Emisarul special al Statelor Unite pentru Ucraina, Keith Kellogg, va ajunge la Kiev pe 14 iulie, pentru o vizită de o săptămână, a declarat acesta vineri în timpul conferinței pentru reconstrucția Ucrainei, care are loc la Roma, transmite The Kyiv Independent, scrie hotnews.ro.

Kellogg nu a oferit detalii suplimentare despre deplasare. El a mai fost la Kiev în februarie, la o lună după instalarea în funcție a președintelui Donald Trump.

Anunțul vine în contextul unor speculații potrivit cărora Trump ar intenționa să folosească prerogativele prezidențiale pentru a aproba un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ar fi pentru prima dată de la preluarea mandatului când face un astfel de pas, administrația Trump permițând până acum doar continuarea livrărilor de arme aprobate anterior de fostul președinte Joe Biden.

Cu doar o săptămână în urmă, Kievul și partenerii săi europeni au fost surprinși de decizia neașteptată a Pentagonului de a suspenda unele livrări de armament destinate Ucrainei – inclusiv rachete antiaeriene Patriot și muniții de precizie – până la finalizarea unei reevaluări a stocurilor.

Suspendarea livrărilor a venit într-un moment critic, în condițiile în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei, lansând un număr record de 741 de drone și rachete pe 9 iulie.

Donald Trump a declarat că nu știe cine a decis întreruperea și a cerut reluarea cel puțin parțială a transporturilor, promițând că va furniza Ucrainei arme defensive suplimentare.

Președintele american a anunțat și că pe 14 iulie va face „un anunț important” legat de Rusia și a prezentat un plan prin care Ucraina ar urma să primească arme finanțate din fonduri NATO.

Trump s-a arătat reticent până acum în a aproba noi pachete de sprijin militar pentru Ucraina, spunând că preferă să negocieze un acord de pace între Kiev și Moscova. Deși în lunile mai și iunie au avut loc două runde de negocieri între Rusia și Ucraina, acestea nu au dus la niciun progres concret.

Keith Kellogg s-a întâlnit anterior cu președintele Volodimir Zelenski, înaintea conferinței pentru reconstrucția Ucrainei din 9 iulie, pentru ceea ce liderul ucrainean a descris drept „discuții substanțiale”, axate pe livrările de arme și pe regimul de sancțiuni.

Zelenski a declarat că atât el, cât și emisarul american susțin eforturile unor senatori din Congresul SUA de a adopta o legislație care să impună sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și tarife vamale de 500% pentru importurile din țările care cumpără petrol rusesc.

A doua zi, Kellogg a participat și la o reuniune a „Coaliției celor dispuși”, fiind pentru prima dată când un oficial american ia parte la această inițiativă condusă de europeni.

Coaliția, lansată la începutul acestui an de Franța și Marea Britanie, urmărește să ofere Ucrainei garanții de securitate în fața agresiunii ruse, luând în calcul inclusiv desfășurarea de trupe de menținere a păcii pe teren.