Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a inmanat mamei lui Olexandr Matsievski, soldatul nascut la Chisinau si executat de rusi dupa ce a strigat „Glorie Ucrainei”, titlul post-mortem de „Erou al Ucrainei”, cea mai inalta distinctie a statului ucrainean. 

Publicat:15.03.2023, 09:57

Luni, presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anuntat ca l-a decorat post-mortem pe Olexandr Matsievski pe soldatul nascut la Chisinau si executat de rusi dupa ce a strigat „Glorie Ucrainei”, cu titlul de Erou al Ucrainei, cea mai inalta distinctie a statului. 

Duminica seara, oficialii serviciilor de informatii ucrainene au confirmat ca prizonierul executat de rusi dupa ce a strigat „Glorie Ucrainei” este Alexandr Matievschii, dupa ce au comunicat cu familia si camarazii de arme ai lunetistului, precum si dupa ce au procesat materiale foto si video.

Potrivit SBU, Matsievski a fost ucis pe 30 decembrie 2022. Imaginile aparute pe retelele sociale au socat intrega lume, iar trupul sau a fost returnat Ucrainei in februarie anul acesta. 

Sasha, asa cum il alintau apropiatii, s-a nascut la 10 mai 1980 la Chisinau, unde mama sa a fost detasata si lucra ca tehnolog la o fabrica de incaltaminte. In Moldova Alexandr a absolvit mai tarziu liceul si o facultate de inginerie electrica. Apoi, in 2008 familia s-a intors la Nijin, in Ucraina. Ca urmare a confirmarii de catre partea ucraineana a faptului ca soldatul ucrainean executat de catre militarii rusi este Alexandr Matievschii, ministerul de Externe de la Chisinau a condamnat uciderea cetateanului moldovean, fapta care poate fi calificata drept crima de razboi si incalcare flagranta a dreptului international umanitar. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.