Între timp, Ucraina se pregătește să semneze îndelung discutatul acord cu SUA privind mineralele. Mai multe surse și oficiali de la Kiev au declarat că documentul ar putea fi aprobat în cursul zilei de azi, dar se pare că, în ultimul moment, au apărut anumite neînțelegeri. Financial Times scrie că Statele Unite au impus un ultimatum delegației ucrainene, iar șansele de a ajunge la un consens sunt de puțin peste 50 la sută.
Potrivit Financial Times, când delegația ucraineană era în drum spre Washington, partea americană a dat un ultimatum și le-a spus oficialilor din Ucraina să se întoarcă acasă dacă nu-l acceptă. Statele Unite au cerut ca Ucraina să semneze două documente suplimentare, odată cu acordul privind mineralele, a declarat o sursă familiarizată cu situația.
Kievul consideră însă că cele două acte suplimente necesită mai multă analiză. Premierul ucrainean, Denis Șmîhal, a precizat că al doilea document, care prevede fondurile, trebuie ratificat de Rada Supremă înainte de a putea fi semnat, iar ședința va avea loc mâine. În această după amiază, Denis Șmîhal a oferit detalii esențiale despre conținutul documentului de bază privind mineralele. Acordul prevede crearea unui fond de investiții ucraineano-american, cu finanțare și conducere egală.
Ucraina oferă doar licențe de exploatare, păstrând controlul deplin asupra resurselor și infrastructurii, iar SUA pot include în fond doar noile pachete de asistență militară. Nu se impun taxe vamale între cele două țări, iar mecanismele de consultare vor ajuta la soluționarea disputelor. Partea americană își asumă și rolul de a atrage alți parteneri internaționali.
Premierul ucrainean a mai precizat că acordul nu va împiedica aderarea Ucrainei la UE. Consilierul Mihailo Podoliak a spus, în această seară, că după semnarea acordului privind mineralele, este puțin probabil ca președintele american să amenințe din nou că se va retrage din procesul de negociere.
Mihailo PODOLIAK, CONSILIER AL ȘEFULUI BIROULUI PREȘEDINTELUI UCRAINEI: „Dacă aveți un acord de parteneriat strategic și aveți unele active aici sau o anumită rentabilitate, nu veți da acest teritoriu unui concurent direct, dacă vorbim despre domeniile industriale relevante, metalele de pământuri rare. Vă veți proteja activele, care vă vor aduce ceva.”
Președintele american Donald Trump dorește un acord bilateral privind mineralele, ca parte a eforturilor sale de a pune capăt războiului Ucrainei împotriva invaziei ruse. Trump consideră, de asemenea, că este o modalitate de a recupera miliarde de dolari pe care SUA le-a cheltuit pentru asistența militară acordată Ucrainei. În luna martie, administraţia Trump a propus un nou acord, mai extins, privind mineralele, care nu oferă Ucrainei garanţii de securitate viitoare, dar îi cere să plaseze într-un fond comun de investiţii toate veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale de către întreprinderile de stat şi private de pe teritoriul ucrainean. În februarie, cearta de la Casa Albă dintre Trump și Zelenski a pus pe pauză discuțiile despre minerale.