Ucraina se pregătește de alegeri prezidențiale, scrie The Economist, iar acestea ar pueta avea loc chiar în această vară. Potrivit publicației președintele în funcție, Volodimir Zelenski, intenționează să candideze pentru un nou mandat, încercând să profite de creșterea în sondaje, mai ales după cearta cu Trump din Biroul Oval. Guvernul ucrainean ia în considerare o încetare a focului în perioada Paștelui pentru organizarea alegerilor prezidențiale.
Timp de luni de zile, președintele ucrainean s-a confruntat cu presiuni intense din străinătate: din partea lui Vladimir Putin, care i-a pus la îndoială legitimitatea fără nici o urmă de ironie, și din partea lui Donald Trump, care a repetat punctele de vedere ale președintelui rus. Ambii par să fi fost iritați de încăpățânarea lui Zelenski. Cei doi lideri mondiali l-au împins să organizeze alegeri în mijlocul războiului, crezând fără îndoială că alegătorii ucraineni le vor face favoarea de a-l destitui.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Dacă asta înseamnă pacea pentru Ucraina eu sunt gata să plec. Pot să schimb demisia mea pe intrarea în NATO. Dacă așa ceva e posibil, imediat facem, fără multă vorbă.”
În urmă cu două luni, se credea că Volodimir Zelenski era categoric împotriva organizării unui scrutin. Dar cearta de la Casa Albă de luna trecută a contribuit la creșterea popularității sale, ceea ce, se pare, i-a schimbat calculele. „Acum se fac pregătiri serioase pentru ca Zelenski să se prezinte din nou în fața alegătorilor, și într-un interval destul de scurt”, scrie The Economist. Surse guvernamentale ucrainene au declarat că săptămâna trecută Volodimir Zelenski a convocat o ședință pentru a cere echipei sale organizarea alegerilor imediat după încetarea completă a focului, măsură care oficialii americani estimează că ar putea fi implementată până la sfârșitul lunii aprilie. Această informație a fost însă negată de cabinetul președintelui ucrainean.
„-La noi este impusă legea marțială. Avem teritorii ocupate unde ucrainenii nu vor putea vota și nu vor putea să-și exprima liber alegerea.
-Nu cred că e timpul potrivit.”
Potrivit articolului, sursele sunt împărțite în privința termenilor exacși, însă majoritatea indică faptul că scrutinul va fi cel mai probabil organizat în această vară. Va fi mai clar dacă pe 5 mai Rada de la Kiev nu va prelungi starea de urgență, care expiră pe 8 mai. Abolirea stării de urgență este o condiție prealabilă pentru demararea procesului electoral. Unii experți spun că liderul de la Kiev ar încerca să surprindă opoziția cu alegeri în luna iulie, mizând pe faptul că un termen limitat ar putea însemna o campanie fără adversari. Cu toate acestea, The Economist avertizează că Putin și Trump ar putea fi reticenți la ideea unor alegeri rapide. Campania electorală ar oferi Rusiei oportunitatea de a lansa propria campanie de influență, folosind lideri de opinie, soldați și opoziția pentru a-și atinge scopurile.