In timp ce toata lumea asteapta declansarea contraofensivei ucrainene, au aparut tot mai multe semne ingrijoratoare legate de situatia centralei nucleare din Energodar, care a fost ocupata de trupele ruse inca de la inceputul invaziei, relateaza El Pais. Localnicii se tem ca daca situatia se va deteriora si mai mult, s-ar putea produce un accident de proportiile dezastrului de la Cernobilб transmite digi24.ro

Publicat:27.05.2023, 10:34

„Daca explodeaza, mai ramane doar umbra din noi”, spune Olga Muja, o localnica de pe malul opus al raului Nipru. La orizont se ridica amenintator cele sase reactoare nucleare ale centralei Zaporojia, cel mai mare producator de energie atomica din Europa, ocupata de fortele ruse din data de 4 martie 2022. 

Constructiile defensive din metal si minele puse de armata ucraineana pentru a se apara de o eventuala ofensiva a rusilor de partea cealalta a raului sunt despartite de locul de joaca al copiilor din sat si de bancile de lemn de zidul barajului, la randul sau minat. 

Satul Ostriv se afla intre pozitiile armatei ruse si orasele Nikopol si Marhanet din regiunea Dnipropetrovsk, care sunt bombardate de sistemele rusesti de artilerie in continuu. Satul Olgai se afla pe calea de atac inspre ambele localitati. 

„Majoritatea oamenilor a plecat de aici”, spune Olga. „Auzim focuri de arma in fiecare zi, rachete Grad, artilerie, si ne este foarte teama. Nu inteleg despre ce este acest razboi sau de ce vor sa ne omoare.” 

Olga spune ca are nicio intentie sa plece, ca asta este casa ei si ca vrea sa continue sa lucreze in gradina ei si sa aiba grija de gainile si livada ei cu 100 de pomi de fructe. 

Unul dintre fiii ei se afla pe frontul de la Bahmut. O suna des: „Buna, sunt bine, sunt in viata”. 

Doua dintre vecinele Olgai, Raisa Sitnicenko si Valentina Riabcenko, explica faptul ca primesc ajutoare umanitare o data pe luna, inclusiv apa si alimente, dar ca viata aici este extrem de dificila. 

Ce se intampla in zona rosie din jurul centralei nucleare. „Ar putea fi al doilea Cernobil” 

Orasul cel mai apropiat de Ostriv este Nikopol, situat la randul sau pe partea opusa a raului fata de centrala nucleara din Energodar. 

Drumul dintre cele doua localitati este plin de potarnichi si fazani. Intrucat vanatoarea a fost interzisa de mai bine de un an din cauza razboiului, sunt mult mai multe pasari care isi fac veacul in liniste in apropierea drumului cu cozile lor mari si penajul colorat. 

In Nikopol, se aud din nou exploziile. Intreaga regiune a fost desemnata o zona rosie de Statul Major al Fortelor Armate Ucrainene. Jurnalistii nu pot intra in zonele rosii decat cu autorizare speciala si numai daca sunt acompaniati mereu de un ofiter militar. 

La fel ca frontul de la Bahmut, si regiunea din jurul orasului Nikopol este o zona rosie din cauza apropierii de Energodar si centrala sa nucleara. Fortele speciale ucrainene au lansat mai multe atacuri rapide pe partea opusa a marelui rezervor de pe raul Nipru care deserveste centrala nucleara. 

„Acesta ar putea fi al doilea Cernobil”, spune Raisa Stnelcova din orasul Nikopol, in timp ce se plimba pe langa un bloc de patru etaje bombardat de rusi. „Ne-a speriat rau. Acum suntem atacati in fiecare zi, de cateva ori pe zi.” 

Primarul Energodarului inainte de ocupatia ruseasca este increzator ca atacul mult asteptat al armatei ucrainene se va incheia cu succes si ca centrala nucleara va fi recucerita. 

„Erau 53.000 de oameni care locuiau acolo si acum mai sunt doar 15.000”, a spus Dmitro Orlov. „Unii s-au dus in strainatate, dar cei mai multi sunt in Ucraina in asteptarea eliberarii orasului pentru a se intoarce acasa.” 

Centrala nucleara nu produce aproape deloc electricitate. Toate cele sase reactoare functioneaza pe modul minim. Centrala termoelectrica din vecinatate este aproape inchisa si ea. Inainte de razboi, Energodar producea jumatate din energia nucleara a Ucrainei. 

„Situatia aceasta nu mai poate continua”. Rusii au angajat oameni care nu se pricep sa conduca o centrala nucleara 

Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Rafael Grossi, a avertizat saptamana aceasta ca centrala Zaporojia a fost deconectata de la reteaua electrica pentru a saptea oara de la izbucnirea razboiului, ceea ce inseamna ca functioneaza cu generatoare de urgenta pe motorina. 

„Situatia securitatii nucleare a centralei este extrem de vulnerabila. Trebuie sa protejam centrala acum; situatia aceasta nu mai poate continua”, a scris Grossi pe Twitter.

Rusii au angajat manageri fara experienta pe care i-au pus sa administreze centrala nucleara, potrivit lui Oleksii Blineciuc, un ucrainean care a lucrat acolo pana in vara trecuta. 

„Acestia sunt oameni care nu au nimic de-a face cu sectorul energetic si nu ar trebui sa fie acolo”, a spus Blineciuc, care a ramas in contact cu unii dintre fostii sai colegi. 

„Toata lumea e cu ochii pe Bahmut, dar ceea ce se intampla aici este mai important” 

Frontul din Zaporojie ar putea fi cel mai important din acest razboi, potrivit serviciilor de informatii britanice si americane, iar armata ucraineana si analistii din domeniul apararii sunt de acord.

„Toata lumea e cu ochii pe Bahmut, dar ceea ce se intampla aici este mai important”, a spus Stepan, un ofiter al batalionului de infanterie Artei.

Daca ucrainenii reusesc sa strapunga linia de aparare a rusilor in regiunea Zaporojie, acest lucru le va permite sa avanseze spre coasta Marii Azov fara a mai trebui sa debarce pe partea opusa a raului Nipru, o misiune extrem de complexa, potrivit expertilor militari. 

Daca Kievul elibereaza provincia, ar recastiga controlul asupra Energodarului si a centralei nucleare. 

Urmatorul pas ar fi sa recucereasca orasul Melitopol, de unde fortele ucrainene vor putea taia liniile de aprovizionare ale trupelor rusesti de-a lungul coastei inspre Herson, Marea Neagra si Crimeea. 

Daca contraofensiva se va concentra pe eliberarea regiunii Zaporojie, fiecare centru urban ar putea fi transformat in fortarete de trupele ruse, iar luptele ar putea devasta complet orase intregi, la fel cum s-a intamplat anul trecut in provinciile Herson si Harkov. 

Dar daca rusii pastreaza controlul asupra centralei nucleare, nu va fi in joc doar distrugerea unei localitati, ci viata a milioane de oameni din care doar umbrele lor vor mai ramane in cazul unei catastrofe nucleare de genul celei de care se teme si Olga. 

Intrebarea este daca Kremlinul le va ordona trupelor sa se retraga in cazul in care vor fi incercuiti sau va continua sa joace cartea santajului nuclear.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.