O nouă lege votată de Rada Supremă și promulgată fulgerător de președintele Volodimir Zelenski ridică semne grave de întrebare cu privire la viitorul democrației în Ucraina. Decizia este criticată într-un editorial tăios al principalei publicații de limbă engleză din Kiev, care afirmă că șeful țării aflate de trei ani în război a ales deliberat să submineze instituțiile anticorupție „în favoarea extinderii propriei puteri”, scrie hotnews.ro.
Noua lege, adoptată cu sprijinul majorității loiale președintelui, plasează Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Special Anticorupție (SAP) sub coordonarea procurorului general, o funcție considerată lipsită de independență. Legea a fost promulgată marți seară de către Volodimir Zelenski.
Măsura anulează principiul de bază pe care s-a construit arhitectura anticorupție a Ucrainei: independența față de alte instituții de forță, în opinia jurnaliștilor de la The Kyiv Independent.
„Tradus în practică: un telefon din biroul lui Zelenski poate opri oricând o anchetă”, comentează publicația ucraineană.
Anchete anticorupție care vizau oameni din anturajul lui Zelenski
Adoptarea și promulgarea legii vine la scurt timp după ce un cunoscut activist anticorupție al Ucrainei, un critic vocal al lui Zelenski, a fost inculpat într-un dosar controversat, alt eveniment criticat săptămâna trecută de jurnaliștii de la Kiev, într-un editorial incisiv publicat la acel moment.
Iar cel arătat cu degetul de The Kyiv Independent este chiar Zelenski: „Președintele Ucrainei a ales să saboteze instituțiile democratice ale țării în favoarea extinderii propriei puteri.”
Conform The Kyiv Independent, momentul ales nu este întâmplător. Agențiile anticorupție deveniseră incomode pentru elita politică, inclusiv pentru președinte. Ele au investigat parlamentari din partidul „Slujitorul Poporului” (formațiunea din care provine Zelenski) și chiar apropiați ai actualului lider ucrainean.
Recent, anchetatorii l-au vizat pe fostul vicepremier Oleksiy Chernyshov, prieten apropiat al președintelui, într-un dosar privind atribuirea ilegală de terenuri. Publicația ucraineană mai afirmă că și alte nume grele din anturajul lui Zelenski se află în vizorul anchetatorilor anticorupție.
„Pe scurt, agențiile își făceau treaba: investigau independent corupția de la cel mai înalt nivel”, comentează publicația ucraineană.
Derapaj sub protecția legii marțiale
Editorialul amintește că NABU și SAP au fost create în urma Revoluției EuroMaidan din 2013-2014, una dintre puținele victorii clare ale mișcării democratice ucrainene. Peste 100 de protestatari au murit pentru a obține acest tip de instituții independente. Acum, toate aceste câștiguri riscă să fie anulate, în opinia jurnaliștilor de la The Kyiv Independent.
Derapajul denunțat s-a întâmplat sub legea marțială, alegerile au fost suspendate, iar protestele de stradă aproape imposibile. Mulți dintre cetățenii activi civic sunt acum pe front sau au murit. Potrivit The Kyiv Independent, primele proteste antiguvernamentale de la începutul războiului au izbucnit marți, exact în ziua votului, amânând semnarea legii.
În opinia jurnalișitlor ucraineni, Occidentul reprezintă singura sursă externă de control care poate interveni ca Ucraina să rămână o țară democratică.
Însă publicația atrage atenția asupra pasivității Occidentului, în special după invazia rusă. Prioritatea absolută a devenit menținerea unei relații bune cu liderii de la Kiev, chiar și în detrimentul reformelor.
Occidentul, tras de mânecă
Guvernele occidentale trebuie să transmită clar că acest derapaj este observat și va avea consecințe, consideră publicația de la Kiev.
„Supraviețuirea Ucrainei și a soldaților ei rămâne prioritatea zero. Dar va fi din ce în ce mai greu pentru guvernele occidentale să justifice ajutorul în fața propriilor cetățeni dacă Ucraina alunecă într-un regim autoritar. Omul care reprezintă lupta Ucrainei contra Rusiei nu poate, în același timp, să fie cel care îi distruge democrația”, scriu jurnaliștii de la The Kyiv Independent.
În lipsa unor reacții ferme, Zelenski va continua procesul de subordonare a instituțiilor.
„Următoarea pe listă? Presa independentă din Ucraina.”
În final, The Kyiv Independent se întreabă dacă Occidentul va avea curaj să sprijine poporul ucrainean.
„Democrația ucraineană poate fi încă salvată. Pe timp de pace, această sarcină ar reveni poporului ucrainean. Dar astăzi, ucrainenii luptă și mor pentru Europa și pentru întreaga lume liberă.”