Un sistem de apărare aeriană Patriot va fi trimis din Israel în Ucraina, iar aliații occidentali discută despre logistica prin care Germania sau Grecia ar putea furniza încă unul, transmite nytimes.com.

Ucraina primește mai mult sprijin în războiul său cu Rusia

Un sistem Patriot, care fusese staționat în Israel, urmează să fie trimis în Ucraina după ce va fi recondiționat, au declarat patru oficiali americani (actuali și foști) în ultimele zile. În același timp, aliații occidentali discută despre posibilitatea ca Germania sau Grecia să furnizeze un alt sistem similar.

Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității discuțiilor, nu au comentat poziția președintelui Trump față de această decizie și nici dacă aceasta a fost luată înainte ca el să preia funcția sau în timpul administrației Biden.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă nu oferă detalii despre amplasarea sistemelor de apărare, a spus purtătorul de cuvânt James Hewitt. „Președintele Trump a fost clar: își dorește încheierea războiului din Ucraina și oprirea vărsării de sânge”, a adăugat el.

Departamentul Apărării a transmis că „continuă să furnizeze echipamente Ucrainei din pachetele anterior aprobate”, referindu-se la armamentul extras din stocurile existente sau din noi achiziții.

Livrarea sistemului Patriot, care nu a fost raportată anterior, vine într-un moment în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, inclusiv printr-un atac cu rachete asupra Kievului pe 24 aprilie – cel mai mortal de la vara trecută.

În urmă cu un an, aliații se chinuiau să răspundă cererii președintelui Zelenski de a obține șapte sisteme Patriot. Deși Ucraina are acum opt, doar șase sunt funcționale. Celelalte două sunt în reparații, potrivit unui oficial american. Cu sistemul din Israel și unul posibil din Germania sau Grecia, Ucraina ar putea ajunge la zece sisteme Patriot, în principal pentru a apăra capitala, Kiev.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești, și poziția publică a lui Trump față de Ucraina s-a îmblânzit.

El a avut o întâlnire cordială cu Zelenski la funeraliile Papei Francisc, la Roma, weekendul trecut, după o întâlnire tensionată în februarie, la Casa Albă. Trump și-a temperat criticile la adresa liderului ucrainean și a pus sub semnul întrebării seriozitatea Rusiei în privința negocierilor de pace. Miercuri, a fost semnat un acord întârziat privind resursele minerale din Ucraina, ceea ce ar putea duce la o creștere a ajutorului militar american.

Sâmbătă, Zelenski a declarat în fața presei că acest acord ar putea însemna și livrarea de noi sisteme de apărare aeriană din partea SUA.

Conform regulilor de export ale SUA pentru echipamente de apărare sensibile, transferul sistemelor Patriot către Ucraina trebuie aprobat de Washington, chiar și atunci când ele provin din alte țări. Aceste sisteme sunt rare și repartizarea lor este deseori un joc de echilibru între diferitele crize globale, în funcție de nevoile de protecție a trupelor și aliaților americani.

Trump a afirmat că încheierea războiului este o prioritate a politicii externe americane, dar, în același timp, a contrazis această poziție prin retorica sa. Deși Rusia a pornit conflictul, Trump a exprimat de multe ori admirație față de Vladimir Putin și a preluat unele dintre tezele rusești – cum ar fi ideea că Ucraina nu ar trebui să adere la NATO sau că este vinovată pentru izbucnirea războiului, deși a fost invadată.

Zelenski a cerut în repetate rânduri mai multe sisteme Patriot, considerându-le esențiale pentru apărarea țării. Fiecare sistem constă într-o baterie cu radar puternic și lansatoare mobile de rachete, care pot intercepta proiectilele inamice. SUA au trimis primul astfel de sistem în Ucraina în aprilie 2023, iar până în ianuarie 2024 deja apăruseră probleme legate de lipsa de rachete.

Vineri, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, colonelul Yurii Ihnat, a spus că nu este un secret că Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană. „Chiar așteptăm” noile livrări, a declarat el.

De la preluarea mandatului, Trump a ignorat public cererile lui Zelenski privind sistemele Patriot, pe care liderul ucrainean s-a oferit chiar să le cumpere. Întrebat despre această cerere acum aproape trei săptămâni, Trump a răspuns că Zelenski „caută mereu să cumpere rachete”.

Între timp, Rusia și-a intensificat atacurile asupra orașelor ucrainene — inclusiv un atac cu dronă explozivă asupra Kievului, duminică, în care au fost răniți 11 oameni — după ce SUA au început să promoveze negocierile de pace în februarie.

Pe 24 aprilie, o rachetă balistică rusă a ucis 13 persoane și a rănit alte aproape 90 la Kiev. Într-o reacție rară împotriva lui Putin, Trump a scris pe rețelele de socializare: „Vladimir, OPREȘTE-TE!” Ulterior, a spus că nu vede niciun motiv pentru care Putin ar ataca civili și că „poate nu vrea de fapt să oprească războiul, ci doar mă amăgește”.

Atacul a arătat clar că Rusia poate copleși sistemele Patriot, trimițând simultan un val de drone și rachete. Aproape 70 de rachete (inclusiv balistice) și circa 150 de drone au vizat orașe din toată Ucraina în acea noapte, Kievul fiind cel mai grav afectat.

Ucraina nu a avut suficiente sisteme de apărare pentru a intercepta toate aceste proiectile, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko.

A doua zi, Zelenski a reiterat că Ucraina este gata să cumpere sisteme Patriot. „Suntem pregătiți să cumpărăm numărul necesar de sisteme Patriot pentru țara noastră”, a spus el în discursul de seară. „Nu este vorba despre caritate.”

Pe 26 aprilie, Zelenski și Trump s-au întâlnit la Vatican, cu ocazia funeraliilor Papei, marcând o aparentă relansare a relației lor după întâlnirea tensionată din februarie. Atunci, Trump și vicepreședintele J.D. Vance l-au criticat dur pe Zelenski pentru că nu ar fi arătat suficientă recunoștință față de ajutorul american.

După funeralii, Zelenski a declarat că el și Trump au discutat despre un acord privind împărțirea profiturilor din extracția resurselor naturale din Ucraina. Trump a confirmat apoi că Zelenski i-a cerut și rachete Patriot.

„Mi-a spus că are nevoie de mai multe arme”, a spus Trump reporterilor. „Spune asta de trei ani.”, dar a adăugat: „Uite, el vrea să facă ceva bun pentru țara lui.”

Miercuri, SUA și Ucraina au semnat acordul privind resursele minerale. Deși nu menționează explicit garanții de securitate pentru Ucraina, acesta deschide calea pentru posibile noi livrări de arme americane, dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Rusia.

Deocamdată, Ucraina mai primește arme din pachetele aprobate de administrația Biden, dar acestea se vor epuiza până în vară.

Sistemele Patriot costă cel puțin 1 miliard de dolari bucata și necesită aproximativ 90 de militari pentru operare.

Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra, există aproximativ 186 de sisteme Patriot în lume. SUA dețin cam o treime dintre ele și au trimis multe în străinătate pentru a proteja aliați din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Câteva zeci de sisteme au fost trimise în regiunea Indo-Pacific, ca reacție la amenințările din partea Chinei și Coreei de Nord, dar recent, cel puțin unul a fost mutat în Orientul Mijlociu pentru a proteja Israelul.

Aliații europeni dețin aproximativ 40 de sisteme, inclusiv cele opt deja aflate în Ucraina.

Al nouălea sistem, care vine din Israel și este în curs de modernizare pentru Ucraina, este un model mai vechi, potrivit a doi dintre oficialii americani. Se așteaptă ca el să ajungă în Ucraina până în vară. Germania și Grecia dețin împreună aproximativ 15 sisteme Patriot.

Kateryna Stepanenko, analistă specializată pe Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, a declarat că intensificarea atacurilor ruse are ca scop, printre altele, să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei și stocurile de armament.

„Este și o campanie psihologică și politică dusă de Kremlin, prin care încearcă să sperie populația ucraineană pentru a o determina să accepte capitularea, chiar dacă realitatea de pe câmpul de luptă este departe de o victorie a Rusiei”, a spus ea.