Dupa saptamani de zile de bombardamente neincetate, multi dintre ucrainenii care se ascund inca printre ruinele Mariupolului se vad nevoiti sa se predea trupelor proruse care le asediaza orasul si din cauza carora au ramas fara hrana si apa. Odata ajunsi la destinatie in Rusia, civilii ucraineni descopera ca au fost deportati in zone aflate la sute sau chiar mii de kilometri distanta de estul Ucrainei, informeaza Reuters.
Mila Pancenko, o ucraineanca de 53 de ani din Mariupol, a spus ca a parasit orasul pe 17 martie cand trupe cecene au cucerit cartierul in care se afla si urmau sa transforme blocul in care Pancenko si alti zeci de civili se adaposteau intr-o baza de operatiuni.
Ramasi fara hrana si apa, Pancenko a spus ca nu au avut de ales si s-au urcat in masinile puse la dispozitie de soldatii ceceni pentru a fi dusi in zonele din Donetk controlate de rusi.
Au fost transportati cu masina si apoi cu autobuzul in satul Bezimenne, acolo unde politia separatistilor ii „proceseaza” pe ucraineni, potrivit lui Pancenko.

„Am fost intrebati daca avem vreo legatura cu fortele armate ucrainene sau daca stim pe cineva din Batalionul Azov”, a spus Pancenko, referindu-se la grupul care face parte din Garda Nationala a Ucrainei si pe care Moscova o acuza de abuzuri comise impotriva vorbitorilor de rusa.
Ucraineanca nu se gasea pe nicio lista cu persoane de interes pentru separatisti, asa ca a fost urcata din nou in autobuz cu destinatia Taganrog, un oras din regiunea ruseasca Rostov.
Ucrainenii sunt deportati in sanatorii din centrul Rusiei la sute de kilometri de casa
In Taganrog i s-a spus ca va fi transportata intr-o alta parte a provinciei invecinate cu Ucraina si a fost urcata intr-un tren impreuna cu alti 200 de ucraineni. Odata ajunsa la destinatie, Pancenko a aflat cu stupoare ca au ajuns in provincia Tula din centrul Rusiei, in orasul Suvorov, aflat la aproape 1.000 de kilometri de Mariupol.
„Era multa politie. Gara era inchisa asa incat niciun civil rus nu putea sa se apropie de noi”, a spus Pancenko, adaugand ca se adunase o multime de oameni sa ii intampine, dar ca fiul unui prieten din Tula nu a fost lasat sa intre. „Am fost intampinati bine, cu prajituri.”
Pancenko a povestit ca ea si alti ucraineni au fost transportati apoi de autoritatile ruse intr-un sanatoriu din Tula numit Krainka. Acolo, a primit o camera cu un mic frigider, un televizor si doua paturi. Pe masa a gasit traditionala tarta dulce, biscuiti, apa si ceai rece.

Dupa ce a ajuns la sanatoriu, Pancenko, care a lucrat ca administrator la o fabrica de cisterne inainte de razboi si era membru al consiliului local, a spus ca i s-au luat amprentele, a fost pozata si chestionata de fata cu un procuror.
Pancenko, vorbitoare de rusa si ucraineana, a fost intrebata daca vorbitorii de limba rusa din Ucraina au fost discriminati din 2014 si pana in prezent. In acel an, Rusia a anexat Crimeea in timp ce regiunile separatiste Donetk si Lugansk s-au reintitulat drept republici populare, avand sprijinul Moscovei.
Unul dintre motivele prin care Rusia si-a justificat invazia din Ucraina, pe care Kremlinul o numeste „operatiune militara speciala”, a fost ca incearca sa ii apere pe vorbitorii de rusa de „agresiunea” nationalistilor ucraineni, o acuzatie pe care Kievul o neaga.
„Am spus doar ca pot sa vorbesc ucraineana si ca imi place acest lucru. Am spus ca nu am observat nicio suprimare a (limbii) ruse”, a spus Pancenko.
Dupa 10 zile petrecute in sanatoriul Krainka, ucraineanca a spus ca a reusit sa ii convinga pe rusi sa o lase sa plece pe motiv ca va locui la familia unui vecin de-al ei din Mariupol care a plecat impreuna cu ea.

Odata ce a parasit sanatoriul, Pancenko si vecinul ei s-au dus la Moscova de unde au plecat spre statele baltice. Intr-un final, femeia a reusit sa se stabileaca la Brescia, in nordul Italiei.
„Planul meu este sa strang niste bani si sa ma intorc acasa in Mariupol, daca ramane parte din Ucraina”, a spus Pancenko. „Vreau foarte tare sa ma introc in Ucraina.”
Trenurile cu ucraineni care traverseaza Rusia
Natalia Bil-Maer, o alta ucraineanca din Mariupol, a fugit din subsolul unui bloc de apartamente in care ea, sotul ei si cei doi copii, unul de sase ani, altul de sapte, in timp ce rusii isi instensificau asaltul asupra orasului de la Marea Azov.
Familia planuia sa mearga in orasul de coasta Berdiansk, la vest de Mariupol, dar ruta lor a fost blocata de bombardamente. „Mai aveam o singura cale de scapare pentru ca acea parte din oras era controlata de soldatii rusi. Asa ca ne-au transportat de acolo si am fost deportati in Rusia”, a povestit Bil-Maer.
In timp ce traversau teritoriul controlat de rusi, Bil-Maer a spus ca ucrainenii erau chestionati si barbatii erau verificati pentru a-i separa pe civili de combatanti.
Pe 23 martie, Bil-Maer se gasea pe sol rusesc in gara din Taganrog. „Au fost multe vorbe frumoase care ne erau adresate: 'V-am salvat. Va vom hrani'”, a povestit Bil-Maer, care spune ca a observat trenuri cu ucraineni plecand din gara spre destinatii din Rusia centrala precum Tambov si Vladimir. „Era clar ca fiecare tren se ducea in alta parte.”

Imediat ce i-a fost permis sa isi foloseasca telefonul, a sunat o matusa din Krasnodar, care locuieste pe partea opusa a Marii Azov fata de estul Ucrainei, si care a venit sa ii ia.
Odata ajunsi in casa matusii ei, Bil-Maer a spus ca era foarte reticenta sa iasa pe strada pentru ca se saturase sa i se tot spuna de catre straini ca Ucraina este de vina pentru declansarea razboiului pentru ca i-ar fi atacat pe vorbitorii de rusa din tara.
Ucraineanca a spus ca multi rusi vorbesc despre aceleasi lucruri ca cele care sunt reproduse in mass-media din Rusia si care reprezinta retorica oficialilor de la Kremlin, inclusiv ca civilii ucraineni de la Bucha si din alte zone ar fi fost ucisi de fortele armate ale Ucrainei pentru a discredita imaginea Moscovei.
La scurt timp dupa ce a fost preluata de matusa ei, Bil-Maer a plecat in Georgia impreuna cu familia. Sotul ei a parasit Ucraina in mod ilegal intrucat barbatii sunt obligati sa ramana in tara pentru a lupta in razboi. Ucraineanca a spus ca nu stie cand se va intoarce acasa si ca ii este greu sa obtina ajutor de la ambasada ucraineana.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, a spus ca Ucraina a trebuit sa isi inchida misiunile diplomatice din Rusia din motive de siguranta, dar ca ambasadele din tarile invecinate vor oferi asistenta consulara ucrainenilor deportati in Rusia pentru a-i ajuta sa se intoarca acasa.