Acordul privind mineralele semnat miercuri între Statele Unite și Ucraina ar putea aduce sume mari într-un fond comun de investiții între cele două țări, care ar ajuta la reconstrucția Ucrainei atunci când se va termina războiul cu Rusia, scrie libertatea.ro.

Nu se știe cum va funcționa în practică acordul 

Însă va dura ani de zile ca resursele neexploatate ale Ucrainei, care fac obiectul acordului, să fie extrase și să genereze profituri. Și acestea ar putea să nu reușească să ofere genul de bogăție pe care președintele Trump o tot promite, potrivit New York Times.

Nu este încă clar cum va funcționa în practică acordul de nouă pagini, al cărui text a fost făcut public joi de guvernul Ucrainei. 

Deși administrația Trump dorea ca Ucraina să își folosească bogăția minerală pentru a rambursa banii pentru asistența militară americană din trecut, ideea de a trata acest ajutor ca datorie a fost eliminată în documentul final.

De asemenea, acordul pare să mențină în mod specific ușa deschisă pentru ca Ucraina să adere în cele din urmă la Uniunea Europeană, o mișcare căreia nici Statele Unite, nici Rusia nu s-au opus. 

Dar documentul nu menționează nicio garanție de securitate – ceva ce Ucraina a căutat ​​de la bun început, pentru a împiedica Rusia să se regrupeze după un eventual armistițiu.

Acordul semnalează clar Rusiei că administrația Trump vrea o Ucraină suverană 

Totuși, semnarea mult așteptată a acordului a realizat ceva care părea aproape imposibil acum două luni: l-a legat pe Trump direct de viitorul Ucrainei.

„Acest acord semnalează clar Rusiei că administrația Trump este implicată într-un proces de obținere a păcii centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, anunțând acordul miercuri. 

Analiștii au fost de acord joi că acordul ar putea garanta interesul lui Trump față de Ucraina, acum că este public. 

„Este un om de afaceri – își face întotdeauna calculele”, a spus Volodymyr Fesenko, un analist politic de la Kiev. „Mentalitatea sa din afaceri îi modelează abordarea politică. Așadar, motivația sa din cadrul acordului ar putea ajuta la menținerea interesului SUA față de Ucraina. Cum va funcționa acest lucru în practică, doar timpul o va arăta.”

Cea mai recentă răsturnare de situație în abordarea mereu schimbătoare a lui Donald Trump 

Parlamentul Ucrainei trebuie să ratifice încă acordul, ceva ce se va întâmpla probabil în următoarele două săptămâni, au declarat membrii parlamentului joi dimineață. 

Semnarea acordului în cea de-a 100-a zi de mandat a fost cea mai recentă răsturnare de situație în abordarea mereu schimbătoare a lui Donald Trump față de războiul din Ucraina. 

El a pus la îndoială în repetate rânduri motivele pentru care Statele Unite au devenit cel mai mare aliat al Kievului pe vremea președintelui Biden. Și nu și-a ascuns iritarea față de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și de solicitările Kievului pentru mai multă asistență militară.

Punctul culminant al relației dintre Ucraina și Statele Unite a avut loc pe 28 februarie, când inițial se aștepta ca Zelenski și Trump să semneze un acord în Biroul Oval. 

Întâlnirea a fost un dezastru. Trump și vicepreședintele JD Vance l-au criticat public pe Zelenski, căruia i s-a cerut brusc să părăsească Casa Albă. 

Acordul nu a mai fost semnat. În urma acestei situații, administrația Trump a suspendat temporar ajutorul militar și schimbul de informații cu Ucraina.