Ucraina a primit confirmarea din partea partenerilor că va primi încă trei sisteme de apărare antirachetă Patriot și sunt în curs discuții pentru obținerea a încă șapte, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters și Kyiv Independent, conform hotnews.ro.
„Am solicitat zece”, a declarat Zelenski, adăugând că Kievul „colaborează cu partenerii pentru a le obține”.
„Am primit confirmarea oficială din partea Germaniei pentru două sisteme și din partea Norvegiei pentru unul. În prezent, colaborăm cu partenerii olandezi”, a declarat președintele ucrainean.
Președintele Donald Trump a anunțat la începutul acestei luni că arme americane în valoare de miliarde de dolari vor fi trimise Ucrainei, inclusiv rachete Patriot. Acest lucru a declanșat negocieri cu privire la partenerii care ar putea contribui la programul de achiziționare de arme un proces care va determina sprijinul pe care îl va primi Ucraina.
Sistemele Patriot s-au dovedit eficiente în distrugerea rachetelor balistice rusești îndreptate către orașele Ucrainei.
Pe lângă asigurarea aprovizionării cu sisteme de apărare aeriană, Ucraina trebuie să acopere un deficit de finanțare de 40 de miliarde de dolari anul viitor, a declarat Zelenski într-un comunicat emis de biroul său.
Vor fi necesare încă 25 de miliarde de dolari pentru producția de rachete, drone și sisteme de război electronic, a adăugat el.
De ce are nevoie Ucraina de mai multe sisteme Patriot
Spre deosebire de rachetele de croazieră, care sunt propulsate de motoare cu reacție și zboară pe o traiectorie relativ plană, rachetele balistice sunt lansate la o altitudine mare în atmosferă, înainte de a se întoarce înapoi către ținta lor.
Acestea sunt ghidate doar în etapele inițiale ale lansării, astfel încât pot fi mai puțin precise decât rachetele de croazieră, dar au avantajul de a atinge viteze incredibil de mari, uneori mai mult de 3.200 de kilometri pe oră, pe măsură ce se apropie de țintele lor.
Ca atare, sunt incredibil de greu de interceptat, iar cu cât Ucraina dispune de mai puține rachete interceptoare, cu atât mai multă devastare provoacă rachetele balistice rusești.
Producătorul rachetelor sistemului Patriot, Lockheed Martin, promovează cel mai recent interceptor PAC-3 ca fiind „cea mai avansată rachetă de apărare aeriană din lume”.
Spre deosebire de predecesorul său, PAC-3 utilizează tehnologia „hit-to-kill”, distrugând focosurile inamice prin contact direct, în loc să se bazeze pe o explozie fragmentară.
Deși raza sa de acțiune este mai scurtă, de obicei între 35 și 50 de kilometri , oferă o precizie mai mare și este special concepută pentru amenințări balistice de mare viteză.