Ucraina își pregătește un „plan B” în cazul în care acordul de pace promovat intens de președintele SUA Donald Trump nu va fi încheiat, potrivit unui articol publicat luni, 28 aprilie, de ziarul Bild, citat de New Voice, scrie libertatea.ro
Impactul pe câmpul de luptă
În ultimele patru luni, Ucraina s-a bazat doar pe armele promise anterior, fără noi livrări din SUA. Pentru a nu rămâne fără apărare, țara și-a accelerat semnificativ industria de apărare, în special producția de drone kamikaze. Efectele acestei strategii se fac deja simțite pe front. Dacă acum doi ani dronele erau responsabile pentru aproximativ o treime din pierderile rusești, în prezent ele provoacă trei sferturi din acestea, notează Bild.
Artileria grea ucraineană a înregistrat de asemenea progrese semnificative. În 2022, Ucraina nu producea deloc obuziere proprii, dar acum 20 de obuziere Bogdana ies lunar de pe liniile de asamblare ucrainene. O parte din proiectilele de 155 mm pentru acestea sunt, de asemenea, asamblate în Ucraina. Un ofițer ucrainean a declarat pentru Bild, sub protecția anonimatului, că forțele armate ucrainene nu se confruntă în prezent cu probleme legate de muniție. Cu toate acestea, el a recunoscut că dependența de proiectilele din Franța și Germania rămâne încă ridicată.
Potrivit Bild, principala problemă a armatei ucrainene rămâne personalul. Sute de mii de oameni sunt deja pe câmpul de luptă, iar pentru a recruta noi voluntari cu vârste între 18 și 24 de ani, salariile au fost dublate.
Propunerea lui Trump pentru negocieri de pace
Conform New Voice, care citează Axios, președintele SUA Donald Trump a prezentat o „propunere finală” pentru soluționarea pașnică a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru Rusia, aceasta include:
Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei
Recunoașterea „de facto” a ocupației rusești în părți din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie
Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră NATO, deși ar putea adera la Uniunea Europeană
Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei impuse din 2014
Extinderea cooperării economice cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial
Pentru Ucraina, propunerea lui Trump include:
O „garanție de securitate fiabilă” cu participarea unui grup special de țări europene și potențial alte țări non-europene
Returnarea unei mici părți din regiunea Harkov ocupată de invadatorii ruși
Trecere neîngrădită pe râul Nipru, care curge de-a lungul liniei frontului în sudul Ucrainei
Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu specifică sursa finanțării
Reacția Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei, iar toate zvonurile despre „propunerile” președintelui Trump nu reprezintă informații oficiale sau poziția SUA.
În 23 aprilie, vicepreședintele SUA JD Vance a afirmat că Statele Unite se vor retrage din negocieri dacă Ucraina și Rusia vor refuza concesii teritoriale. Ulterior, Trump a declarat că declarația lui Zelenski „aduce prejudicii grave negocierilor de pace cu Rusia, deoarece Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă”.
Într-un interviu acordat revistei Time pe 25 aprilie, Trump a afirmat că Crimeea „va rămâne cu Rusia” în cadrul unui acord de încetare a războiului din Ucraina, sugerând că Zelensky ar fi conștient de acest lucru. Pe 27 aprilie, președintele SUA l-a îndemnat pe dictatorul rus Vladimir Putin să înceteze ostilitățile și să încheie un acord pentru a pune capăt războiului, menționând totodată că nu este sigur dacă Putin intenționează cu adevărat să încheie conflictul.