Ucraina sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie, pentru prima data din 1917. Masura este mai mult decat o simpla schimbare de data fata de 7 ianuarie - data Craciunului in calendarul iulian, pe care il foloseste Rusia, scrie stirileprotv.ro.

Ucraina continua cu aceasta masura schimbarea culturala semnificativa in tara - cea mai recenta incercare de a eradica influenta Moscovei, scrie BBC.

Adoptarea calendarului occidental, gregorian, este, de asemenea, un semn al incercarii continue a Kievului de a se alinia cu Europa.

„Eram izolati”

Fie ca este vorba de razboi sau de timp de pace, Craciunul vine intotdeauna. Fabrica de decoratiuni Klavdievo-Tarasove, situata intr-un orasel din afara Kievului, era una dintre cele trei care aprovizionau intreaga Uniune Sovietica.

„Inainte aveam multi oameni - acum nu mai avem", a spus Leokadia. Ea lucreaza pe aceasta linie de productie din 1978.

Dupa ani de zile de scadere a productiei, aceasta fabrica s-a oprit complet atunci cand fortele rusesti au ocupat aceasta zona timp de o luna, la scurt timp dupa inceperea invaziei la scara larga a tarii in Ucraina in 2022.

„Era foarte infricosator cand tancurile treceau pe strada", explica Henya, un alt muncitor. „Nu puteam iesi afara. Nu aveam nicio informatie, eram izolati de lume. A fost ingrozitor".

Si totusi, in ciuda faptului ca doar o treime din echipa s-a intors, decoratiunile continua sa fie facute. Mici bucati de veselie de Craciun sunt construite cu grija si trimise in toata tara.

Henya se ocupa de partea mai artistica a procesului: ea si colegii ei picteaza cu grija si manual fiecare globulet in parte.

Cea mai mare dorinta de Craciun

Si care este dorinta Heniei pentru ucrainenii care traiesc sub ocupatie rusa in acest Craciun?

„Trebuie sa credeti, sa sperati - si eliberarea se va intampla, asa va fi."

Se observa imediat o tema militara. Soldati in miniatura, avioane de lupta MIG, chiar si un tractor ucrainean care trage un tanc rusesc - toate atarna pe un raft, destinate unui pom de Craciun.

Cred ca toti cei care vor arunca o privire la un astfel de bibelou vor spera la o victorie mai rapida a tarii noastre", spune Tamila.

Ucraina si Rusia impartasesc nenumarate legaturi culturale si vor trebui sa traiasca mereu una langa cealalta. Cu toate acestea, identitatea primei nu face decat sa fie intarita de agresiunea celei de-a doua.

Putine locuri cunosc aceasta agresiune mai bine decat orasul Bucha, la cativa kilometri de fabrica de decoratiuni.

Pe masura ce avansul rusesc spre Kiev a incetinit anul trecut, trupele invadatoare au fost acuzate de uciderea a peste 500 de civili, intr-una dintre cele mai grave atrocitati ale razboiului de pana acum.

Unele dintre numele lor apar pe un memorial de argint de langa Biserica Sfantul Andrei. In timp ce cupolele sale aurii stralucesc in soarele iernii, inca mai puteti vedea unde iarba s-a straduit sa creasca din nou.

Aici a aparut o groapa comuna in timpul ocupatiei rusesti. Trupurile celor care au murit au putut fi exhumate doar dupa ce s-au retras.

„Din pacate, pentru multi oameni din lume, Ucraina este legata de Rusia. Iar Ucraina este intotdeauna privita in contextul in care este un vecin al Rusiei", explica parintele Andriy in cripta luminata de lumanari a bisericii Sfantul Andrei.