Liderii europeni s-au înțeles să ofere fonduri consistente pentru reconstrucția Ucrainei. Acordurile au fost semnate la conferința dedicată reconstrucției țării devastate de trei ani de război, care s-a desfășurat la Roma. În cadrul reuniunii, Kievul a semnat și un contract de 160 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru a sprijini producerea energiei electrice în țara vecină, prin dezvoltarea unor centre locale.

Conferința internațională de la Roma pentru reconstrucția Ucrainei a adus angajamente esențiale din partea liderilor europeni, atât în privința apărării, cât și a investițiilor în refacerea unei țări devastate de război. Printre cele mai importante anunțuri se numără promisiunea unui sprijin financiar în valoare de 10 miliarde de euro, precum și introducerea unui nou mecanism de finanțare pentru achiziția de sisteme antiaeriene, inclusiv rachete de apărare antiaeriană.

Friedrich MERZ, CANCELARUL GERMANIEI: „Împreună cu Uniunea Europeană, Comisia UE, Banca Europeană de Investiții, Italia, Polonia și Franța. Eu însumi și Guvernul german susținem pe deplin obiectivul de a mobiliza volume mari de investiții private pentru reconstrucția Ucrainei.”

Volodimir Zelenski le-a transmis din nou liderilor europeni că deține informații clare potrivit cărora Vladimir Putin nu urmărește pacea, ci ar putea extinde conflictul dincolo de granițele Ucrainei.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Partenerii noștri de informație și dezvoltare au toată informația că Rusia va prelungi acest război. Putin respinge toate posibilitățile de a stabili un armistițiu real. El nu-și dorește pace.”

Liderul de la Kiev a subliniat că sistemele Patriot sunt esențiale pentru apărarea Ucrainei, în condițiile în care Rusia urmărește să atingă capacitatea de a lansa până la o mie de drone într-un singur atac.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Noi am discutat cu partenerii de a achiziționa în Europa și în Statele Unite ale Americii, în primul rând, pachetele necesare cu armele corespunzătoare. Am oferit detalii despre acest pachet prietenilor noștri, sperăm sprijin. În special, acestea sunt sisteme PBU și rachete pentru Patriot, sisteme Patriot.”

În același timp, Moscova continuă să vizeze infrastructura civilă a Ucrainei. Astfel, autoritățile de la Kiev au semnat un acord în valoare de 160 de milioane de euro pentru instalarea unor noi centrale de producere a energiei pe bază de gaz. Împrumutul este completat de granturi în valoare de 121 de milioane de euro din partea donatorilor internaționali. De asemenea, Suedia va contribui cu o subvenție de 1 milion de euro pentru asistență tehnică.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Astăzi am inițiat o nouă coaliție în sprijinul Ucrainei, o coaliție pentru reconstrucție. Am convenit că împreună vom crea cel mai detaliat și clar plan pentru reconstrucție.”

Potrivit Băncii Mondiale, Ucraina are nevoie de aproximativ 524 de miliarde de dolari pentru reconstrucția țării după cei trei ani de război.