O forta speciala formata din 30 de soldati pe ATV-uri a devenit o parte esentiala pentru armata ucraineana in lupta cu invadatorii rusi, scrie The Guardian intr-un material despre unitatea Aerorozvidka, folosita de ucraineni pentru a bloca ofensiva rusa.

La o saptamana dupa ce a inceput invazia in Ucraina, Rusia a comasat un convoi de tehnica militara care se intindea pe 60 de kilometri, pregatit pentru un asalt al capitalei Kiev.

Dar convoiul de vehicule blindate si camioane de aprovizionare a fost blocat, iar ofensiva a esuat, in mare parte din cauza unei serii de ambuscade nocturne efectuate de o echipa de 30 de soldati ucraineni din fortele speciale si operatori de drone pe ATV, potrivit oficialilor ucraineni.

Operatorii de drone au fost adusi dintr-o unitate de recunoastere aeriana, Aerorozvidka, care a inceput in urma cu opt ani ca un grup de specialisti IT si pasionati voluntari care isi proiectau propriile aparate si a evoluat intr-un element esential in rezistenta de succes a Ucrainei.

Cu toate acestea, in timp ce sustinatorii occidentali ai Ucrainei au furnizat mii de rachete antitanc si antiaeriene si alte echipamente militare, Aerorozvidka a fost nevoita sa recurga la crowdfunding si la o retea de contacte personale pentru a continua, punand mana pe componente precum modemuri avansate si camere termice.

Comandantul unitatii, Lt Col. Yaroslav Honchar, a oferit informatii despre ambuscada din apropierea orasului Ivankiv, care a ajutat la oprirea ofensivei rusesti. El a spus ca luptatorii ucraineni pe ATV-uri au putut sa se apropie de coloana rusa care inainta noaptea mergand prin padure de pe ambele parti ale drumului care duce spre sud, spre Kiev, din directia Cernobil.

Soldatii ucraineni erau echipati cu ochelari de vedere pe timp de noapte, pusti cu luneta, mine detonate de la distanta, drone echipate cu camere termice si altele capabile sa arunce bombe mici de 1,5 kg.

„Aceasta unitate mica a distrus in timpul noptii doua sau trei vehicule din fruntea acestui convoi, care ulterior a ramas blocat. Au stat acolo inca doua nopti si au distrus multe vehicule”, a spus Honchar.

Rusii au spart coloana in unitati mai mici pentru a incerca sa faca progrese catre capitala Ucrainei, dar aceeasi echipa de asalt a reusit sa atace depozitul de aprovizionare, paralizand capacitatea rusilor de a avansa.

„Primul esalon al fortei ruse a fost blocat fara resurse. Si totul s-a intamplat din cauza muncii a 30 de oameni”, a spus Honchar.

Unitatea Aerorozvidka sustine, de asemenea, ca a contribuit la infrangerea unui atac aerian rusesc asupra aeroportului Hostomel, chiar la nord-vest de Kiev, in prima zi a razboiului, folosind drone pentru a localiza, tinti si bombarda aproximativ 200 de parasutisti rusi ascunsi la un capat al aerodromului.

„Aceasta a contribuit in mare masura la faptul ca rusii nu au putut folosi acest aerodrom pentru dezvoltarea in continuare a atacului lor”, a spus Lt Taras, unul dintre consilierii lui Honchar.

Nu toate detaliile acestor afirmatii au putut fi verificate in mod independent, dar oficialii americani ai apararii au spus ca atacurile ucrainene au contribuit la oprirea coloanei de blindate din jurul orasului Ivankiv.

Numarul mare de clipuri publicate de ucraineni subliniaza importanta dronelor pentru rezistenta lor.

Ce este unitatea Aerorozvidka

Unitatea a fost infiintata de tineri ucraineni cu studii universitare care au participat la revolta Maidan din 2014 si s-au oferit voluntar pentru a-si folosi abilitatile tehnice in rezistenta impotriva primei invazii rusesti in Crimeea si regiunea Donbas. 

Fondatorul sau, Volodimir Kochetkov-Sukach, a fost ucis in timpul unei lupte in 2015 in Donbas. 

Honchar este un fost soldat devenit consultant de marketing in IT, care s-a intors in armata dupa prima invazie rusa. Taras a fost consultant in management, care s-a specializat in strangerea de fonduri pentru unitate si s-a alaturat cu norma intreaga ca combatant abia in februarie.

La inceputurile sale, unitatea a folosit drone de supraveghere comerciale, dar echipa sa de ingineri, designeri de software si pasionati de drone si-a dezvoltat ulterior propriile aparate.

Ei au construit o gama de drone de supraveghere, precum si drone mari de 1,5 metri cu opt rotoare, capabile sa arunce bombe si grenade antitanc si au creat un sistem numit Delta, o retea de senzori de-a lungul liniilor de front care i-a ajutat sa creeze o harta digitala, astfel incat comandantii sa poata vedea miscarile inamicului in timp real. Acum foloseste sistemul de sateliti Starlink, al lui Elon Musk, pentru a furniza date in timp real unitatilor de artilerie ucraineana, permitandu-le sa se concentreze asupra tintelor rusesti.

Unitatea a fost desfiintata in 2019 de ministrul apararii de atunci, dar a fost reinfiintata in graba in octombrie anul trecut, pe masura ce amenintarea invaziei ruse se profila.

Capacitatea de a mentine o vedere aeriana a miscarilor ruse a fost esentiala pentru succesul tacticilor de gherila ale Ucrainei. Dar eforturile Aerorozvidka de a se extinde si de a inlocui echipamentele pierdute in lupta au fost ingreunate de o aprovizionare limitata cu drone si componente necesare. Unitatea cauta, de asemenea, modalitati de a depasi bruiajul rusesc.

In prezent, Aerorozvidka asteapta de obicei ca rusii sa-si opreasca echipamentul de bruiaj pentru a-si lansa propriile drone.

Honchar descrie aceste batalii tehnologice, precum si modul de lupta al unitatii Aerorozvidka, ca fiind „viitorul razboiului”, prin care echipe mici si tehnica avansata pot coplesi un adversar mai mare si mai puternic inarmat.

„Suntem ca un stup de albine”, a spus el. „O albina nu inseamna nimic, dar daca te confrunti cu o mie, ea poate invinge o forta mare. Suntem ca albinele, dar muncim noaptea”, a mai spus Lt Col. Yaroslav Honchar.

Sursa: