Premierul ungar Viktor Orban a declarat sambata, 18 februarie, ca Europa este "indirect in razboi cu Rusia", in contextul in care mai multe tari europene s-au angajat sa trimita tancuri de lupta pentru a ajuta Kievul sa lupte impotriva invaziei Moscovei, informeaza Reuters, scrie libertatea.ro
Nationalistul Orban, care a fost reales in 2022 pentru un al patrulea mandat consecutiv de premier, a reiterat ca pentru Ungaria este „vital” sa faca parte din NATO , dar a spus ca guvernul sau nu va trimite arme in Ucraina si nici nu va rupe relatiile economice cu Moscova. Ungaria, tara fara iesire la mare, este puternic dependenta de importurile de gaze naturale si titei din Rusia, iar gigantul energetic rus Rosatom construieste aici o centrala nucleara, pe baza unui contract din 2014.
Orban, care s-a intalnit ultima data cu presedintele rus Vladimir Putin cu doar trei saptamani inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, a estimat ca razboiul ar putea dura ani de zile. „Europa pluteste in deriva in razboi chiar in aceste minute si face un act de balansare periculos”, le-a spus Orban sustinatorilor sai, intr-un discurs. „De fapt, de fapt, ei (europenii, n.r.) sunt deja indirect in razboi cu Rusia”, a adaugat seful guvernului de la Budapesta.
„A inceput cu castile… acum suntem la trimiterea de tancuri, iar avioanele de lupta sunt pe ordinea de zi, iar in curand vom auzi despre asa-numitele trupe de mentinere a pacii”, a mai spus Orban. Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a declarat la inceputul acestei saptamani ca natiunile occidentale au promis Kievului 48 de tancuri Leopard 2.
Orban a declarat ca pozitia Poloniei si a statelor baltice cu privire la conflict este de inteles. Dar el a spus ca razboiul ar fi putut evolua diferit daca s-ar fi oferit o garantie potrivit careia Ucraina nu va fi primita in NATO si a criticat din nou sanctiunile impuse de UE Moscovei, pe motiv ca acestea au afectat economia ungara.
„In urma cu un an, Occidentul a decis altfel. Cand Rusia a lansat un atac, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a dus la un nivel european. Ar fi putut sa-l trateze ca pe un razboi regional local sau ca pe un conflict militar intre doua natiuni slave, asa cum a sugerat Ungaria”, a mai afirmat Orban.
„Ceea ce s-a intamplat este un alt argument impotriva super-statului de la Bruxelles si in favoarea unor state nationale puternice”, a adaugat el, pentru ca apoi sa vorbeasca despre situatia economiei ungare. In ciuda inflatiei care a atins un nivel anual de 25,7% in luna ianuarie a acestui an, el a sustinut ca Executivul pe care il conduce va reduce rata inflatiei la un nivel cu o singura cifra pana la sfarsitul anului.
Orban a mai declarat ca plafonul existent pentru ratele la creditele ipotecare va trebui sa ramana in vigoare pana cand ratele dobanzilor – cele mai ridicate din UE – vor incepe sa scada.