Președintele american Donald Trump a confirmat că SUA s-ar putea retrage de la negocierile de pace privind războiul din Ucraina. Totuși, Trump a spus că el crede că există „șanse bune de a rezolva problema”. Într-o evaluare dată de New York Times, aceste declarații sunt un cadou pentru Putin și o posibilă încercare de a transfera povara războiului asupra Europei. Dacă SUA „se spală pe mâini”, atunci Rusia nu va pierde nimic din asta. Dar pentru Ucraina, pierderile vor veni sub forma încetării ajutorului militar american.
Preşedintele american Donald Trump a confirmat spusele secretarului de stat Marco Rubio, precum că SUA vor renunţa la eforturile de pace pentru Ucraina, dacă nu se înregistrează progrese în curând.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE SUA: “ Dacă, dintr-un anumit motiv, una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația. Vom spune sunteţi proşti, sunteţi nebuni, sunteţi nişte oameni oribili și vom trece mai departe, dar sperăm că nu va trebui să facem asta.”
Atunci când a fost întrebat cât timp este dispus să aştepte, Trump a refuzat să stabilească un termen specific și a respins ideea că Rusia s-ar putea juca cu el.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE SUA: “Nimeni nu se joacă cu mine. Încerc să ajut, știți acesta a fost războiul lui Biden, apropo.”
Comentariile lui Trump au urmat după remarcile lui Rubio, principalul său diplomat, care a declarat că părţile au doar câteva zile pentru a arăta progrese sau Washingtonul va renunţa.
Întrebarea fundamentală acum este dacă Statele Unite intenționează să lase în totalitate apărarea Ucrainei în seama ucrainenilor și Europei, în timp ce Trump își schimbă partea și caută o apropiere de Rusia, scrie New York Times. SUA au prezentat aliaţilor propuneri pentru a permite un acord de pace între Rusia şi Ucraina, care includ termeni pentru încetarea luptelor, dar şi relaxarea sancţiunilor asupra Moscovei, scrie Bloomberg. Propunerea ar îngheţa efectiv războiul, teritoriile ucrainene acum ocupate de Rusia rămânând sub controlul Moscovei, iar aspiraţiile Kievului de a adera la NATO ar fi, de asemenea, scoase din discuţie. New York Times scrie, citând oficiali europeni, că rușii insistă asupra unor noi termeni, inclusiv „denazificarea” guvernului ucrainean, un cuvânt de cod pentru înlocuirea lui Zelenski.
De asemenea Rusia insistă că ocupaţia sa militară a unor părţi din Ucraina începând cu 2014, inclusiv peninsula Crimeea şi zone extinse din patru regiuni - Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk - trebuie să fie recunoscute în orice acord. Contururile planului american au fost împărtăşite în timpul reuniunilor de joi de la Paris, potrivit unor oficiali europeni familiarizaţi cu această chestiune. Kievul și aliaţii europeni nu vor recunoaşte teritoriile ocupate ca fiind ruseşti, precizând că esenţial ca Ucrainei să i se ofere garanţii de securitate pentru a se asigura că orice acord este viabil. SUA doresc să asigure o încetare completă a focului în câteva săptămâni, iar aliaţii se vor reuni din nou la Londra săptămâna viitoare pentru a continua discuţiile.