Ucraina și SUA fac progrese substanțiale în cadrul acordului privind mineralele. Despre asta a anunțat Volodimir Zelenski. Mai mult memorandumul ar putea fi semnat în viitorul apropiat, a declarat miercuri prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko. Președintele american Donald Trump dorește un acord bilateral privind mineralele, ca parte a eforturilor sale de a pune capăt războiului. Chiar dacă Moscova nu este dispusă să facă nicio concesie Ucrainei, și implicit Statelor Unite, Casa Albă vorbește deschis despre stimulente pentru Rusia.
Volodimir Zelenski a anunțat că negocierile pentru acordul de exploatare a zăcămintelor de minereuri rare, dintre Statele Unite și Ucraina, au intrat în linie dreaptă.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Elementele legale principale aproape sunt finalizate și, dacă negocierile vor merge în continuare la fel de repede și constructiv, acordul va aduce beneficii ambelor țări: Ucraina și America.”
Potrivit prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko, un acord privind mineralele ar putea fi semnat în viitorul apropiat. Acesta va necesita ratificarea în parlamentul ucrainean și se așteaptă să contribuie la creșterea economică în ambele țări, a declarat Svirdenko, dar nu a oferit mai multe detalii.
Președintele american Donald Trump dorește un acord bilateral privind mineralele, ca parte a eforturilor sale de a pune capăt războiului Ucrainei împotriva invaziei ruse. Trump consideră, de asemenea, că este o modalitate de a recupera miliarde de dolari pe care SUA le-a cheltuit pentru asistența militară acordată Ucrainei.
Luna trecută, administraţia Trump a propus un nou acord, mai extins, privind mineralele, care nu oferă Ucrainei garanţii de securitate viitoare, dar îi cere să plaseze într-un fond comun de investiţii toate veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale de către întreprinderile de stat şi private de pe teritoriul ucrainean. O sursă a spus pentru AFP că versiunile mai noi de acord par să nu recunoască ajutorul american ca pe o datorie a Ucrainei.
Această apreciere a confirmat un articol anterior din Bloomberg, care susținea că Washingtonul a relaxat solicitarea de a-i fi rambursat ajutorul acordat după izbucnirea războiului. La finalul săptămânii trecute, Reuters relata că discuțiile deveniseră la un moment dat din ce în ce mai aprige și că SUA ceruse inclusiv controlul asupra conducte de gaz, care era folosită pentru livrarea gazului rusesc către Europa.