Statele Unite și Ucraina au semnat un acord istoric privind mineralele rare. Acesta este un pas important în consolidarea relațiilor economice și de securitate dintre cele două țări. Acordul stabilește un fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, cu o participare egală din partea SUA și a Ucrainei. În plus, țara vecină își va păstra controlul integral asupra resurselor sale naturale, iar proiectele de extragere vor fi decise exclusiv de autoritățile de la Kiev. Donald Trump a avertizat că nimeni nu va invada sau ataca zonele de unde se vor extrage mineralele rare.  

Scott BESSENT, SECRETARUL TREZORERIEI: „Sunt bucuros să anunț semnarea Acordului Istoric de Parteneriat Economic dintre Statele Unite și Ucraina, care a avut loc astăzi.”

Cele două țări au semnat acordul la Washington, după luni de negocieri uneori tensionate, incertitudinea persistând până în ultimul moment. Documentul instituie un fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, în contextul eforturilor lui Donald Trump de a asigura un acord de pace.  

Scott BESSENT, SECRETARUL TREZORERIEI: „Acordul de astăzi transmite un semnal clar conducerii ruse că administrația Trump este angajată într-un proces de pace axat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung.”

Donald Trump a declarat aseară, în cadrul unui briefing, că nu va permite nimănui să se apropie de zonele de unde vor fi extrase resursele minerale.  

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Și avem o înțelegere prin care banii noștri sunt protejați, prin care putem începe să exploatăm și să facem ceea ce trebuie să facem. Este bine și pentru ei, deoarece va exista o prezență americană acolo. Iar prezența americană, cred eu, va ține o mulțime de persoane cu intenții rele departe de țară sau, cel puțin, departe de zona în care exploatăm minele.”

Așadar, Washingtonul și Kievul au convenit asupra unui set de condiții stricte, transparente și suverane. Statul ucrainean deține controlul integral asupra propriilor resurse naturale. Acordul se aplică doar proiectelor viitoare, fără a afecta resursele sau investițiile existente și doar Ucraina decide asupra proiectelor care vor fi inițiate. Nicio entitate externă nu are drept de veto sau de impunere. Astfel, toate proiectele se vor desfășura în conformitate cu legislația ucraineană și fără a limita suveranitatea economică a țării. De asemenea, SUA și-au reafirmat susținerea pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Taras KACIKA, VICEMINISTRUL UCRAINEAN AL ECONOMIEI: „Exact aceasta este modelul propus, care reprezintă pentru noi cea mai avantajoasă variantă reciprocă.”

Pe lângă componentele politice și economice, acordul dintre SUA și Ucraina include măsuri concrete de finanțare și sprijin pentru reconstrucția țării vecine. Se va crea un Fond de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei, cu participare egală, iar nicio parte nu are drept de veto asupra proiectelor. SUA vor contribui cu până la 50% din valoarea fiecărui proiect în sectorul minier, iar Ucraina va acoperi restul din bugetul de stat.

Rostislav KOTIN, ANALIST: „America va ajuta Ucraina să extragă minerale rare, minerale rare pământoase, dar și petrol și gaze. Iar Ucraina dispune într-adevăr de câteva dintre acestea (n.red. minerale rare pământoase), destul de semnificative, precum grafit, litiu sau alte minerale rare, cum ar fi titanul.”

În primii 10 ani, resursele vor fi alocate exclusiv pentru reconstrucția internă. Proiectele-cheie vor beneficia de protecție antiaeriană. De asemenea, s-a convenit că Ucraina nu are nicio datorie financiară pentru ajutorul oferit de SUA în război.

Taras KACIKA, VICEMINISTRUL UCRAINEAN AL ECONOMIEI: „Partenerii americani vor investi în acele companii care vor extrage resurse minerale în cantitățile și din locațiile stabilite de guvernul Ucrainei, iar beneficiile obținute vor fi de natură financiară.”

Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului va consolida, pe timp de război, sprijinul american pentru țara lor. Proiectul acordului nu specifica garanții concrete de securitate din partea SUA pentru Ucraina, unul dintre obiectivele inițiale ale Kievului. Însă Ucraina a discutat separat cu aliații europeni despre alcătuirea unei forțe internaționale care să contribuie la asigurarea securității Ucrainei în cazul încheierii unui acord de pace cu Rusia.