Suspendarea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina va consolida teoria victoriei președintelui rus Vladimir Putin, care presupune că Rusia poate câștiga războiul de uzură prin înaintări lente, treptate și prin o strategie de așteptare prin care mizează că Occidentul va „obosi” să sprijine Kievul, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în ultima sa evaluare, scrie hotnews.ro.

Putin și-a exprimat teoria victoriei în iunie 2024 – și a subliniat această teorie în mod constant de atunci – teorie care presupune că forțele ruse vor putea continua la nesfârșit înaintările lente și treptate și vor câștiga un război de uzură împotriva forțelor ucrainene.

Teoria lui Putin se bazează pe presupunerea că Rusia va reuși să reziste mai mult decât asistența de securitate promisă de Occident și că Ucraina nu va putea obține și susține personalul și echipamentele necesare pentru a opri aceste câștiguri graduale ale Rusiei sau pentru a prelua inițiativa și a desfășura operațiuni de contraofensivă pentru eliberarea teritoriului ucrainean.

ISW subliniază că suspendarea recentă a ajutorului SUA va întări convingerea lui Putin că timpul lucrează în favoarea Rusiei și îi va întări hotărârea de a amâna negocierile pentru o soluționare pașnică și de a prelungi războiul.

Casa Albă a confirmat miercuri că a suspendat unele livrări de armament către Ucraina, după ce informația a fost transmisă inițial de mass-media americană „pe surse”.

„Această decizie a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul plan”, în urma unei analize a Departamentului Apărării privind „sprijinul și asistența acordate de armata SUA altor țări din întreaga lume”, a declarat Anna Kelly, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe.

Noua decizie a venit după ce SUA nu mai aprobase oricum niciun pachet nou de asistență militară pentru Ucraina după învestirea lui Trump, după cum arăta The Kyiv Independent încă de la jumătatea lunii iunie.

Teoria victoriei lui Putin, bazată pe un război de uzură în Ucraina

„Este puțin probabil ca Rusia să obțină progrese semnificative la nivel operațional în viitorul apropiat. Chiar și în cazul unor înaintări rusești relativ accelerate după suspendarea ajutorului SUA, câștigurile vor continua probabil să fie lente și treptate și vor veni cu pierderi disproporționat de mari, întrucât forțele ruse nu și-au recâștigat încă capacitatea de manevră operațională pe un câmp de luptă tot mai transparent”, mai notează ISW.

Acesta a analizat dovezi geolocalizate care indică faptul că forțele ruse au câștigat aproximativ 498 de kilometri pătrați în mai 2025 și aproximativ 466 de kilometri pătrați în iunie 2025, iar câștigurile rusești din perioada ianuarie-aprilie 2025 au variat între aproximativ 175 și 590 de kilometri pătrați pe lună. Aceste câștiguri ale Rusiei sunt considerabil mai mici decât cei 1.265 de kilometri pătrați pe zi pe care ISW estimează că Rusia îi obținea la începutul invaziei la scară largă, în martie 2022.

Totuși, Rusia pare să se pregătească pentru campanii ofensive care vor dura probabil luni sau chiar ani – ceea ce demonstrează că comanda militară rusă acceptă ideea unor avansuri lente și treptate, iar Putin rămâne convins de teoria sa a victoriei.

Comanda militară rusă a prioritizat recent eforturile de atac asupra centurii de fortificații a Ucrainei din regiunea Donețk, o campanie care, la ritmul actual al forțelor ruse, ar putea dura ani de zile pentru a fi dusă la bun sfârșit. Este posibil ca forțele ruse să nu poată atinge aceste obiective de unele singure.

CNN a relatat pe 2 iulie că o evaluare a serviciilor de informații ucrainene indică faptul că Coreea de Nord ar putea trimite încă 25.000 – 30.000 de soldați în Rusia în lunile următoare și că există o „mare probabilitate” ca aceștia să sprijine forțele ruse în Ucraina, inclusiv „în timpul operațiunilor ofensive de amploare”.

Kremlinul jubilează după suspendarea ajutorului american

Oficialii Kremlinului au răspuns deja la suspendarea ajutorului militar american prin promovarea publică a teoriei lui Putin privind victoria militară ca fiind una de succes – în opoziție directă cu obiectivul declarat al președintelui american Donald Trump de a aduce Rusia la masa negocierilor și de a obține o pace durabilă și justă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 2 iulie, ca reacție la suspendarea ajutorului militar american, că „cu cât sunt furnizate mai puține arme Ucrainei, cu atât sfârșitul [invaziei ruse în Ucraina] este mai aproape”.

Directorul Fondului Rus de Investiții Directe (RDIF), Kirill Dmitriev, implicat intens în eforturile diplomatice și de comunicare în relația cu Ucraina și Statele Unite, a afirmat că suspendarea ajutorului „ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Occidentului de a continua să sprijine Ucraina”.

Vicepreședintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat, Dmitri Juravliov, a sugerat că suspendarea ajutorului militar american va reduce capacitatea Ucrainei de a „rezista” în fața operațiunilor ofensive rusești și a susținut că Statele Unite nu vor putea „ascunde” de Rusia viitoarele livrări de arme către Ucraina.

Rusia nu e interesată de nicio negociere de pace atât timp cât crede că poate câștiga în Ucraina

„Aceste declarații ale oficialilor ruși subliniază modul în care Kremlinul percepe teoria victoriei a lui Putin în raport cu asistența militară occidentală – în special cea americană – pentru Ucraina și servesc scopului Kremlinului de a constrânge Statele Unite și alte state occidentale să înceteze sprijinul militar pentru Ucraina”, subliniază ISW.

Potrivit acestuia, Kremlinul profită de suspendarea ajutorului american pentru a intensifica mesajele prin care îndeamnă și Europa să înceteze livrările de arme către Ucraina.

Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron pe 2 iulie, primul apel între cei doi lideri după aproape trei ani, ocazie cu care a reiterat narațiunile standard ale Kremlinului menite să descurajeze continuarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat, de asemenea, continuarea sprijinului militar european pentru Ucraina. Retorica Kremlinului privind suspendarea ajutorului militar american pentru Ucraina „reprezintă încă un indicator al faptului că Rusia rămâne hotărâtă să-și atingă obiectivele de război prin forță și nu este interesată de negocieri de pace reale care să pună capăt conflictului”, subliniază ISW.

Perspective sumbre pentru conducerea militară și civilă de la Kiev

ISW mai notează că decizia SUA de a suspenda ajutorul militar pentru Ucraina va slăbi în special capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor îmbunătățite cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, atacuri care au provocat victime civile semnificative – în contrast flagrant cu obiectivul declarat al președintelui Trump de a opri pierderile de vieți omenești în rândul civililor din Ucraina.

Furnizarea de către SUA a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot și a interceptoarelor aferente a fost esențială pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete rusești, în special a celor cu rachete balistice. Loviturile pe rază lungă ale Rusiei au vizat din ce în ce mai mult orașe dens populate, departe de linia frontului.

Rusia a prioritizat recent extinderea producției de drone și rachete cu rază lungă și stocarea rachetelor sale balistice, ceea ce îi permite să efectueze serii de atacuri combinate cu rachete și drone mai ample și mai eficiente împotriva Ucrainei.

Rusia a efectuat în perioada martie-iunie 2025 cinci dintre cele mai mari atacuri combinate împotriva Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă și lansează un număr tot mai mare de drone Shahed și drone-capcană, care suprasolicită apărarea antiaeriană ucraineană și permit ca mai multe rachete rusești să-și atingă țintele.

Rusia și-a adaptat recent și tacticile de atac pentru a provoca pagube maxime civililor, inclusiv prin utilizarea munițiilor cu dispersie cu detonație întârziată, a dronelor Shahed echipate cu capsule de arme chimice și prin desfășurarea de atacuri „double tap” menite să provoace victime în rândul salvatorilor civili.

„Este foarte probabil ca Rusia să continue să crească amploarea atacurilor sale combinate împotriva Ucrainei, întrucât rămâne hotărâtă să accelereze producția de rachete și drone. Suspendarea de către SUA a livrărilor critice de interceptoare Patriot către Ucraina va afecta probabil capacitatea Ucrainei de a-și proteja infrastructura critică, industrială și civilă”, scrie ISW.

Acesta amintește de asemenea că forțele ruse au exploatat pauzele în ajutorul militar american acordat Ucrainei la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024 pentru a efectua atacuri combinate de amploare menite să epuizeze umbrela antiaeriană ucraineană slăbită de lipsa ajutorului occidental.

„O scădere a stocului de interceptoare Patriot va forța Ucraina să continue să ia decizii dificile privind prioritățile de apărare”, conchide Institutul pentru Studiul Războiului.