Pe 24 februarie, in zorii zilei, presedintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie la scara mare asupra Ucrainei, cu bombardamente aeriene pe teritoriul intregii tari si patrunderea de forte terestre, transmite hotnews.ro. 

Publicat:24.02.2023, 08:19

In cateva zile, trupele ruse au capturat portul-cheie Berdiansk si capitala regiunii Herson, foarte aproape de Marea Neagra, precum si mai multe orase in apropiere de Kiev, in nord-centrul Ucrainei.

Insa tentativa lor de a cuceri capitala Kiev s-a lovit de rezistenta fortelor ucrainene, stimulate de presedintele lor Volodimir Zelenski, transformat in comandant de razboi.

Imagini dramatice pe strazile din Kiev: Un blindat rusesc trece peste o masina condusa de un civil (25 februarie 2022, a doua zi a razboiului declansat de Vladimir Putin):

O racheta izbeste un bloc din Kiev (26 februarie 2022). Imagini puternice - cum s-a vazut din interior:

Imagini dupa bombardamentele din zone rezidentiale din capitala Ucrainei (martie 2022):

Locuitorii din Kiev se adapostesc la metrou

Kievul dupa bombardamente

Cladiri distruse, mormane de moloz si vehicule militare rusesti arse - imaginea oraselului Borodianka, aflat la aproximativ 60 de kilometri de Kiev, unde au avut loc lupte aprige (martie 2022):

Pe 21 aprilie, Kremlinul a anuntat cucerirea orasului Mariupol, port strategic la Marea Azov, pe care fortele ruse l-au asediat si l-au bombardat de la inceputul lui martie, taind infrastructurile vitale, apa, electricitatea si incalzirea.

Cucerirea acestui oras urma sa permita Rusiei sa asigure legatura intre fortele sale din Crimeea - peninsula a Ucrainei anexata de Moscova in 2014 - si zonele secesioniste din Donbas.

Imagine cu o femeie gravida dupa bombardamentul maternitatii din Mariupol

Insa circa 2.000 de combatanti ucraineni, baricadati in labirintul subteran al uzinei Azovstal, impreuna cu sute de civili, au continuat lupta. Ei au rezistat pana la mijlocul lui mai, inainte de a se preda.

Imagine cu luptator ucrainean in Azovstal

Potrivit Kievului, orasului Mariupol este distrus in proportie de 90% si cel putin 20.000 de oameni au murit acolo.

Imagini din teatrul din Mariupol, bombardat de rusi in martie 2022, in timp ce acolo se adaposteau sute de civili:

Imagini din drona cu luptele din Mariupol - tancuri rusesti printre blocuri trag cu tunul in cladiri (aprilie 2022):

Imagini cu unul dintre imensele cimitire din Mariupol, unde pe majoritatea crucilor sunt doar numere, nu si nume:

Momentul predarii luptatorilor ucraineni din Azovstal, ultimul bastion al apararii din Mariupol (mai 2022):

Evacuarea din otelaria Azovstal (mai 2022) a sute de militari ucraineni, multi raniti, in orasele controlate de fortele ruse a marcat probabil sfarsitul celei mai lungi si mai sangeroase batalii din razboiul din Ucraina. Mariupol a ramas un oras in ruina dupa un asediu rusesc despre care Ucraina spune ca a ucis zeci de mii de oameni:

Imagini din oraselul Marinka, din estul Ucrainei, o localitate cu aproape 10.000 de suflete inainte de razboi, chiar langa metropola Donetk (decembrie 2022):

Imagini cumplite: Rusii ar fi omorat toti barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani in Bucha (aprilie 2022):

Strada din Bucha dupa retragerea rusilor

Ceremonie religioasa pentru civilii ucisi la Bucha

Imagini cu civili omorati la Irpin cand incercau sa fuga

Rusii au tras doua rachete intr-o gara din Kramatorsk, in estul Ucrainei, plina cu civili care incercau sa fuga de razboi (aprilie 2022):

Transeele de langa orasul Bahmut, unde infanteristii ucraineni le tin piept trupelor rusesti (octombrie 2022):