Nu ar fi sigură pentru Rusia o repornire a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forțele ruse, și Ucrainei i-ar lua până la doi ani să o repornească pe timp de pace dacă ar recăpăta controlul asupra ei, susține șeful companiei ucrainene care gestiona cele șase reactoare, potrivit The Guardian, scrie hotnews.ro

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat într-un interviu că trebuie depășite „probleme majore” – legate inclusiv de apa de răcire insuficientă, personal și alimentarea cu energie electrică – înainte ca unitatea să poată reîncepe să genereze energie electrică în siguranță.

Viitorul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, reprezintă un punct semnificativ pentru orice negocieri de încheiere a războiului. Capturată de forțele ruse în primăvara anului 2022 și închisă din rațiuni de siguranță câteva luni mai târziu, ea se află în continuare pe linia frontului, în apropiere de fluviul Nipru.

Rusia a precizat că intenționează să o păstreze și să o repornească, fără să ofere detalii specifice în acest sens. Șeful Rosatom, Alexei Likhacev, a declarat în februarie că va fi repusă în funcțiune când „o vor permite condițiile militare și politice”.

Chiar și președintele american Donald Trump și-a exprimat interesul de a o prelua sub controlul SUA, chiar dacă o astfel de posibilitate este considerată a fi minimă.

Kotin susține că Energoatom este pregătit pentru o eventuală repornire a centralei, dar că va fi nevoie de îndepărtarea forțelor ruse, de deminarea și de demilitarizarea zonei.

O repunere în funcțiune ar dura „de la două luni la doi ani” într-un mediu „fără nicio amenințare din partea armatelor”, însă o repornire rusească în vreme de război „ar fi imposibilă, fie și pentru o unitate”, a susținut șeful Energoatom.

Cele șase reactoare, a continuat Petro Kotin, ar putea fi repuse în funcțiune numai după finalizarea a 27 de programe de siguranță convenite cu autoritatea de reglementare nucleară ucraineană, inclusiv pentru testarea combustibilului nuclear din miezul reactoarelor întrucât acesta a depășit termenul de șase ani.

Centrala era deja nesigură, a mai susținut Kotin, având în vedere că era folosită „ca bază militară cu vehicule militare prezente” și „probabil că erau prezente și niște arme și materiale explozive”.

Rusia a recunoscut că a plasat mine între perimetrele interioare și cele exterioare ale centralei „pentru a-i descuraja pe potențialii sabotori ucraineni”, iar inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au raportat că la fața locului există trupe și personal militar.

În martie, Departamentul de Energie al SUA a spus despre centrala de la Zaporojie că este operată de un „cadru de muncitori inadecvat și insuficient pregătit”, cu un nivel de personal redus la mai puțin de o treime față de cel pre-război.

În informarea emisă de SUA era menționat că reactoarele ucrainene, deși au fost proiectate inițial de sovietici, au „evoluat diferit” față de cele din Rusia, „în special sistemele de siguranță”. Astfel, potrivit raportului, specialiștii pregătiți în Rusia care acționează ca înlocuitori pentru personalul ucrainean sunt „neexperimentați” în operarea versiunilor ucrainene de reactoare.