Ucraina va cere modificări la noul proiect de acord privind resursele minerale propus de Statele Unite, inclusiv creșterea investițiilor, scrie Bloomberg.Kievul se teme că acordul ar putea complica integrarea europeană, întrucât, în condițiile actuale, Washingtonul va primi un monopol asupra tuturor proiectelor majore de infrastructură și a profiturilor dintr-un fond comun de investiții, precum și acces la resursele strategice ale Ucrainei, ceea ce ar putea duce la excluderea UE din cooperare.

Donald Trump ține un pistol la tâmpla lui Volodimir Zelenski, cerând plata unor despăgubiri uriașe și revendicând jumătate din resursele de petrol, gaze și hidrocarburi ale Ucrainei, precum și aproape toate metalele și mare parte din infrastructura acesteia, scrie The Telegraph, care a făcut rost de cea mai recentă versiune a acordului cu minerale.

Noua propunere revine la cererea inițială a președintelui Trump, respinsă de Kiev, ca Ucraina să ramburseze SUA miliardele primite ca ajutor militar și financiar de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu trei ani.

Kethevane GORJESTANI, ANALIST ECONIMIC: „Inițial în versiunea precedentă a acestui acord ideea era că Ucraina va trebui să contribuie cu jumătate din veniturile obținute din resursele naturale la fondul controlat de SUA, acum în versiunea nouă SUA pretinde la întregul profit din fond până când Kievul va rambursa tot ajutorul cheltuit de SUA din 2022, plus 4% dobândă anuală.”

Noua propunere transformă în mod eficient Ucraina într-o colonie americană, cred unii analiști

Oana POPESCU, DIRECTORUL CENTRULUI „GLOBALFOCUS”: Este cu adevărat o afacere trumpiană, cu o abordare în care Donald Trump caută să controleze o mare parte a resurselor de petrol și gaz ale Ucrainei, a pământurilor rare și mineralelor, într-un mod în care transformă Ucraina într-o extensie a Statelor Unite.”

Noul proiect de asemenea omite orice mențiune despre garanțiile de securitate pentru Ucraina pe care Kievul a reușit să o includă într-un proiect luna trecută. Mai mulți parlamentari ucraineni au sugerat că Ucraina nu ar putea accepta un astfel de acord și că ar fi necesare noi negocieri.

JELEZNIAK, PARLAMENTAR UCRAINEAN: „Eu nu îmi imaginez că se vor găsi măcar 50 de deputați, nu mai vorbesc 226, care să voteze documentul în asemenea redacție și cred că nici cabinetul de miniștri și nici oficiul președintelui nu vor accepta textul în asemenea redacție.”

Totuși, oficialii de la Kiev nu au respins definitiv noile cereri americane, ținând cont de faptul că refuzurile anterioare au tensionat relațiile dintre SUA și Ucraina și vor cere modificări la noul acord privind mineralele, potrivit Bloomberg. Kievul se teme că acordul ar putea complica integrarea europeană, întrucât, în condițiile actuale, Washingtonul va primi un monopol asupra tuturor proiectelor majore de infrastructură și a profiturilor dintr-un fond comun de investiții, precum și acces la resursele strategice ale Ucrainei, ceea ce ar putea duce la excluderea UE din cooperare.Acordul cu minereul trebuia să fie semnat la sfârșitul lunii februarie – era de așteptat ca acest lucru să se întâmple în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, care s-a lăsat cu scandal. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.