Președintele rus Vladimir Putin, presat de Washington să arate disponibilitate de a face pace în Ucraina, a propus luni organizarea de discuții bilaterale cu Kievul, o premieră în ani de zile, și susține că este deschis la mai multe armistiții după cel care a avut loc cu ocazia Paștelui, relatează hotnews.ro.

Liderul Rusiei a anunțat reluarea ostilităților după cele 30 de ore de încetare a focului, pe care le anunțase unilateral sâmbătă. Cele două tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului.

Washingtonul a spus că ar saluta o prelungire a armistițiului. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus un armistițiu de 30 de zile care să protejeze țintele civile.

În aprilie, partea rusă a respins propunerea președintelui american Donald Trump de a fi instituit un armistițiu deplin pe o perioadă de 30 de zile, pe care partea ucraineană o acceptase.

Rusia susține că e deschisă inițiativelor de pace

Într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat, Vladimir Putin a spus că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și că se așteaptă la același lucru din partea Kievului.

„Avem întotdeauna o atitudine pozitivă față de un armistițiu, motiv pentru care am venit cu o astfel de inițiativă, mai ales că vorbim despre zilele luminate ale Paștelui”, a declarat președintele Rusiei.

Întrebat despre armistițiul de 30 de zile pe care l-a propus omologul său ucrainean în privința țintelor civile, Putin a răspuns: „Toate acestea sunt subiect de studiu atent, poate chiar bilateral. Nu excludem această posibilitate”.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior că Vladimir Putin se referea la posibilitatea unor discuții directe cu Ucraina. Este neclar dacă părțile au avut astfel de contacte după eșecul înregistrat în tratativele purtate în primele luni ale războiului.

„Când președintele a spus că este posibil să fie discutată problema neatacării țintelor civile, inclusiv bilateral, președintele a avut în vedere negocieri și discuții cu partea ucraineană”, a declarat Peskov, potrivit agenției de știri Interfax.

Armata ucraineană a primit ordine să imite acțiunile armatei ruse

Tot luni, anterior declarațiilor venite dinspre Kremlin, Volodimir Zelenski a precizat că forțele ucrainene au primit instrucțiunea de a imita acțiunile armatei ruse.

„Natura acțiunilor Ucrainei va rămâne simetrică: armistițiul va fi întâmpinat cu armistițiu, iar atacurile rusești vor fi întâmpinate cu ale noastre în apărare. Acțiunile vorbesc întotdeauna mai tare decât cuvintele”, a scris președintele ucrainean într-o postare pe X.

Donald Trump și secretarul american de stat, Marco Rubio, au declarat vineri că Washingtonul s-ar putea retrage complet din negocierile de pace dacă Rusia și Ucraina nu înregistrează progrese suplimentare în acest sens în termen de câteva zile. Președintele SUA a venit cu o nuanță mai optimistă duminică, când a spus că „sperăm” că părțile vor ajunge la o înțelegere „în această săptămână” (în SUA, săptămâna calendaristică începe duminica).

Rusia nu a renunțat până în prezent la niciuna dintre solicitările sale majore, inclusiv în ceea ce privește cedarea de către Kiev a teritoriilor ucrainene pe care Vladimir Putin le-a declarat anexate, dar și să accepte o neutralitate permanentă. Ucraina susține că acest scenariu ar echivala cu o capitulare și ar lăsa-o neapărată în fața unui nou atac rusesc.

Întrebat de reporteri despre afirmațiile lui Trump cu privire la posibila perfectare a unui acord de pace în curând, Dmitri Peskov a răspuns: „Nu vreau să fac niciun comentariu acum, mai ales în legătură cu intervalul de timp”.

„Președintele Putin și partea rusă rămân deschiși la căutarea unei soluții pașnice. Continuăm să colaborăm cu partea americană și, bineînțeles, sperăm că această muncă va da rezultate”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.