru Occident si, prin urmare, pentru Ucraina, 2024 va fi un an mai dificil.
Pentru democratii, consensul pe termen lung in sprijinul razboiului a fost intotdeauna mai complicat decat pentru autocratii fara responsabilitate.
Desi este probabil ca razboiul sa se prelungeasca pe tot parcursul anului 2024, acesta nu poate dura la infinit.
In conditiile in care ezitarea occidentala intareste Rusia si in absenta unei lovituri de stat sau a unei probleme legate de sanatate care sa duca la disparitia lui Putin, singurul rezultat previzibil va fi o intelegere negociata pe care deocamdata ambele parti continua sa o refuze.
Urmeaza un an de intarire pentru ambele armate
Invazia rusa a Ucrainei din 2022 a dus la intoarcerea unui razboi major pe continentul european. Cursul conflictului din 2023 a marcat faptul ca si razboiul din era industriala a revenit, este de parere Michael Clarke, fost director general al Royal United Services Institute.
Razboiul din epoca industriala indreapta parti semnificative sau, in unele cazuri, economii intregi, spre productia de materiale de razboi ca chestiuni prioritare. Bugetul de aparare al Rusiei s-a triplat din 2021 si va consuma 30% din cheltuielile guvernamentale anul viitor.
Acest lucru va face din razboiul din Ucraina o intreprindere mai lunga si mai traumatizanta decat orice a cunoscut Europa de la mijlocul secolului trecut. Anul viitor va demonstra daca Rusia - si furnizorii sai din Coreea de Nord si Iran - sau Ucraina - si sustinatorii sai occidentali - sunt capabili si pregatiti sa faca fata cererilor razboiului din era industriala.
Ar fi gresit sa spunem ca linia frontului din Ucraina este blocata, dar ambele parti sunt capabile sa lupte intre ele pana la un impas, in timp ce fiecare incearca sa ia initiative strategice.
Fortele ruse ar putea incerca sa impinga din nou armata ucraineana de-a lungul intregului front, cel putin pentru a securiza toata regiunea Donbas. Ucraina va incerca probabil sa exploateze succesul pe care l-a avut in restabilirea controlului asupra vestului Marii Negre si asupra coridorului sau comercial vital catre Bosfor.
Si, probabil, Kievul va incerca, de asemenea, sa arunce mai multe surprize militare invadatorilor rusi pentru a-i dezechilibre in unele zone.
Dar, in esenta, 2024 pare sa fie un an de consolidare atat pentru Kiev, cat si pentru Moscova.
Rusia nu are echipamentul si forta de munca instruita pentru a lansa o ofensiva strategica pana in primavara anului 2025, cel mai devreme.
Intre timp, Ucraina are nevoie de banii din Occident si de sprijin militar pentru a o mentine in razboi in cursul anului viitor, in timp ce si ea isi construieste propria industrie de aparare pentru a crea conditiile pentru o serie de ofensive eliberatoare in viitor.
Razboiul din era industriala este o lupta intre societati. Ceea ce se intampla pe campul de lupta devine in cele din urma doar simptomul acelei lupte.
Cursul militar al acestui razboi in 2024 va fi determinat la Moscova, Kiev, Washington, Bruxelles, Beijing, Teheran si Phenian mai mult decat in Avdiivka, Tokmak, Kramatorsk sau pe oricare dintre campurile de lupta devastate de-a lungul liniilor frontului.
Ucraina va continua sa atace Rusia in Crimeea
Rusiei ii lipseste o capacitate decisiva, revolutionara, de a invada Ucraina si va face tot ce poate pentru a pastra ceea ce ocupa in prezent, folosind timpul pentru a-si consolida apararea, in timp ce spera ca Occidentul sa-si piarda vointa de a continua sa sustina Ucraina, este de parere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA in Europa.
Dar Ucraina nu se va opri. Este intr-o lupta pentru supravietuirea sa si intelege ce va face Rusia daca se opreste. Mai multe natiuni europene vorbesc acum despre necesitatea de a intensifica ajutorul, in lumina temerilor ca in SUA sunt probleme.
Totusi, anticipez ca, la inceputul noului an, SUA isi vor redescoperi coloana vertebrala strategica si vor trece pachetul de ajutor care a fost amanat in Congres in decembrie.
Prin urmare, anticipez ca Ucraina va face urmatoarele in lunile care vin:
reconstituirea unitatilor care au fost uzate de luni de lupte, care vor fi necesare pentru o noua ofensiva;
imbunatatirea sistemului de recrutare in Ucraina pentru a maximiza forta disponibila;
cresterea productiei de munitie si arme;
sa-si imbunatateasca capacitatea de a opera impotriva capacitatilor puternice de razboi electronic rusesc - bruiaj, interceptare, localizare.
Pana la inceputul verii, Ucraina va putea folosi pentru prima data avioanele de lupta F16 fabricate in SUA, ceea ce spera sa-i imbunatateasca capacitatea de a contracara aeronavele rusesti si de a-si consolida propria aparare antiaeriana.
Cea mai importanta parte strategica a Ucrainei care ramane ocupata de Rusia este Crimeea, ceea ce numim „teren decisiv”.
Ucraina va face tot posibilul pentru a mentine presiunea asupra rusilor de acolo pentru a face acest lucru insuportabil pentru marina rusa din Sevastopol.
Au demonstrat deja ca pot face asta. Cu doar trei rachete de croaziera Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, l-au fortat pe comandantul Flotei Marii Negre sa-si retraga o treime din flota sa din Sevastopol.
Ucrainenii nu au resurse nelimitate, desigur, in special munitie de artilerie si arme de precizie cu raza lunga.
Dar soldatii rusi sunt intr-o stare mai proasta. Razboiul este un test de vointa si un test de logistica. Sistemul logistic rusesc este fragil si sub presiunea continua din partea Ucrainei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.