Deși se declară dezamăgit de discuțiile cu Vladimir Putin, Donald Trump tot nu renunță la dialog. Președintele american a făcut afirmația într-un interviu pentru BBC, la scurt timp după ce a anunțat planurile de a trimite arme în Ucraina și a dat ultimatum de 50 de zile Rusiei. Replica Moscovei nu a întârziat. Dmitri Medvedev a respins iritat ceea ce a numit „ultimatumul teatral” al lui Trump. În paralel, liderii europeni se arată sceptici în privința termenului propus pentru încheierea războiului. La rândul său, Volodimir Zelenski i-a transmis deja mulțumiri lui Donald Trump, într-o convorbire telefonică avută aseară.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Îi sunt recunoscător preşedintelui Trump pentru disponibilitatea sa de a sprijini protejarea vieţii oamenilor noştri. Am vorbit despre asta cu președintele Trump, am vorbit cu reprezentanți ai Congresului. Echipele noastre – ale Ucrainei și ale Statelor Unite – lucrează împreună pentru a asigura toate forțele și mijloacele necesare pentru apărarea vieților și a statului nostru. Este vorba despre arme americane, sancțiuni americane împotriva Rusiei. Un proiect de lege pentru noi sancțiuni a fost deja pregătit în Congres.”
După ce și-a exprimat nemulțumirea față de Vladimir Putin în Biroul Oval, Donald Trump a reiterat într-un alt interviu dezamăgirea față de omologul său rus, dar a declarat că nu renunță la dialog.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „-Sunt dezamăgit de el. Dar nu, nu s-a terminat. Sunt doar dezamăgit. Am avut un acord de patru ori, și apoi ajungi acasă și vezi că tocmai a atacat un azil de bătrâni sau ceva de genul în Kiev. Am zis: „Ce naiba a fost asta?”
-Aveți încredere în el?
-Nu am încredere practic în nimeni, dacă să fiu sincer.
-Atunci cum negociați cu cineva în care nu aveți încredere?
-Nu e vorba în asta. Sunt mai mult dezamăgit că încă nu s-a încheiat totul.”
Trump a vorbit cu jurnalistul la câteva ore după ce a anunţat planurile de a trimite arme în Ucraina şi a avertizat că va impune tarife severe Rusiei dacă nu se va ajunge la un acord de încetare a focului în 50 de zile. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat acest termen stabilit de Trump pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, considerându-l prea lung în contextul în care oamenii mor în fiecare zi. Pe de altă parte, în cadrul unei emisiuni la Fox News, reprezentantul american la NATO a declarat că acest plan transmite un semnal clar lui Vladimir Putin.
Matthew WHITAKER, REPREZENTANTUL SUA LA NATO: „I-am oferit o șansă pentru pace. Președintele Trump este un om al păcii. Dar dacă vrei război – vom înarma Ucraina, iar Europa va plăti. E un pas important către încheierea războiului.”
În Rusia, declarațiile lui Trump au provocat o reacție surprinzătoare la Bursa din Moscova, care a crescut cu două procente și jumătate. Într-un comentariu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat cele spuse de Trump drept - declarații foarte seriose. Pe de altă parte, în stilul devenit deja previzibil, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că Moscova nu își face griji de ceea ce el a numit „ultimatumul teatral” venit din partea liderului de la Casa Albă.
În mod ironic a reacționat și ministrul rus de externe.
Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: „50 de zile, au mai fost înainte 24 de ore, apoi 100 de zile. Am trecut prin toate acestea.”
Cât despre noile sancțiuni anunțate, Kremlinul pare să adopte aceeași atitudine relaxată - de parcă nimic grav nu s-ar întâmpla, deși lucrurile scârțâie tot mai tare.
Anatoli KASAKOV, PREȘEDINTELE COMITETULUI RUS PENTRU PIAȚA FINANCIARĂ: „Viața a arătat că niciun pachet de sancțiuni împotriva Rusiei nu a dat rezultate. Mai mult, ele au dus la faptul că Rusia avansează cu încredere, își dezvoltă economia și își restructurează sistemul economic intern.”
Potrivit publicației Axios, care citează o sursă apropiată de Casa Albă, în primul val, Statele Unite vor vinde arme de aproximativ 10 miliarde de dolari către aliații din NATO, care le vor livra ucrainenilor. E vorba despre rachete, muniție de artilerie și echipamente antiaeriene, între care și 17 lansatoare Patriot.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII:„-Când vă așteptați să ajungă în Ucraina?
-Ei bine, unele vor ajunge foarte curând, chiar în câteva zile. Câteva dintre țările care au sisteme Patriot vor face un schimb, iar noi le vom înlocui sistemele Patriot cu altele.”
Potrivit The Washington Post, Trump a vrut să ofere Ucrainei și rachete Tomahawk, dar deocamdată a lăsat ideea într-o parte. Aceste rachete pot ajunge până la Moscova sau Sankt Petersburg. În prezent, ele nu fac parte din lista de livrări, însă, potrivit sursei, acest pas ar putea fi făcut mai târziu, dacă Trump va dori să sporească presiunea asupra Kremlinului.