Ucraina va construi o noua centrala pe locul hidrocentralei Kakhovka, situata pe malul de est al raului Nipru, ocupat de rusi, odata ce va elibera teritoriul, a declarat seful companiei de stat Ukrhydroenergo, Igor Sirota, pe 6 iunie, relateaza presa ucraineana, transmite hotnews.ro.
"Structurile hidrocentralei sunt erodate si intelegem ca va trebui sa construim o statie noua foarte repede. Vom construi o statie mai frumoasa si mai puternica in acelasi loc", a spus el la televiziunea nationala, citat de presa Ukrainska Pravda.
Potrivit oficialului, Ukrhydroenergo se consulta deja cu expertii cu privire la modul de blocare rapida a barajului dupa eliberare.
Compania examineaza, de asemenea, modul in care se va face aprovizionarea cu apa din rezervoarele situate in susul raului catre regiunile ucrainene care vor suferi din cauza lipsei de apa, a spus Sirota.
Deocamdata, autoritatile ucrainene planuiesc sa foreze puturi suplimentare in regiunile Herson si Nikolaev pentru a avea acces la apa dulce, a adaugat el.
Barajului hidrocentralei Kakhovka de peste raul Nipru a fost aruncat in aer in dimineata zilei de 6 iunie, declansand un dezastru umanitar si de mediu pe scara larga in sudul Ucrainei.
Construita in 1956, centrala electrica este cruciala pentru infrastructura energetica a Ucrainei. Potrivit companiei hidroelectrice de stat din Ucraina, prejudiciul cauzat de bresa este „imposibil de reparat”.
Simulari pe calculator realizate inca de anul trecut aratau cum o posibila distrugere a barajului din Nova Kakhovka ar provoca inundatii pe scara larga pe malurile raului Nipru si ale afluentilor sai pana la gura de varsare in Marea Neagra.
Ce spune Soigu despre distrugerea barajului din Nova Kakhovka
Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a acuzat marti Ucraina ca a aruncat in aer uriasul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unitatilor din regiunea Herson din apropiere pentru operatiuni impotriva fortelor ruse, relateaza Reuters.
O declaratie a Ministerului rus al Apararii, semnata de Soigu, a spus ca distrugerea barajului si inundatiile rezultate au fost concepute pentru a impiedica Rusia sa atace langa Herson, permitand in acelasi timp Ucrainei sa „transfere unitati si echipamente de pe frontul Herson in zona operatiunilor ofensive”.
Soigu nu a furnizat dovezi care sa sustina afirmatia. Ucraina si aliatii sai occidentali spun ca Rusia a fost cea care a aruncat in aer barajul la primele ore ale zilei de marti.
Ucraina investigheaza explozia de la baraj ca pe o crima de razboi si ca pe un posibil „ecocid", a declarat marti biroul procurorului sau general, informeaza Reuters.
Ucraina spune ca Rusia a aruncat in aer barajul „intr-un moment de panica”
Agentia de informatii militare a Ucrainei a spus ca fortele rusesti au aruncat in aer barajul Kakhovka, intr-o zona ocupata de Rusia din sudul Ucrainei, „intr-un moment de panica".
„Ocupantii au aruncat in aer barajul de la Kakhovka in panica - acesta este un act evident de terorism si o crima de razboi, care va fi o dovada intr-un tribunal international", se arata intr-o declaratie publicata pe canalul de Telegram al Serviciului de informatii militare al Ucrainei.
Ucraina este unul dintre putinele state, inclusiv Rusia, care au incriminat „ecocidul" prin legislatia interna.
Kievul defineste ecocidul ca fiind „distrugerea in masa a florei si faunei, otravirea resurselor de aer sau de apa, precum si orice alte actiuni care pot provoca un dezastru ecologic" in articolul 441 din codul penal al Ucrainei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.