Acordul dintre Washington și Kiev în virtutea căruia Statele Unite vor primi un acces privilegiat la resursele naturale ale Ucrainei este în curs de finalizare, a anunțat luni vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina, potrivit agențiilor AFP și EFE, scrie hotnews.ro.

Publicat:24.02.2025, 17:38

„Echipele Ucrainei și SUA sunt în faza finală a negocierilor asupra acordului privind mineralele”, a scris Stefanișina, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Negocierile au fost „foarte constructive” și aproape toate detaliile sunt finalizate, a adăugat responsabila guvernului ucrainean. Acest acord va consfinți un „angajament pentru următoarele decenii” între SUA și Ucraina, a mai afirmat ea, conform Agerpres.

Acordul inițial propus de Washington era un memorandum care prevedea cedarea către SUA a jumătate din resursele naturale ucrainene, respectiv petrol, gaze naturale, uraniu, litiu și alte minerale rare (așa-numitele „pământuri rare”), acord pe care președintele american Donald Trump îl consideră o formă de compensație pentru ajutorul oferit Ucrainei de SUA în războiul cu Rusia.

Dar Zelenski a refuzat să-l semneze, nu pentru că s-ar opune unei asemenea înțelegeri, față de care anterior s-a declarat de acord, ci pentru că acel memorandum nu cuprindea nicio mențiune despre solicitările Kievului privind garanțiile de securitate și continuarea asistenței militare americane.

Refuzul lui Zelenski a condus la un conflict public cu Trump, care l-a catalogat pe președintele ucrainean drept „dictator fără alegeri”.

Zelenski a dat asigurări în weekend că nu va semna niciun acord care să îndatoreze Ucraina pentru generații de acum înainte.

Administrația Trump a cerut Kievului un angajament de până la 500 de miliarde de dolari, dar Zelenski afirmă că tot ajutorul oferit de SUA de la începutul războiului cu Rusia este de cel mult 100 de miliarde de dolari și că s-a înțeles cu fostul președinte american Joe Biden că acest ajutor a constat în principal în donații, nu în împrumuturi, prin urmare Kievul nu recunoaște o datorie financiară către SUA.

Totuși, chiar în lipsa unor garanții de securitate explicite, precum aderarea la NATO, asupra căreia insistă Zelenski, Ucraina speră că un acord economic avantajos pentru SUA îi va asigura protecția din partea Washingtonului în fața amenințării ruse.

Ucraina dispune de rezerve considerabile de resurse minerale, dar o parte se află în teritoriile ocupate de armata rusă.

Aproximativ 70% din aceste rezerve sunt concentrate în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk și Luhansk, cele două din urmă fiind parțial controlate de către armata rusă.

Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, a precizat, într-un interviu pentru publicul HotNews, că „inițiativa privind investițiile SUA în explorarea zăcămintelor minerale a aparținut Ucrainei”.

Conform lui Podoliak, „procesul de negocieri este în desfășurare și este supus «unui zgomot informațional prea mare»”.

„Declarațiile președintelui american despre Volodimir Zelenski pe care l-a făcut «dictator» trebuie tratate cu «calm» și fac parte din politica de comunicare a președintelui Trump”, a mai spus consilierul președintelui ucrainean.