Ucraina nu este dispusă să recunoască ajutorul militar american acordat în ultimii ani drept datorie în cadrul acordului cu Statele Unite privind exploatarea mineralelor şi nu îl va semna, dacă îi ameninţă aderarea la Uniunea Europeană, a declarat Preşedintele Volodimir Zelenski. Noua versiune a acordului nu are nicio șansă să fie semnată în forma sa actuală, scrie The Washington Post, citând oficialii de la Kiev. Ucraina aproape sigur nu va putea accepta noile condiții ale lui Trump privind acordul de resurse, scrie și Wall Street Journal, precizând că noua versiune a tratatului propusă de americani este extrem de dură în raport cu Kievul.

Cea mai recentă propunere de acord a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina va fi rambursa tot ajutorul american acordat pe timp de război, plus dobânda, potrivit unui rezumat analizat de Reuters. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ajutorul militar american acordat în ultimii ani nu a fost un împrumut și că nu este dispus să-l recunoască drept datorie.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: În ceea ce privește chestiunea datoriilor? Nu știu cum este în acest acord. Dacă se va pune această problemă acolo, nu vom accepta datorii, așa cum am spus."

Preşedintele ucrainean a anunțat că partea ucraineană a primit ieri în mod oficial o nouă versiune a acordului privind mineralele din partea Statelor Unite, precizând că textul este complet diferit de acordul-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuţiile lor să degenereze în ceartă luna trecută.

Volodimir  ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Este un cu totul alt document. Sunt multe lucruri care nu s-au discutat și au apărut și unele lucruri pe care părțile le-au respins anterior.”

Pe de altă parte, Zelenski a mai spus că Ucraina nu va semna acordul cu Statele Unite privind mineralele, dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană.

Volodimir  ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Nimic care poate ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat.”

Trei persoane familiarizate cu negocierile în curs au declarat pentru Reuters că Washingtonul a înăsprit condițiile acordului după cearta din Biroul Oval. Textul stipulează că Washingtonul primeşte primul dreptul de a cumpăra resursele extrase şi de a recupera toţi banii pe care i-a dat Ucrainei începând cu 2022, plus dobânda la o rată anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului. O versiune anterioară a acordului, cu care Kievul a fost de acord în principiu înainte ca Zelenski să viziteze Casa Albă luna trecută, nu prevedea ca Ucraina să ramburseze SUA asistenţa primită de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Wall Street Journal confirmă că noua versiune a tratatului propusă de americani este extrem de dură în raport cu Kievul și țintește să îndeplinească cererea lui Trump de a returna  ajutorul militar și financiar oferit Ucrainei. The Washington Post scrie că nouă versiune a acordului face să pară că Ucraina a fost într-un război cu SUA, a pierdut, a fost capturată și acum trebuie să plătească despăgubiri pe viață. Citând oficialii ucraineni publicația americană scrie că versiunea actuală a acordului duce țara în robie și nu are nicio șansă să fie semnată în forma sa actuală.

A găsi o cale acceptabilă în chestiuni precum aceasta reprezintă o provocare majoră pentru Zelenski, a cărui dispută cu Trump a dus luna trecută la întreruperea de către Washington a fluxurilor de asistenţă militară convenite anterior şi la stoparea schimbului de informaţii cu Kievul. Este, de asemenea, o conjunctură diplomatică extrem de sensibilă, în care Trump încearcă să pună capăt rapid războiul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.