Preşedintele american Donald Trump s-a declarat foarte dezamăgit de Rusia, în timp ce continuă să facă presiuni pentru un acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina. Trump îl îndeamnă pe Putin să înceteze să mai tragă, să se așeze la masă și să semneze un acord pentru a opri războiul. De asemenea, liderul american crede că Volodimir Zelenski este gata să renunțe la ideea de a recupera Crimeea, în timp ce negocierile privind Ucraina intră într-o săptămână crucială. 

Ieri, înainte de a se îmbarca la bordul avionului Air Force One, președintele american Donald Trump și-a exprimat frustrarea față de Rusia și l-a îndemnat pe președintele Vladimir Putin să înceteze atacurile și să finalizeze un acord de pace mediat de SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE SUA: ” Ei bine, vreau să nu mai tragă, să se așeze și să semneze un acord. Avem limitele unei înțelegeri, cred, și vreau să o semneze și să terminăm cu ea.”

Trump a declarat că crede că Zelenski este dispus să renunţe la Crimeea, lucru pe care liderul ucrainean a afirmat în repetate rânduri că nu îl va face.

“- Credeți că este dispus să cedeze Crimeea?
- Da, eu cred că da. Crimeea a fost 12 ani în urmă și a fost cedată de președintele Obama. Ei au abandonat-o fără să fie tras măcar un glonte. Nu vorbiţi cu mine despre Crimeea, vorbiţi cu Obama şi Biden despre Crimeea.”

Donald Trump pare să fi adoptat o ușoară schimbare de atitudine față de Rusia, după discuția de sâmbătă pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski, față în față, în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE SUA: “El vrea să facă ceva bun pentru țara lui. El crede că face o treabă bună și că muncește din greu. Vom vedea ce se întâmplă. Este o afacere foarte complicată. Mi-a spus asta. Are nevoie de mai multe arme, dar spune asta de 3 ani. Vom vedea ce se întâmplă.”

Însă, secretarul său de stat, Marco Rubio, vorbește, din nou, despre un ultimatum cu privire la avansul negocierilor de pace dintre Kiev și Moscova, precizând că Statele Untie vor analiza în săptămâna următoare dacă să continue să medieze discuțiile sau dacă este timpul să se concentreze pe alte probleme.

Marco RUBIO, SECRETARUL DE STAT AMERICAN: „Nu vrem să ne îndepărtăm de la ceva ce ar putea funcționa și ar putea aduce pacea, dar în același timp, nu vrem să continuăm să pierdem timpul cu ceva care nu ne va duce la obiectivul nostru.//Asta încercăm să ne dăm seama săptămâna aceasta. Există motive de optimism, dar există și motive de îngrijorare.”

Dar oficialii de la Kremlin nu par să fie prea impresionați de amenințările lui Trump.

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: “Ei bine, noi judecăm după reacția colegilor noștri americani. La ceea ce le spunem, iar asta se face în timpul negocierilor, care sunt confidențiale ca orice negociere serioasă și ei cunosc poziția noastră. Marco Rubio a spus public că acum înțeleg mai bine poziția Rusiei și motivele a ceea ce se întâmplă.”

Înalți oficiali ai administrației Trump au cerut Rusiei și Ucrainei să avanseze în negocierile pentru un acord de pace, după întâlnirea între Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, desfășurată sâmbătă la Vatican. A fost prima lor întâlnire de la discuțiile tensionate din Biroul Oval, la Washington, din februarie, într-un moment considerat critic pentru negocierile de pace.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: “Rusia încearcă într-adevăr să înșele lumea – să înșele America și pe alții – și să prelungească și mai mult acest război. Și de aceea este nevoie de presiune.”

Oficiali ucraineni și europeni au respins săptămâna trecută unele dintre propunerile Statelor Unite privind încheierea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, venind cu contrapropuneri care vizează aspecte precum teritoriile și sancțiunile.Principalele divergențe dintre cele două propuneri vizau ordinea în care să fie abordate chestiunile teritoriale, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, garanțiile de securitate și dimensiunea armatei ucrainene.