Ucraina are de gand sa-si dezvolte o industrie puternica in domeniul militar si al apararii, inclusiv o „armata de drone”.
Informatia vine de la ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, care a spus intr-un interviu pentru Reuters, ca preluarea de catre stat, in aceasta saptamana, a unor participatii private in companii strategice face parte din acest demers.
„Incercam sa fim ca Israelul - mai independenti, in urmatorii ani. Cred ca cel mai bun raspuns (poate fi vazut) in Israel in modul in care si-au dezvoltat ei industria nationala pentru fortele armate. Asta i-a facut independenti”, a explicat ministrul ucrainean al apararii in interviul pentru Reuters, citat de News.ro.
Ucraina, a dezvaluit Oleksii Reznikov, se afla deja in plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face fata invaziei ruse, dupa ce in ultimele saptamani Moscova a declansat valuri de atacuri cu drone „kamikaze” de fabricatie iraniana lovind infrastructura ucraineana vitala.
Ucraina vrea sa fabrice capacitati de bruiaj al dronelor, dar si propriile drone aeriene, submarine si terestre. Acestea reprezinta „viitorul razboiului pe planeta”, a declarat Oleksii Reznikov in interviul pentru Reuters.
Totodata, Ucraina are in vedere sa-si produca propria artilerie de calibru NATO.
Fosta republica sovietica cu 41 de milioane de locuitori, care si-a declarat independenta in 1991, Ucraina a depus anul acesta o cerere de aderare la NATO, dar inca dispune de o serie de arme de artilerie din epoca sovietica, care au un calibru diferit de standardul NATO, precizeaza Reuters.
De la inceputul invaziei ruse, in februarie, Ucraina s-a bazat foarte mult pe sistemele avansate de armament ale Occidentului. A folosit lansatoare multiple de rachete precum sistemul HIMARS, de exemplu, reusind sa perturbe semnificativ liniile de aprovizionare si posturile de comanda ale rusilor in sudul tarii.
„Am inteles ca prin utilizarea sistemelor de armament sovietice nu reusim sa fim independenti. Si este mai bine sa avem sisteme noi, cu munitie noua, la un standard NATO”, a declarat Reznikov. „Ne gandim sa avem si noi sisteme ucrainene de 155 mm", a spus Reznikov, referindu-se la calibrul standard al artileriei NATO.
Companii private au fost nationalizate pentru a servi industriei apararii
Ucraina a anuntat luni, invocand legea martiala, ca nationalizeaza compania Motor Sich, care produce motoare de inalta performanta, precum si doi producatori de petrol, Ukrnafta si Ukrtatnafta, alaturi de producatorul de camioane AvtoKrAZ si compania Zaporijtransformator, care produce transformatoare. Aceste companii, care apartineau unora dintre cei mai bogati oameni din tara, au fost preluate pentru nevoile de aparare, a declarat Guvernul. A fost pentru prima data cand Kievul a aplicat legea martiala in acest mod.
Ucraina a detinut un vast sector industrial militar in perioada sovietica, dar acesta a intrat in declin, pe fondul tulburarilor economice din anii 1990, dupa independenta. Multi dintre cei mai mari producatori si-au pierdut apoi cei mai importanti clienti - firmele rusesti din domeniul apararii -, dupa ce relatiile dintre Kiev si Moscova au devenit in mod deschis ostile dupa anexarea Crimeei in 2014.
Reznikov a explicat in intervi ca preluarea controlului de catre stat asupra unor companii strategice-cheie face parte din planul mai amplu al Kievului referitor la industria apararii. El a sugerat ca vor fi create societati mixte, se vor face privatizari sau se vor crea corporatii. „Suntem absolut deschisi la orice sugestie din partea partenerilor in care avem incredere. Cred ca in urmatoarea etapa a acestui plan, (vom avea) oaspeti din partea celor mai mari companii din lume, iar acestea vor construi noi fabrici in Ucraina”, a declarat ministrul Oleksii Reznikov.
El a adaugat ca Ucraina este deja efectiv o parte esentiala a apararii NATO pe flancul estic al aliantei occidentale si discuta cu partenerii straini despre cum sa dezvolte sisteme si companii comune.
„Nu conteaza cand vom deveni membru de drept al aliantei NATO. Am devenit deja de facto un partener NATO chiar acum. De aceea, trebuie sa ne dezvoltam impreuna industria militara”, a spus Oleksii Reznikov.
Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promovat vineri o campanie nationala de strangere de fonduri pentru ceea ce el a spus ca va fi prima flota de drone navale din lume.
In prezent, navele de razboi ale Rusiei domina Marea Neagra, flota Moscovei avand baza in extremitatea sudica a peninsulei ucrainene anexate Crimeea.
Moscova, care acuza Occidentul ca „pompeaza” in mod periculos arme in Ucraina, nu va vedea cu ochi buni toate aceste planuri ale Kievului in materie de aparare. Dar, in egala masura, asta arata ca tocmai invazia rusa a impulsionat Ucraina sa-si intareasca semnificativ capacitatile de securitate, scrie Reuters.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.