Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit la New York pentru a se adresa Adunarii Generale a ONU, a vizitat militari ucraineni grav raniti, pe care i-a indemnat sa se intoarca in Ucraina pentru a invinge Rusia, transmite stirileprotv.ro.

Publicat:19.09.2023, 13:18

Aceasta vizita exceptionala, inainte de participarea la AG a ONU, a fost pastrata secreta.

Volodimir Zelenski a vizitat timp de cateva minute Spitalul Universitar din Staten Island, cel mai mic district al megalopolisului, in prezenta unui dispozitiv de inalta securitate al fortelor de ordine americane, unde a discutat cu militari ucraineni cu picioare sau maini amputate si cu dizabilitati puternice.

El i-a privit cu empatie, intr-o sala uriasa de reeducare, echipata cu numeroase aparte medicale si sportive, pe unii dintre militarii sai, in uniforma, care faceau exercitii pentru a putea merge din nou, a se tine pe picioare, a reface miscari simple sau a ridica greutati cu noile lor proteze de picioare sau maini.

„Ce mai faci? E greu?”, l-a intrebat el pe unul dintre oamenii sai, care purta un hanorac si pantaloni kaki.

„Bine”, i-a raspuns simplu tanarul militar, grav ranit, originar din Zaporojie.

„Ramai puternic”, i-a spus Zelenski ca mangaiere si incurajare.

”Va suntem recunoscatori si suntem mandri de voi”

El s-a adresat apoi unui mic grup de ucraineni ingrijiti in aceasta institutie americana, sub privirile personalului medical si reprezentantilor tarii in razboi.

„Va suntem recunoscatori si suntem mandri de voi”, le-a spus el in ucraineana.

Noua pacienti ucraineni sunt ingrijiti in prezent, iar 35 au fost ingrijiti de la inceputul lui octombrie, potrivit unor cadre ale Spitalului Universitatii Staten Island si ONG-ului ucraineano-american ”Kind Deeds”, care au creat acest program de furnizare de proteze militarilor amputati.

In scurta sa luare de cuvant in engleza, Zelenski le-a „multumit medicilor” americani si si-a exprimat recunostinta fata de „intreaga noastra tara”.

Apoi a inmanat fiecarui militar, unul dintre ei vizibil slabit, intr-un scaun cu rotile, cate o decoratie si s-a fotografiat si filmat cu grupul de raniti si ingrijitorii.

El le-a spus oamenilor sai, personalului medical si catorva jurnalisti ca ”n-a vazut niciodata oameni care vor atat de mult sa se intoarca acasa”

„Avem absoluta nevoie de voi pentru a ne infrange inamicul”

„Va asteptam pe toti sa va intoarceti acasa. Avem absoluta nevoie de fiecare dintre voi, de fiecare combatant ucrainean solid pentru a ne infrange inamicul”, a subliniat el, declarandu-se „convins” ca victoria impotriva fortelor armate ruse „evident va sosi”.

„Va doresc sa castigati victoria si sa va intoarceti acasa. Slava Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski, caruia militarii i-au raspuns in cor „Slava eroilor!”.

Presedintele Ucrainei urca marti pentru prima oara de cand a inceput razboiul la tribuna ONU.

In urma cu un an, el a fost autorizat in mod exceptional sa intervina prin intermediul un mesaj video.

De aceasta data, el va fi prezent personal la sesiunea la nivel inalt a AG a ONU si la o reuniune speciala a Consiliului de Securitate, miercuri, dupa care urmeaza sa fie primit, joi, la Casa Alba, la Washington.

Intrebat de catre jurnalisti care este sensul acestei prezente la ONU, Zelenski a raspuns ca ”pentru noi este foarte important ca vorbele noastre, toate mesajele noastre sa fie auzite de catre partenerii nostri”.

Insa, „daca la ONU, si este pacat, ramane un loc pentru teroristii rusi, atunci intrebarea nu trebuie sa-mi fie pusa mie, ci cred ca trebuie sa fie pusa tuturor membrilor ONU”, a conchis el, in contextul in care este unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate.