Turcia, membra a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatantilor raniti ascunsi intr-un combinat siderurgic din orasul Mariupol, in sudul Ucrainei, a declarat sambata purtatorul de cuvant al presedintelui Tayyip Erdogan.
Ibrahim Kalin a declarat pentru Reuters, intr-un interviu, ca a discutat personal propunerea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, in urma cu doua saptamani, si ca aceasta ramane "pe masa", desi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii evacuati din vasta uzina siderurgica Azovstal vor fi dusi pe uscat in portul Berdiansk, care, la fel ca si Mariupol, se afla la Marea Azov, iar o nava turceasca ii va duce prin Marea Neagra la Istanbul, a spus el.
''Daca se poate face in acest fel, suntem fericiti sa o facem. Suntem pregatiti. De fapt, nava noastra este pregatita sa plece si sa aduca soldatii raniti si alti civili in Turcia'', a declarat Kalin, care este, de asemenea, principalul consilier de politica externa al lui Erdogan.
Ucraina si Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuari pe mare.
Dupa saptamani de asediu si bombardamente rusesti, Mariupol este in mainile rusilor, dar sute de luptatori ucraineni rezista sub focuri grele la combinatul siderurgic.
Mai multi civili care se adaposteau in uzina au fost evacuati luna aceasta cu ajutorul Comitetului International al Crucii Rosii si al Natiunilor Unite. Propunerea Turciei include si evacuarea civililor care se afla inca acolo.
Zelenski a declarat ca sunt in curs de desfasurare discutii complexe pentru evacuarea unui numar mare de soldati raniti din combinatul siderurgic in schimbul eliberarii de prizonieri de razboi rusi.
Rusia, care a spus initial ca luptatorii ar trebui sa se predea, a vorbit putin in public despre discutii.
Kalin a declarat ca pozitia Rusiei "se schimba de la o zi la alta".
''Ei se uita la situatia de securitate de pe teren si la alte dinamici, la negocierile lor, la propria lor coordonare interna'', a spus el. ''Asa ca, uneori, este greu sa obtii un raspuns ferm (sau) un angajament din partea uneia dintre parti''.
Turcia se invecineaza cu Rusia si Ucraina, are legaturi bune cu ambele tari si a incercat sa faciliteze negocierile de pace. S-a opus invaziei Rusiei si a furnizat Kievului drone armate, desi in acelasi timp se opune sanctiunilor occidentale impuse Moscovei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.