Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi fortele rusesti ca au folosit bombe cu fosfor in ultimul lor val de atacuri asupra tarii sale, liderul de la Kiev spunand liderilor NATO de la Bruxelles ca „au fost ucisi oameni,” inclusiv copii, in bombardamentele cu acest tip de arma incendiara. Daca va fi confirmata, utilizarea bombelor cu fosfor ar adauga o dimensiune dramatica asaltului militar al Rusiei asupra Ucrainei, intr-un moment in care avansul rusilor pare ca s-a impotmolit, iar Moscova a schimbat strategia.
Acuzatii
„Europa trece printr-un razboi, din care fiecare zi este plina de crime de razboi ale trupelor ruse”, a afirmat presedintele ucrainean.
„In aceasta dimineata, am primit informatii ca trupele ruse au folosit bombe cu fosfor impotriva civililor din Ucraina… Bombe rusesti cu fosfor. Adulti au fost ucisi din nou si copii au fost ucisi din nou”, le-a spus Zelenski liderilor din tarile NATO.
Declaratia lui Zelenski a venit la doar cateva zile dupa ce seful adjunct al politiei din Kiev a sustinut ca fortele ruse au folosit munitii cu fosfor alb in orasul Kramatorsk din est, o afirmatie repetata intr-un reportaj britanic ITV News, cu un videoclip in care obiecte stralucitoare, incandescente cadeau peste orasul asediat.
Markiyan Lubkivski, oficial din Ministerul ucrainean al Apararii, a spus si el ca Putin copiaza metodele rusesti folosite in Siria si a avertizat cu privire la „alte atacuri catastrofale” asupra Ucrainei.
De asemenea, intr-o postare pe Facebook, Serhiy Haidai, presedintele Administratiei Regionale de Stat Lugansk, a declarat ca „criminalii de razboi rusi” au desfasurat munitii cu fosfor in Popasna.
„In Popasna, criminalii de razboi, trupele ruse, au folosit arme cu fosfor. O forta care este distructiva, devastatoare si dizgratioasa”.
Contactat de NBC News, Pentagonul a transmis ca nu a putut confirma afirmatia presedintelui ucrainean legata de folosirea bombelor cu fosfor, o afirmatie pe care Zelenski nu a insotit-o de dovezi. Este dificil de verificat afirmatiile fara personal american pe teren, au spus trei oficiali americani din domeniul apararii.
Intrebat despre acuzatiile lui Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat si el pentru MSNBC ca alianta este precauta cu privire la „fiecare raport pe care il vedem despre diferite tipuri de arme folosite… Dar, ceea ce pot spune este ca am vazut ceea ce a vazut restul lumii, ca infrastructura civila si zonele rezidentiale civile au fost atacate din nou si din nou in diferite orase, iar noi vedem un numar mare de victime civile. Iar asta evidentiaza importanta incheierii acestui razboi”.
Reamintim ca, dupa declansarea invaziei ordonate de presedintele Vladimir Putin in Ucraina, la 24 februarie, Stoltenberg a avertizat ca Rusia ar putea desfasura arme chimice, ceea ce ar fi o crima de razboi. Ultimele „afirmatii absurde” ale Rusiei despre laboratoarele de arme chimice si biologice din Ucraina, potrivit lui Stoltenberg, ar putea indica faptul ca Putin intentioneaza sa le foloseasca ca justificare pentru astfel de atacuri.
La randul sau, secretarul de stat Antony Blinken a anuntat saptamana aceasta ca SUA apreciaza ca „membrii fortelor armate ale Rusiei au comis crime de razboi in Ucraina” si au mentionat „rapoarte credibile despre atacuri fara discriminare si atacuri care vizeaza in mod deliberat civili” – dar nu a inclus nicio mentiune despre acuzatile vizand utilizarea fosforului alb de catre rusi impotriva ucrainienilor.
In acest context, merita mentionata si o opinie diferita oferita de Forbes, care a spus ca de fapt rusii nu au folosit bombe cu fosfor, ci o arma antipersonal din epoca sovietica care imprastie sute de bombe miniaturale cu napalm. Revista l-a citat pe Samir, un analist de informatii cunoscut in principal pentru extragerea de date utile din imaginile de satelit cu Orientul Mijlociu, care a afirmat:
„Acesta nu este fosfor alb, acestea sunt submunitii incendiare termice… am vazut imagini similare cu aceste rachete incendiare Grad 9M22S folosite de rusi in Siria de nenumarate ori”. Pentagonul nu a confirmat aceste informatii.
Ca raspuns la acuzatiile lui Zelenski si ale oficialilor ucrainieni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat:
„Rusia nu a incalcat niciodata nicio conventie internationala”.
Daca va fi insa confirmata, utilizarea bombelor cu fosfor alb ar adauga o dimensiune dramatica asaltului militar al Rusiei asupra Ucrainei, multi experti vorbind de faptul ca Moscova isi intensifica strategia prin folosirea unui tip de armament considerat extrem de distructiv deoarece invazia sa terestra a fost ingreunata din cauza problemelor logistice si a rezistentei fortelor ucrainene.
O arma devastatoare
Potentialul distructiv al bombelor cu fosfor este extrem de mare. Fosforul alb este o substanta chimica asemanatoare cerei, adesea galbuie sau incolora, despre care expertii spun ca miroase a usturoi, potrivit CBS News.
Forma alba a substantei chimice este extrem de toxica si „cunoscuta pentru severitatea ranilor pe care le provoaca”, conform informatiilor compilate de organizatia Human Rights Watch.
Fosforul alb se aprinde la contactul cu oxigenul si este foarte solubil in grasime, ceea ce inseamna ca provoaca arsuri grave pielii. „Daca aterizeaza pe cineva, arde foarte, foarte puternic”, a afirmat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al fortelor de aparare chimica, biologica si nucleara ale Regatului Unit si ale NATO.
Munitiile – obuze de artilerie, bombe, rachete, mortare – care contin fosfor alb functioneaza in mod similar cu armele incendiare, asa cum sunt definite de Protocolul III la Conventia din 1980 privind anumite arme conventionale. Functia principala a fosforului utilizat in munitii este de a arde, rapid si luminos. Este folosit in munitii incendiare de catre armate din intreaga lume, inclusiv din Statele Unite, adesea pentru a ilumina tinte ca parte a munitiilor trasoare pe timp de noapte.
Fosforul alb este, de asemenea, folosit pentru a crea cortine de fum in timpul zilei, deoarece creeaza o cantitate imensa de fum atunci cand arde.
Fosforul poate declansa incendii cu ardere rapida, care se raspandesc cu viteza pe suprafete mari, de sute de kilometri patrati, iar odata aprins, fosforul este extrem de greu de stins.
Toate aceste proprietati il fac extrem de periculos pentru civili. Substanta se lipeste de multe suprafete, inclusiv de piele si imbracaminte. Fosforul provoaca arsuri „prin actiunea flacarii, a caldurii sau a unei combinatii a acestora, produsa de o reactie chimica a unei substante aruncata asupra tintei”.
Armele cu fosfor alb pot provoca daune in doua moduri: arsuri si inhalare de vapori, pe langa ranile directe cauzate de particulele din carcasa lor. Fosforul alb poate provoca arsuri profunde, pana la si chiar prin os si se poate reaprinde dupa tratamentul initial.
„Armele incendiare provoaca arsuri devastatoare si in moduri mult mai rele decat oricare dintre arsurile standard prin oparire sau foc”, a declarat Rola Hallam, un doctor care a tratat victimele armelor incendiare in Siria, intr-un raport al Human Rights Watch.
„Fosforul poate arde prin orice. Daca poate arde prin metal, ce speranta are carnea umana?”
Expertii sutin ca fosforul este o arma mortala, deoarece arde rapid cand intra in contact cu aerul, rezultand o caldura extraordinara si un fum otravitor care pot ucide instantaneu o persoana.
Folosit deseori pe front
Human Rights Watch a declarat ca munitiile care contin fosfor alb au fost desfasurate „in mod repetat” in ultimii 15 ani, inclusiv de catre fortele americane si britanice in Irak; de fortele de coalitie conduse de americani impotriva militantilor gruparii teroriste Statul Islamic din Irak si Siria in 2017; si de Israel in Gaza in 2008-2009.
Fortele siriene (cu sprijinul lui Putin) au folosit fosfor alb pentru a incendia orase si sate, a afirmat de Bretton-Gordon, descriind „imagini ingrozitoare din nord-estul Siriei anul trecut cu copii arsi grav”.
Munitiile cu fosfor alb au fost folosite si de fortele coalitiei conduse de Arabia Saudita in Yemen in 2016; de catre fortele de securitate aliate NATO si de catre talibani din Afganistan intre 2005 si 2011; de catre fortele etiopiene in Somalia in 2007, potrivit Human Rights Watch.
Ce spune legea?
In mod surprinzator, in ciuda potentialului sau devastator si al efectelor incendiare pe care le are asupra oamenilor, utilizarea fosforului in razboi ar trebui sa fie strict reglementata de dreptul international – dar nu este interzisa. Fosforul nu este clasificat ca arma chimica in conformitate cu Conventia privind armele chimice din 1979, dar se incadreaza in Conventia din 1983 privind anumite arme conventionale, care restrictioneaza armele de foc insa fara a interzice cu totul folosirea acestora. Atat Rusia, cat si Ucraina sunt considerate semnatare ale conventiei, ca parti din fosta Uniune Sovietica.
Conventia precizeaza ca este „interzisa in toate imprejurarile” folosirea dispozitivelor incendiare impotriva civililor si a tintelor non-militare, precum si desfasurarea acestora impotriva tintelor militare in apropierea civililor. Dar fosforul nu este acoperit de conventie atunci cand este folosit pentru cortine de fum sau pentru iluminarea campului de lupta.
De exemplu, David E. Johnson, expert militar la Rand Corp., a afirmat ca nu este ilegal ca armatele sa posede astfel de bombe, iar forte armate din intreaga lume (inclusiv trupele americane) au spus ca le folosesc pentru a marca o tinta sau pentru a crea o cortina de fum si a deruta adversarul pe campul de lupta.
Dar, ca toate armele, este ilegal ca soldatii sa foloseasca bombe cu fosfor alb impotriva tintelor civile, iar folosirea armelor incendiare in zonele populate este interzisa prin Protocolul III, a spus Johnson. „Sa urmaresti fara discernamant tinte civile este cea mai mare crima de razboi care exista, indiferent de arma”, a adaugat expertul de la Rand Corp.
La randul sau, organizatia Human Rights Watch a cerut liderilor mondiali sa inchida lacunele din acordul international care guverneaza armele incendiare sau sa le interzica pe deplin, dar sustine ca „un numar mic de tari au blocat acest progres”.
Cat priveste utilizarea armelor cu fosfor in invazia actuala, unii experti afirma ca nu este o surpriza mare, deoarece ea a fost identificata anterior in estul Ucrainei in 2014. Ca si in acel incident, va fi nevoie de analize criminalistice pentru a confirma exact ce arma a fost folosita in acest caz. In functie de rezultatele anchetelor, procurorii locali sau cei ai Curtii Penale Internationale ar putea acuza liderii rusi si fortele lor de crime de razboi.
Comentatorii sustin ca folosirea unor astfel de arme in orase este un alt indiciu al dorintei Rusiei de a creste nivelul de distrugere, distrugand blocuri de apartamente si provocand victime in masa in randul civililor. Acest lucru nu serveste niciun scop militar, ci urmareste sa demoralizeze populatia si sa ii submineze vointa de a lupta. Bombardarea oraselor de la distanta – inclusiv cu arme incendiare – nu poate ajuta pe rusi sa castige razboiul, dar in prezent pare sa fie tactica la care recurg fortele federatiei dupa ce inaintarea lor s-a impotmolit aproape peste tot in Ucraina.