Ucrainenii de rând se arată neîncrezători față de perspectiva unui acord de încetare a focului, în timp ce oficialii de la Kiev atrag atenția că Rusia nu arată nicio disponibilitate de a opri bombardamentele, ba dimpotrivă. Președintele Ucrainei cere Occidentului să reacționeze la acțiunile lui Vladmir Putin care continuă războiul atâta vreme cât condițiile sale nu sunt îndeplinite, scrie adevarul.ro.

După săptămâni de declarații vocale și tentative de diplomație, neclaritățile privind un acord de încetare a focului creează neliniște, relatează Kyiv Independent.

Ucraina a fost de acord cu o încetare totală a focului și nu a primit nimic în schimb. Rusia a refuzat să se conformeze. În ultima săptămână, Rusia și-a escaladat atacurile asupra orașelor ucrainene, ucigând zeci de civili, printre care și copii.

Casa Albă, care a prioritizat oprirea vărsării de sânge din Ucraina, dar a rămas în mod notabil tăcută.

„Nu știu ce se întâmplă acolo”, a spus președintele american Donald Trump pe 7 aprilie, adăugând totuși că „nu este mulțumit... de bombardamente”. Dar până acum Casa Albă nu a întreprins nicio acțiune concretă pentru a face presiuni asupra Rusiei să accepte încetarea focului.

Ca urmare a stării alarmante de incertitudine, locuitorii din Kiev și cei mai înalți oficiali spun că se îndoiesc că se poate ajunge la o încetare a focului în viitorul apropiat și de asemenea că SUA poate ajuta la concretizarea unui acord așa cum a promis.

„La ce fel de discuții de pace ne putem aștepta?” se întreabă Oksana, o casieră în vârstă de 47 de ani din Kiev.

„Au anunțat încetarea focului în privința sistemului energetic și, în aceeași zi, au început să lovească civili, oameni și clădiri rezidențiale”, a spus ea pentru Kyiv Independent, la o zi după un alt atac cu rachete asupra Kievului a ținut-o trează toată noaptea, îngrijorată pentru copiii ei.

La fel ca și alți locuitori din Kiev intervievați, Oksana este sceptică față de viitoarele eforturi diplomatice, întrucât, în opinia ei, „rușii vor merge la negocieri doar dacă le sunt îndeplinite condițiile 100 la sută”.

Creșterea scepticismului în rândul locuitorilor de la Kiev apare într-un context în care președintele Volodimir Zelenski cere un răspuns mai dur occidental, subliniind că „presiunea asupra Rusiei nu este suficientă”.

„Acesta este modul Rusiei de a-și arăta adevăratele intenții – de a continua să exercite teroare atâta timp cât lumea o permite”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram pe 6 aprilie.

Oleksandr Merejko, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului și un deputat al Partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski, consideră că oamenii de la Kiev simt „din ce în ce mai multă dezamăgire și își fac din ce în ce mai puține iluzii cu privire la posibila încetare a focului”.

„Vedem că, inițial, oamenii aveau o oarecare speranță că poate înainte de Paște, așa cum dorea Trump, va exista o încetare a focului”, a declarat acesta pentru Kyiv Independent.

„Dar cu fiecare zi, această speranță se diminuează”, a adăugat el, referindu-se la numărul tot mai mare de atacuri mortale.

Zelenski, al cărui oraș natal Krivoi Rig, regiunea Dnipropetrovsk a fost lovit cu rachete pe 4 aprilie, atac în care au murit cel puțin 20 de persoane, inclusiv nouă copii, a subliniat că numărul atacurilor rusești este în creștere.

Pe 6 aprilie, o lovitură cu rachete balistice rusești  asupra Kievului a ucis cel puțin o persoană și a rănit alte trei.

Trupele ruse au lansat peste 1.460 de bombe ghidate, aproape 670 de drone și peste 30 de rachete de diferite tipuri împotriva Ucrainei în cursul săptămânii trecute, potrivit lui Zelenski.

Merejko nu crede că un potențial acord de încetare a focului cu Rusia este fezabil, iar asta pentru că președintele rus Vladimir Putin nu pare interesat de un astfel de acord. Deputatul a explicat că Putin continuă să prezinte „cereri și condiții absolut inacceptabile”.

La începutul lunii martie, Ucraina a fost de acord cu încetarea focului de 30 de zile propusă de SUA. Rusia a respins până acum propunerea, cerând ca Ucraina să i se refuze ajutorul militar occidental și totodată să înceteze să mobilizeze și să antreneze noi trupe.

Printre cele mai recente cereri, Putin a dat de înțeles că va cere schimbarea guvernului în Ucraina pentru a continua discuțiile.

Până acum, Trump a insistat asupra angajamentului lui Putin față de potențialul armistițiu, încercând să pună capăt războiului din Ucraina făcând presiuni asupra Kievului dar nu și asupra Moscovei.

Oficialii ucraineni spun că Putin nu vrea pace și folosește acest răgaz pentru a provoca mai multe daune.

„Ceea ce vedem din acțiunile sale: el continuă să omoare civili, inclusiv copii la Kiev”, a spus Merejko.

„Deci, judecând nu după cuvintele sale, ci după acțiunile sale, el nu are intenția de a avea o încetare a focului de încredere, stabilă și durabilă”.

„Societatea ucraineană nu își face de mult timp iluzii cu privire la sinceritatea intențiilor Rusiei”, spune Dmitro Fomin, fost cercetător de opinie publică la Centrul de Analiză a Conținutului.

Mikita Poturaiev, șeful Comisiei Umanitare și de Politică Informațională a parlamentului și vicepreședinte al Adunării Parlamentare a OSCE, a declarat: „Nu există loc să discutăm despre încetarea focului” atunci când Putin nu vrea să oprească războiul.

Acesta observă că este dificil de făcut previziuni atunci când nimeni nu cunoaște potențialele decizii pe care le-ar putea lua SUA în următoarele luni cu privire la război.

„Nimeni nu știe care va fi poziția SUA pe termen lung”, a declarat el pentru Kyiv Independent.

Discuțiile de pace au început când Trump a anunțat brusc începutul negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina, după un apel telefonic cu Putin în februarie. De atunci, echipa lui Trump s-a întâlnit atât cu delegația rusă, cât și cu cea ucraineană, în speranța de a stabili condițiile pentru un potențial acord.

SUA au efectuat o schimbare bruscă de politică la începutul lunii martie, înghețându-și temporar ajutorul militar și partajarea informațiilor către Ucraina în urma unei conversații aprinse din Biroul Oval din 28 februarie între Trump, vicepreședintele său JD Vance și Zelenski.

În urma unei serii de atacuri rusești asupra orașelor ucrainene în ultima săptămână, Trump și-a reiterat apelurile la încetarea focului: „Nu-mi plac bombardamentele”.

„Vorbim cu Rusia. Ne-am dori ca ei să înceteze", a spus Trump reporterilor pe 6 aprilie.

Olexi Haran, profesor de politică la Academia Kyiv Mohyla, a declarat că atacurile intensificate ar putea fi intenția Rusiei de a „maximiza miza” și, eventual, de a-i arăta asta lui Trump în special.

„Întrebarea aici este cum putem demonta poziția Rusiei – singurul lucru este aplicarea de presiune”, a spus Haran pentru Kyiv Independent.

„Dar (Trump) nu face nimic în acest moment”.

Poturaev s-a arătat totuși mai optimist.

„Cu fiecare zi, noi (Ucraina, SUA și Europa) căpătăm o înțelegere comună a situației poziției reale a Rusiei”, a spus Poturayev.

Oamenii care au vorbit cu Kyiv Independent, totuși, nu se așteaptă ca acest fapt să ducă la vreun rezultat.